Preşedintele CNAS declară că este ilegal ca un pacient internat să îşi cumpere medicamente. Care sunt precizările directorului Spitalului de Urgenţă Giurgiu

0
82

medicamente-2-shutterstockPreşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat  recent că nu este normal şi legal ca, în perioada internării, un pacient să fie trimis să îşi cumpere medicamente.

„Nu este normal, nu este legal ca un pacient care este internat să fie trimis pentru alte investigaţii sau reţete, medicamente sau materiale sanitare să le plătească. Dacă un pacient este într-o asemenea situaţie şi pe perioada internării a plătit un serviciu medical sau un material, atunci trebuie să se îndrepte cu o cerere şi chitanţa şi dovada şi imediat i se vor returna acei bani. Este absolut ilegal ca, în perioada internării, un pacient să fie trimis să îşi cumpere un medicament sau investigaţie. Dacă totuşi s-a întâmplat ca pacientul să plătească investigaţia, trebuie să îşi primească banii înapoi de la unitatea sanitară unde a fost internat”, a precizat Vasile Ciurchea, potrivit Agerpres.

Până când la conducerea Spitalului judeţean de Urgenţă Giurgiu a venit dr. Elena Dinu, era de notorietate faptul că deseori, cei internaţi mergeau în mod frecvent să-şi cumpere medicaţie, feşe sau pur şi simplu leucoplast de peste drum, din farmaciile existente în zonă, personalul medical confruntându-se aproape permanent cu această problemă. Deşi acest lucru era ştiut aproape de toată lumea şi semnalat în nenumărate ori de către presa locală, rareori conducerea Spitalului s-a autosesizat.

Contactată la telefon dr. Elena Dinu, managerul Spitalului de Urgenţă Giurgiu,  a făcut mai multe precizări pe această temă: Medicamentele trebuie să asigure tratamentul bolilor pe care le tratează. Ele se iau evident în funcţie de clasa respectivă şi nicidecum în funcţie de solicitările pacientului. În momentul în care cineva solicită medicamente de ultimă generaţie pe care eu ca Spital nu am posibilitatea să le plătesc, bolnavii trebuie să se mulţumească cu acele medicamente  indicate în timpul internării şi eliberate de către farmacia acesteia. În cazul accidentului vascular de exemplu  există  tratamente extrem de scumpe pe care eu nu le pot însă suporta. Altfel spus nu putem pune la dispoziţia bolnavilor medicamentele de ultimă generaţie decât dacă ele sunt singurele ce pot fi administrate pacienţilor în cazurile lor şi atunci trebuie să le am în Spital. Din păcate pentru bolnavi Spitalele funcţionează şi pe principii economice… Mi-ar plăcea să am la dispoziţie orice fel de medicament,  dar lucrul ăsta este deocamdată imposibil…

Florian Tincu