De curând, am prezentat pe larg, modul în care s-au desfăşurat ostilităţile privind alegerile de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu. Cei doi candidaţi înscrişi la alegerile pentru această funcţie au fost, după cum relatam anterior,  prof. Viorel Leşeanu (preşedintele en titre) şi dr. ing Titus Stoicescu. Şi ca în orice confruntare care se respectă, au existat şi contre… Aşa se face că   alegerile  au fost precedate de acuzele voalate sau mai puţin voalate ale lui Ionel Dîndăreanu, şeful de campanie electorală al lui Titus Stoicescu, la adresa profesorului Leşeanu. După ce i-am oferit această posibilitate, deontologia profesională ne-a obligat să-i dăm cuvântul şi profesorului  Viorel Leşeanu, fostul şi actualul preşedinte al AJF Giurgiu, care trebuie precizat că a fost reales cu un rezultat zdrobitor. Evident că dialogul s-a desfăşurat sub forma unui interviu pe care vi-l redăm în rândurile de mai jos.

 

Reporter: Domnule profesor, majoritatea campaniilor electorale aruncă în luptă şi arme neconvenţionale, cu ajutorul cărora se aduc fel, de fel, de acuze. Mai întâi am dori să ştim de ce credeţi că aţi fost ales de aproape toţi cei care au participat la aceste alegeri.  Care au fost realizările dumneavoastră şi implicit ale comitetului executiv ce v-au recomandat în cei aproape 22 de ani de mandat ?

Viorel Leşeanu: Înainte de a începe să răspund întrebărilor dumneavoastră, ţin să precizez un lucru extrem de important. Vreau să fac cunoscut opiniei publice, regretul meu faţă de incidentul petrecut la începutul  şedinţei, când agenţii de pază ce asigurau desfăşurarea în bune condiţii a şedinţei, nu i-au permis lui Narcis Coman accesul în sediul AJF. Doresc  să-l asigur pe Narcis Coman de tot respectul meu şi că numai o neînţelegere a condus la acest incident.  Faptul că Narcis l-a susţinut pe domnul Titus nu ştirbeşte cu nimic din respectul pe care i-l port. Aş fi onorat dacă ar consimţi să ni se alăture… Dacă doreşte, şi sănătatea îi permite, oricând poate fi cel mai fin observator. De aceea îl rog pe domnul Narcis Coman să nu ne ocolească. Este şi suntem oameni de fotbal şi chiar dacă uneori  mai greşim, rămânem în continuare prieteni şi coechipieri. Acum, revenind la întrebarea dumneavoastră îmi este foarte greu să mă laud singur. Tot ce s-a realizat, cu bune şi cu rele, este rezultatul unei munci de echipă. Toţi cei care au făcut parte din conducerea  AJF Giurgiu, într-o anumită perioadă de timp, au pus câte o piatră la temelia acestei Asociaţii. Chiar şi cel care mă acuză acum că nu am făcut nimic bun în asociaţie,  mă refer la Ionel Dîndăreanu, a făcut parte timp de 12 ani  din conducerea AJF-ului,  în perioada 1991 – 2002.  Ori aşa cum am spus, cu riscul de a mă repeta, tot ce am realizat  este rezultatul unei munci de echipă. Aşa că dacă dumnealui declară că eu nu am făcut nimic, implicit, înseamnă că nici dumnealui nu a făcut nimic bun pentru Asociaţie. Iar dacă există corupţie în această Asociaţie, afirmaţie gratuită şi nefondată înseamnă că şi dumnealui a  fost implicat în mod direct în acest fenomen infracţional. Dacă a fost atât cinstit şi integru, aşa cum pretinde  dânsul, de ce a tolerat aşa ceva şi nu a anunţat organele competente,  să ia măsuri până acum?  Am să vă răspund tot eu.  Pentru că faptele de corupţie la care face trimitere Ionel Dîndăreanu, nu s-au  petrecut şi nu se vor petrece atâta timp cât eu voi preşedintele Asociaţiei. Aceste acuzaţii nefondate fac obiectul unei campanii murdare. Ceea ce  mă doare foarte tare este faptul că ele nu fac altceva decât să arunce  o pată pe imaginea fotbalului nostru judeţean. Credeţi dumneavoastră că  realizarea acestui sediu, cu care ne mândrim, după ce ani de rândul am avut locaţia într-un sediu impropriu, fosta clădirea fiind permanent în pericol de a se prăbuşi peste noi, a venit aşa de la sine? Nu!  Au fost necesare numeroase demersuri diplomatice la cei ce urmau să ne sprijine, cât şi eforturi financiare. Oare faptul că reuşim să promovăm şi să susţinem fotbalul judeţean, cu toate că efectele crizei economice ce se resimt în toate domeniile de activitate, nu sunt oare şi ele, realizări? Sunt de acord că se putea mai mult, dar atât am putut noi, echipa managerială, până acum.  Sperăm să ne mobilizăm mai bine şi să avem mult mai multe rezultate.

