Poveste aproape incredibilă! Un specialist în agricultură din județul Giurgiu vrea să pună la dispoziție toată experiența sa, fără a primi vreun ban pentru asta!

0
909

Din data de 20 iulie, așa cum probabil ați aflat, consilierul Ministrului Agriculturii, Petre Daea este Tudorel Țone, un specialist în ceea ce privește muncile câmpului.

Din acest nou rol Tudorel Țone, fost preșeinte al Camerei Agricole Giurgiu, va avea posibilitatea să pună la dispoziția ministrului și a Ministerului pe care îl conduce, toată experiența sa.

Lucrul care a frapat cel mai tare a fost însă faptul că omul nu dorește cu niciun chip să devină simbriaș la stat, în consecință i-a spus ministrului Petre Daea, verde în față, că nu vrea să fie retribuit pentru efortul pe care urmează să îl depună. Bă ești prost? Bă ești nebun?

Surprins de această ”pretenție ciudată” a sa ( de care am aflat într-un scurt material al unui coleg de breaslă, la fel de nedumerit la rândul său de gestul social democratului giurgiuvean), nu am stat prea mult pe gânduri și l-am sunat pe Tudorel Țone pentru a afla cum a ajuns la această decizie bizară pentru oricare român din țara asta, care se respectă.

Am avut discuția cu dl. Ministru acum câteva zile la dânsul în cabinet și i-am spus că sunt de acord să îmi pun la dispoziție expertiza acumulată în toți anii de până acum – ne-a spus Tudorel Țone.  

Vreau să dau înapoi ce am primit… Să nu mă acuzați de ipocrizie! Eu am făcut școala înainte de ‘89. Poporul țării ăsteia m-a ținut în școală, în facultate și m-a învățat pe banii lui. Am zis că ar fi normal ca la vârsta asta să am prilejul să mă revanșez, oferind o fărâmă de recunoștință pentru eforturile care s-au făcut cu mine – ne-a mai spus interlocutorul nostru.

I-am spus:Domnule Ministru, vin , dar nu vreau să primesc niciun ban!  Omul a făcut ochii mari… evident că nu i-a venit să creadă și mi-a zis:- Da, dar o să ai niște cheltuieli…

Da i-am spus,  dar o să fac efortul ăsta cât o să pot.  Poate fi o lună pot fi trei sau șapte… Și aunci mi-a dat Giurgiu, Călărașiul și Teleormanul…

Astfel, voi asigura de acum relația ninistrului cu instituții din cadrul Ministerului:  APIA, DAJ, ANIF, cu reprezentanții sistemelor de irigații… Văd, constat, discut cu cei implicați…Dacă se poate rezolva pe plan local și pot să dau o mână de ajutor, merg la Prefect, la Președintele CJ… În cazul lucrurilor importante ce mă depășesc, îl informez pe ministru. Totul se va concretiza într-un raport pe care îl voi face, o dată la două săptămâni pentru fiecare din cele 3 județe, în parte, raport pe care îl voi depune la cabinetul ministrului cu nr. de înregistrare.

De fiecare dată voi solicita o ștampilă pe un document care să ateste acțiunile ce au fost întreprinse, de la cei cu care voi lua legătura.

Unul dintre primele dmersuri pe care doresc să-l fac este acela de a lua legătura cu directorul ANIF Giurgiu  cu care aș dori să  organizăm o conferință de presă la sediul instituției, în care să dezbatem împreună problemele cu care se confruntă și poate , de ce nu, să mergem puțin și în teren…

N-am dorit să devin sceptic și să-i spun celui din fața mea că nu prea o să avem ce vedea căci s-a cam furat tot din ceea ce a fost odată sistemul de irigat al ANIF Giurgiu.

