Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Prezent la Giurgiu, atașatul cultural al S.U.A. a vorbit despre șansele elevilor giurgiuveni în context educațional

Prezent la Giurgiu, atașatul cultural al S.U.A. a vorbit despre șansele elevilor giurgiuveni în context educațional

0
Prezent la Giurgiu, atașatul cultural al S.U.A. a vorbit despre șansele elevilor giurgiuveni în context educațional

Întrebat cum a ajuns la Giurgiu și care este scopul acestei acțiuni în care sunt implicați elevi ai Colegiului „Ion Maiorescu” și din căsuțele instituționalizate subordonate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, atașatul cultural al SUA, William O’Conner, ne-a spus:

 „Este un program pe care îl sprijină ambasada noastră, a Statelor Unite, iar alegerea noastră a plecat de la faptul că acest colegiu este văzut ca un partener puternic pentru programul nostru. Sunt elevi foarte bine pregătiți și motivați în același timp” – spunea William O’ Connor care la această ultimă vizită și-a luat cu el și cei doi copii ai săi.

Oaspetele american care ne-a surprins prin acuratețea cu care vorbea în limba română, ne menționa faptul că principalul criteriu ce a stat la baza optării pentru acest colegiu a fost competitivitatea.

După cum ne relata profesoara Corina Anton, directoarea Colegiului într-o discuție anterioară, purtată cu domnia sa, „acest program, intitulat „Understand Study, Achieve” a plecat cu câțiva ani în urmă, cu 10 copii din colegiu și 10 copii de la căsuțele DGASPC Giurgiu, care au învățat limba engleză timp de 2 ani”.

Întrebat care sunt etapele următoare, cum se va finaliza  acest proiect – program și care este câștigul în sine al acestor copii, W. O’Conner ne-a spus:

 „Vom mai încerca și cu alți elevi aceeași experiență. Același program va fi repetat și cu alți elevi. Cert este că sunt extrem de încântat de elevii acestui colegiu…sunt fantastici și asta îmi face mie treaba mai ușoară. Acest program a fost un succes, fără îndoială, 100% . În privința câștigului lor, al copiilor, aș spune că este un bun început în viață pentru ei, căci pornesc învățând engleza și se deschid, mai ales cei din mediile defavorizate.

Dorim totodată ca acești copii să relaționeze nu numai între ei, ci și cu cei din State și din lumea întreagă. E altceva când vorbesc copiii între ei… Pentru ei a relaționa, am observat, este ceva special, căci tinerii aceștia sunt plini de viață…”

Comentând diferențele și asemănările dintre învățământul românesc și cel american, atașatul cultural a spus:

„ Este o lipsă de profesionalism în toate facultățile, nu este lipsă de interes intelectual, este lipsă de resurse.  Indiferent că este vorba despre California, New Mexico, de Ontario, nu contează, copiii sunt la fel de curioși și de interesați peste tot. Un exemplu concret este acela că elevii colegiului  discutau cu copiii mei despre cum e aici și cum este acolo în State, nu poate fi decât un element comun al celor două sisteme de educație. Că e aici,  că este în State, totul este aproape la fel”.

 În privința diferențelor dintre România și SUA, William O’ Connor spunea că „ sistemul legislativ este diferit. La nivel preuniversitar nu sunt așa mari diferențe, poate la nivel universitar…Eu cred că un exemplu bun pentru elevi este programul flexibil. Se duc studenți de aici în State și stau la familii americane și fac școala acolo, un semestru sau un an întreg. A merge la New York sau în California  este o experiență superbă pentru un student român”.

Am insistat în continuare să aflăm de la oaspetele american care ar fi experiența pentru un student american ce ar veni la Giurgiu, la care acesta ne-a precizat că depinde din ce zonă vine acel student. „Dacă vine dintr-o zonă mai săracă  experiența sa la Giurgiu va fi interesantă pentru el, însă, dacă vine din New York , ar fi cu siguranță o mare decepție.”

Întrebat dacă vede o parte dintre acești elevi plecați mâine în State, la studii, oaspetele colegiului spunea că „ s-ar bucura enorm pentru că acolo sunt foarte multe programe de pregătire și că este sigur că elevi ca cei din „Colegiul Maiorescu” vor putea face față cu siguranță exigențelor educaționale din State”.

În finalul acestui dialog cu atașatul cultural al Statelor Unite ale Americii i-am solicitat să se lase fotografiat alături de elevii liceului giurgiuvean implicați în acest program și de proprii săi copii, promițându-i, totodată, că vom fi prezenți la o parte din viitoarele sale vizite la Giurgiu.

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.8 ° C
7.8 °
7.8 °
68 %
1.2kmh
100 %
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
18 °
lun
19 °
mar
16 °