Rep: Domnule preşedinte, pentru că tot aţi adus vorba despre sediul AJF, domnul Dîndăreanu spunea că există suspiciunea că lucrările de reabilitare au fost atribuite unei firme de construcţii preferate de d-stră, ce a preluat lucrările  fără întocmirea unui caiet de sarcini şi fără să se ţină o licitaţie publică. Ce ne puteţi spune despre acest fapt?

V.L: Pentru început am să vă spun că noi nu suntem constituiţi ca unitate bugetară, posibil ca de aici să pornească probabil confuzia dumnealor, ca să nu o numesc rea intenţie. Iată de ce nu sunt obligat să susţin licitaţii.  Actualul sediu al AJF Giurgiu, l-am obţinut ca urmare a solicitărilor noastre către Consiliul Local Giurgiu, clădire ce la momentul preluării de către noi se afla într-o stare avansată de degradare fizică şi morală. Datorită acestui considerent la acel moment am convocat comitetul executiv şi împreună cu membrii acestuia  am elaborat un plan de măsuri care să cuprindă în primul rând respectarea legalităţii şi găsirea unui constructor care,  cu bani puţini, să realizeze lucrări de foarte bună calitate. În acest sens am fost ofertaţi de trei constructori cărora le-am spus  ce dorim de la dumnealor, cerându-le în acest sens să ne prezinte trei devize estimative. Bineînţeles, că am optat  pentru firma care a reuşit să întrunească cerinţele noastre, adică  la raportul  calitate/preţ. Dacă există suspiciuni, în orice moment putem pune la dispoziţia organelor care sunt îndriguite de lege  şi doresc să verifice oportunitatea şi legalitatea lucrărilor executate, absolut  toate documentele care au stat la baza efectuării lucrărilor de reparaţii.

Rep: Tot din spusele lui Ionel Dîndăreanu se desprindea ideea că arbitrii şi observatorii  au fost obligaţi să cotizeze cu diferite sume de bani pentru realizarea unui banchet de sfârşit de an, bani pentru care nu s-a  eliberat din partea Asociaţiei niciun fel de document justificativ…

V.L:  O altă aberaţie . Singurii bani pe care îi solicităm de la arbitrii, bani  pentru care se eliberează chitanţă,  sunt  cei necesari pentru obţinerea vizei anuale, mai exact 200 de lei .Referitor la  sumele de bani solicitate pentru aşa zisul banchet la care face referire Dîndăreanu, dumnealui cunoaşte foarte bine adevărul,  dar vi l-a prezentat  eronat, în mod intenţionat. Adevărul este următorul: este vorba despre festivitatea ce se ţine cu ocazia premierii arbitrilor, la care şi-au arătat disponibilitatea să participe şi câţiva observatori.