Nu vă ascumd faptul că doresc să fac lobby pentru a putea să dăm drumul și la proiectul ăsta, din păcate abandonat, Giurgiu- Răzmirești, să vedem ce facem cu el…Ulterior vom merge la APIA solicitându-le să ne întâlnim cu dumneavoastră, presa, într-o acțiune asemănătoare la Vărăști, noi urmând să punem la dispoziție transportul și celelalte,

Cred că ați înțeles că în felul acesta presa va deveni un partener al nostru. Chiar dacă ne critică, e foarte bine, căci  numai așa se vor îndrepta lucrurile…

Să nu credeți că am venit eu  acum ca un Robin Hood să ajut oamenii…Cu siguranță că vor fi destui care vor spune:Țone ăsta vrea ceva cu proiectul ăsta, căci nimeni nu face astăzi ceva fără să ceară nimic în schimb.

Întrebat cum va acoperi totuși costurile destul de ridicate ale  acestor probabile acțiuni, interlocutorul nostru ne-a spus un lucru care ne-a surprins la fel de mult ca cele afirmate anterior:

Avem și noi o exploatație agricolă, aici la țară, a familiei cu 2-3 angajați… Avem și o mașină care stă în permanență aici și pe care o să o folosesc ca să pot ajunge la întâlnirile planificate, iar pentru distanțele mai lungi, atunci când  vă vom invita, ca oameni de presă vom închiria un microbuz…

Cât voi putea, voi face toate astea, când nu voi mai mai putea mă voi opri. Atunci când nu mai pot să duc, material, fizic și așa mai departe… Dar cât voi putea, vreau să fac lucrul acesta. De ce fac asta  în condițiile solicitate de mine,  o să mă întrebați…Pentru că nu vreau să fiu agățat de nimeni cu absolut nimic…

Domne, Țone e consilerul ministrului, ia și el niște bani…Se cunoaște cu ministrul cu care este prieten de 20 de ani și ministrul i-a dat o sinecure, ați înțeles…Nu vreau! Ei și? O să cheltuiesc câteva zeci de milioane din bugetul fermei mele, pe deplasări, pe combustibil ș ice-o mai fi…Asta e!

Am trăit în ultimi ani atât de simplu, de liniștit și a fost atât de frumos în toată această perioadă în care nu am mai fost implicat în nimic…

Este adevărat că am rămas credincios unui singur partid. Nu mi-am schimbat niciodată  orientarea politică, încă din anii ‘90. Am fost de la început social democrat și așa am rămas, de stânga…

Cred că sunt printre puținii politicieni ai Giurgiului și spun asta lipsit de modestie (evident că mă refer aici la liderii cu funcții de conducere), care nu au schimbat partidul,  și atunci când mi-a fost bine și când mi-a fost mai puțin bine!  Eu sunt unul dintre aceia care cred în valorile de stânga. Ăsta e crezul meu și nu vreau să dau înapoi – a conchis Tudorel Țone, noul consilier al Ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Opțiunea acestui om pare o utopie pentru oricine, un proiect  puțin credibil, dar eu, unul, îi dau o șansă,  cu riscul că voi fi judecat la rândul meu ca fiind un individ neancorat în realitățile pe care le trăim astăzi.

Pentru mine, ca și pentru alți colegi ai mei, este o poveste frumoasă în care aș dori să cred ca în cea cu Moș Crăciun și pe care o voi sprijini necondiționat, cu riscul că voi lua ”țeapă”, constatând că în spatele acestei inițiative generoase se ascund alte interese.

În consecință, așteptăm domnule Tudorel Țone să ne arăți că mai sunt printre noi și oameni care nu muncesc doar pentru bani, doar pentru a obține foloase materiale, ci și pentru a reda concetățenilor curajul de a încerca, de a schimba ceva, de a îndrepta tot ce a fost irosit, pentru bunăstarea tuturor.

Astăzi Tudorel Țone ne-a arătat faptul că în viața fiecăruia dintre noi există o poveste, un destin, o alegere pe care trebuie s-o facem, atunci când simțim chemarea ei…

(Florian TINCU)