img_1487

Preşedintele ţării a venit într-o vizită de lucru la Giurgiu la invitaţia fostului său coleg de la Institutul de Marină Civilă din Constanţa, care este totodată şi administratorul Şantierului Naval de la Giurgiu, comandantul Teodor Gheorghe Apostol. La sosirea sa în Giurgiu, Traian Băsescu a fost întâmpinat de mai multe oficialităţi locale şi judeţene, dintre care amintim pe: viceprimarul municipiului Constantin Preda; directorul Primăriei Giurgiu Viorica Naghi; secretarul Primăriei Petre Roşu; directorul Zonei Libere Constantin Toma, prefectul judeţului Tudor Tănăsescu; subprefecţii Noruţ Stănişteanu şi Daniel Fiţa; deputatul PD-L, Bogdan Cantaragiu etc.

Shipyard construieşte pentru olandezi, nemţi, elveţieni şi francezi

Directorul general al SC ,,Shipyard ATG” Giurgiu, Ion Mocanu, însoţit de administratorul şantierului, Teodor Apostol şi de alţi specialişti din domeniul naval care îşi desfăşoară activitatea aici, l-au însoţit pe preşedintele Traian Băsescu prin hala de producţie a navelor, oferindu-i toate detaliile legate de nava ,,Comanda 1050”, care avea să primească botezul în această zi, cât şi despre celelalte comenzi aflate în derulare. Potrivit declaraţiilor directorului de producţie al şantierului, Adrian Patriche, nava ,,Comanda 1050„ este fabricată pentru clientul olandez, SC ,,Veka Ship Building”, este construită la nivel de ,,casco corp” şi urmează a fi echipată complet în Olanda. ,,Petrolierul ,,Comanda 1050” este prima dintr-o serie de trei. Am mai construit nave similare de 110 metri, de 100 de metri, cu una sau două instalaţii de încărcare-descărcare, cu pompe hidraulice, pompe electrice etc. Suntem pe segmentul cererii de piaţă a acestor tancuri fluviale, care au cerere atât pe piaţa olandeză, cât şi pe piaţa germană, franceză şi elveţiană. Avem comenzi care acoperă capacitatea noastră de producţie inclusiv pentru anul 2010, avem comenzi de nave în derulare, şi nave care s-au contractat anul acesta pentru execuţie, cu finalizare în 2010,” a precizat directorul de producţie, Adrian Patriche.

Sticla de şampanie a refuzat spargerea!

După vizita efectuată în hala şantierului, preşedintele ţării, Traian Băsescu, însoţit de delegaţia sa, s-a oprit lângă nava ce urma a fi lansată la apă, pentru a sparge obişnuita sticlă de şampanie, care celebrează botezul navei. Numai că aceasta nu s-a spart la prima lovitură, ci a doua oară după ce a lovit puternic corpul navei. După această ceremonie, directorul Şantierului ,,Shipyard ATG”, Ion Mocanu a adresat câteva cuvinte celor prezenţi la eveniment: ,,Aş dori să vă mulţumesc domnule preşedinte că aţi acceptat să fiţi alături de noi şi că putem să vă spunem că în aceste momente dificile pentru întreaga naţiune, datorită crizei economice, în Şantierul Naval Giurgiu există o continuitate şi o certitudine până în luna martie 2011. Dorim ca această livrare a navei „Comanda 1050” către partenerul Veka, pentru care până în acest moment am livrat 11 nave, să poarte şi semnătura prezenţei dumneavoastră,” a încheiat directorul Ion Mocanu.

„Oricât oţel ar fi într-o navă, ea tot are suflet!”