Întrucât în buget nu aveam sume  în afara celor alocate deja, le-am spus că dacă doresc să participe şi aceştia, nu am nimic împotrivă, numai că vor fi nevoiţi să-şi achite consumaţia, ceea ce însemna 100 lei de persoană …şi au fost de acord! În timpul aşa zisului banchet unul dintre observatori, căruia îmi este greu să-i pronunţ numele, pe care consider că l-am ajutat, dar care m-a dezamăgit profund, a solicitat  chiar în timp ce ne aflam la locul  de desfăşurare a  festivităţii,  să îi eliberăm chitanţă atât lui cât şi celorlalţi. Noi, ca  Asociaţie, am fost în imposibilitatea de a elibera un document pentru nişte bani care nu au intrat în casieria AJF. Aşa că  am solicitat şefului de local să defalce din suma totală ce urma să fie plătită, partea ce le-ar fi revenit, drept contribuţie. Bineînţeles că ceilalţi au refuzat. Solicitaanţii de fapt n-au dorit altceva, prin acest tertip de doi bani, decât să murdărească imaginea acestei instituţii.

Rep: Încă o acuză care vi se mai aduce domnule profesor este aceea că multe echipe de fotbal înscrise la AJF Giurgiu au părăsit campionatul preferând să joace fotbal în alte judeţe. Este adevărat şi de ce?

V.L: Oricine ar fi fost în locul meu, pentru astfel de calomnii ar fi apelat la instanţă şi ar fi cerut daune morale, dar…(gest de lehamite!) Au fost două echipe din zona de nord, Joiţa şi Săbăreni, care ne-au solicitat în mod expres permisiunea să joace fotbal într-un alt judeţ motivând că deplasările pentru joc sunt foarte costisitoare datorită distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă,  pentru susţinerea unui meci fiind nevoiţi să traverseze tot judeţul. Le-am spus că dacă regulamentul ne permite nu avem nimic împotrivă , acest lucru fiind posibil până anul trecut . Ulterior a apărut o restricţie regulamentară care nu  mai permite ca echipele dintr-un  judeţ să poată juca într-un alt judeţ limitrof . Toate aceste acuzaţii sunt, iată,  nefondate, puerile şi lipsite de orice logică. Îmi pare  rău de faptul că un om de talia lui Titus Stoicescu s-a lăsat angrenat de un astfel de anturaj. Îmi pare rău că şi-a asociat numele cu asemenea  indivizi (n.aut.- Ionel Dîndăreanu şi Guşă Marius). Dacă dorea cu adevărat să candideze cu şanse, ar fi trebuit să-şi aleagă un altfel de staff de campanie şi înainte de toate ar fi trebuit să se intereseze de probitatea morală a celor doi. Nu mă consider un invincibil, dar cu aşa reprezentanţi nu aveam cum să pierd alegerile. Îl cunosc pe Titus şi ştiu că este o capacitate,  tocmai de aceea i-am propus să rămână alături de mine,  dar m-a refuzat elegant. Cred că după 4 ani de muncă de Asociaţie ar fi avut timp suficient să cunoască echipele şi pe conducătorii acestora şi viceversa. Iar  la o eventuală candidatură ca preşedinte, în mod cert ar fi câştigat. Referitor la ceilalţi doi protagonişti, dragoste cu de-a sila nu se face, aşa că voi propune comisiei de disciplină ,datorită comportamentului de care au dat dovadă faţă de subsemnatul şi pentru acuzele nefondate la adresa mea şi a Asociaţiei, excludere lor din AJF Giurgiu .

Am încheiaat aici nu înainte de a ura noului preşedinte al AJF Giurgiu să realizeze  tot ce şi-a propus,  şi nu a reuşit încă, reţinând că acestea au fost ultimile alegeri la care a mai candidat pentru funcţia de preşedinte,  urmând ca peste patru ani să-i lase pe alţi candidaţi să  se înscrie în cursa … calomniilor.

I.C. MANDU