La rândul său, preşedintele României, Traian Băsescu, a ţinut un discurs în care a pus accent pe faptul că ,,Oricât oţel ar fi într-o navă, ea tot are suflet”, declarând în continuare: ,,Mulţumesc pentru invitaţia de a fi prezent la un eveniment istoric, care pentru dumneavoastră a devenit o obişnuinţă – să vedeţi rodul muncii plecând pe apă. Din punctul meu de vedere este un eveniment pentru că o navă este un obiect de oţel, dar, care are integrat în el sufletul celor care l-au construit, iar după lansarea la apă nava rămâne la bord cu sufletul echipajului. Am venit aici şi pentru faptul că Şantierul Naval Giurgiu are o istorie zbuciumată în ultimii ani, şi totuşi face performanţă. Şantierul Naval a trecut prin două falimente, iar din 2004 acest SHIPYARD, prin oamenii lui, a livrat pe piaţă nu mai puţin de 34 de nave şi, în plus face diferenţa între un management performant şi un management mai puţin performant. Vă felicit pe toţi cei care construiţi nave şi vă doresc succes în continuare,” a precizat la finalul alocuţiunii sale preşedintele Traian Băsescu.

Traian BĂSESCU la Mănăstirea Comana

Itinerarul preşedintelui în judeţul Giurgiu a continuat cu deplasarea către Mănăstirea Comana, acolo unde a fost întâmpinat de mii de simpatizanţi atât din Comana cât şi din localităţile învecinate. La uşa Mănăstirii, preşedintele Traian Băsescu a fost primit de Preasfinţitul Părinte dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care i-a dăruit oaspetelui o Evanghelie însoţită de cea mai înaltă distincţie bisericească a acestei Eparhii, ,,Vrednicia vlăşceană”, o icoană a Sfântului Nicolae – Făcătorul de minuni, şi o secure de luptă. Însoţit de primarul comunei Aurel Enache, de consilierii locali, membrii şi simpatizanţii PD-L, preşedintele a vizitat Biserica Mănăstirii, beciul domnesc, casa domnitorului Radu Şerban, ctitorul mănăstirii şi s-a recules alături de înaltele feţe bisericeşti.

Preşedintele şi „Ziua comunei Comana”

Următorul popas al preşedintelui Băsescu a avut loc în centru comunei, unde alături de primarul Aurel Enache şi de deputatul Bogdan Cantaragiu, Traian Băsescu a participat la dezvelirea unui monument istoric care conţine Stema şi simbolul comunei Comana, fiind primul oaspete care a scris câteva cuvinte în cartea de onoare a comunei, pe care le-a şi semnat cu tradiţionalul „Să trăiţi Bine!”. Traseul parcurs de preşedinte a continuat la ,,Casa Comana”, acolo unde aproape toţi primarii comunelor din judeţ, au fost prezenţi la manifestările organizate cu prilejul „Ziua comunei Comana” de primarul Aurel Enache. Aici, Traian Băsescu s-a referit în principal la problemele cu care se confruntă administraţiile locale din judeţ, probleme legate de finanţări şi de gestionarea activităţii în comunitate, cerându-le să atragă investitori care să construiască fabrici de procesare a produselor agricole. Domnia sa a precizat că toţi primarii trebuie să acorde o atenţie deosebită, preluării activităţii din şcoli: ,,Sunt convins că toţi primarii aveţi şcoli pe teritoriul comunei sau în oraşe, şi faptul că în Consiliul de Administraţie al şcolii vor fi de acum o treime dascăli, o treime părinţi şi o treime reprezentanţi ai administraţiei locale, mută practic greutatea decizională pe comunitate.

Mai mult decât atât, doar 60% din ore vor fi la dispoziţia trunchiului comun de educaţie, alte 20% rămân pentru ca profesorii să corecteze ce este de corectat în obţinerea deprinderilor pentru elevi, şi 20% vor fi ore prin care şcoala trebuie să-şi adapteze programa la necesităţile locale în pregătirea forţei de muncă şi în calificarea copiilor.

Profesorii se angajează de către Consiliul de administraţie, iar cel care validează concursurile este primarul. La fel se întâmplă şi în cazul directorului şcolii”, a mai precizat Traian Băsescu, în finalul alocuţiunii sale. Sărbătoarea de la Comana s-a încheiat cu o Serbare câmpenească, pe stadionul comunal, unde şi-au dat concursul mai mulţi artişti, dintre care amintim pe: Maria Ciobanu, Adriana Antoni, Ana Maria Ferentz şi Viorel de la Constanţa, totul culminând cu un imens foc de artificii.

Cristiana MACARIE şi

Codruţa VITAN