La începutul anului 2013 ne-am adresat pastorului Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” din Giurgiu, domnul Viorel Dumitru, pentru a afla amănumte de specialitate din viaţa acestei instituţii şi a enoriaşilor săi, noutăţi pe care să le putem oferi cititorilor noştri.

– Pentru început v-am ruga domnule Viorel Dumitru să ne faceţi o scurtă descriere a anului 2012, cum a fost el pentru Biserica Creştină Baptistă şi pentru credincioşii din această instituţie laică?

– Sunt recunoscător Bunului Dumnezeu pentru toate lucrurile bune şi frumoase trăite şi petrecute pe parcursul anului 2012. Acum, când deja am trăit câteva zile bune din anul 2013, putem spune că purtăm prima discuţie după „Sfârşitul Lumii”, ce trebuia să fie în urma Apocalipsei ce trebuia să aibă loc pe 21.12.2012, dar, iată că s-a mai îndurat Bunul Dumnezeu de noi toţi, şi ne-a lăsat în continuare în viaţă. Dealtfel, există un cuvânt în Sfânta Scriptură, scris în Plângerile lui Ieremia „Bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă”. Aceasta  este nădejdea şi bucuria fiecărui creştin. Cei care cred în Dumnezeu şi iau totul ca din Mâna Lui, sunt mulţumitori şi bucuroşi de tot ce i-a ajutat El să înfăptuiască, aceştia sunt oameni optimişti, mereu cu zâmbetul pe buze şi rugăciunea în suflet. Sunt şi unii oameni mereu nemulţumiţi, ei sunt cei care nu se pot bucura de ce au şi vor mereu altceva şi tot timpul vor mai mult, sunt pesimiştii şi… veşnic cârcotaşi.

– Şi totuşi aveţi ceva aparte de relatat din anul 2012, ceva care să fie o pildă sau un îndemn pentru toţi giurgiuvenii?

– Mulţumesc pentru întrebare. Desigur am avut foarte multe lucruri pe care prin Harul lui Dumnezeu le-am înfăptuit şi cu bucurie vi le putem împărtăşi şi dumneavoastră. De exemplu, avem o lucrare spirituală de misiune şi caritate în cadrul Spitalului judeţean Giurgiu, unde un grup de femei fac o lucrare extraordinară. Vreau să pomenesc câteva nume dintre femeile care s-au remarcat în mod deosebit: Tania Agiu, Radu Valentina, Monica Mihalcea, Olimpia Codrea şi Felicia Onu, cărora vreau să le mulţumesc mult pentru implicare. Mai vreau să amintesc şi o altă acţiune derulată de femei pentru femei, acţiune condusă de Ioana Vitan. Avem o slujire la care ţin foarte mult, ea se derulează în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu. Mergem acolo săptămânal, iar de sărbători am reuşit să ducem şi cadouri. Am fost susţinuţi  în acest demers de două fundaţii din Bucureşti „Fundaţia Rut” şi „Romania Pro Culture”, m-au ajutat foarte mult domnii Mitică Ciocan şi Aurel Coscai.

– Ştim că în fiecare an, de Sfintele Sărbători, aveţi o activitate bogată şi în 2012 a fost la fel?

– Am avut mai multe acţiuni în perioada Sfintelor Sărbători şi… vreau să amintesc doar câteva dintre ele: în Cartierul Tineretului am avut o acţiune de Crăciun, cu un program de colinde deosebit de frumos, susţinut de un grup de elevi de la Liceul Teologic Emanuel din Bucureşti. La final s-au dat peste 100 de pachete cu daruri pentru copii. În cadrul Bisericii Baptiste am avut şi câteva acţiuni speciale, pentru care ţin să le mulţumesc prin intermediul publicaţiei dumneavoastră, tuturor celor care m-au ajutat în desfăşurarea lor. Au fost acţiuni caritabile organizate pentru copiii care vin săptămânal la biserică. Am avut şi o festivitate de premiere şi oferire de cadouri derulată cu sprijinul Fundaţiei România Pro Culture din Bucureşti, şi în plus ne-a ajutat şi domnul deputat Florian Nicolae, căruia îi mulţumesc încă odată şi mă rog ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru faptele sale. O altă acţiune deosebită, la care eu ţin foarte mult este Crăciunul pentru copii de la Asociaţia persoanelor cu handicap din Giurgiu. Am avut deosebita satisfacţie de a vedea Biserica neîncăpătoare la acest eveniment, la care au participat şi două clase de copiii de la Şcoala Generală nr.8. Aceşti elevi ne-au prezentat un inedit program de colinde, alăturti de copiii Bisericii noastre, conduşi de Rodica Revenţa şi Mădălina Ioniţă. La finalul acţiunii toţi copiii prezenţi, în jur de 130, au primit cadouri şi pentru acest lucru mulţumesc pentru sprijinul acordat domnului Vasile Mustăţea, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu- Dumnezeu să-i dea sănătate şi

să-l ajute să-şi îndeplinească toate năzuinţele.

– Ce altceva deosebit a mai adus anul trecut pentru Biserica pe care o păstoriţi?

– Pentru Biserica Creştină Baptistă „Sfânta Treime” din Giurgiu, anul 2012 a fost un an jubiliar. Practic s-au împlinit 20 de ani de la începuturile lucrării noastre misionare. S-au împlinit 20 de ani de când a fost plantată Credinţa Baptistă în oraşul Giurgiu. Pentru această măreaţă lucrare mulţumim lui Dumnezeu şi ne  bucurăm la gândul că şi credincioşii baptişti contribuie cu puţinul lor la binele nostru comun, ne rugăm permanent pentru ca numărul sfinţilor să crească, şi ce este rău să dispară. Nu am desfăşurat niciun fel de acţiune specială, care să puncteze evenimentul, tocmai pentru a nu atrage atenţia asupra nostră, ci pentru a ne ruga pentru mai mult impact spiritual în oraşul Giurgiu.

– Ce alte lucruri deosebite ne mai puteţi aminti din agenda anului trecut?

– Am avut multe bucurii în anul 2012, dintre care aş dori să amintesc vizita unui simbol al drepturilor şi libertăţilor religioase din România, în perioada comunistă. Mă refer aici la vizita doctorului Iosif Ţon. În luna noiembrie am avut bucuria să găzduim timp de trei zile în biserica noastră o conferinţă susţinută de domnia sa, la care au participat toate bisericile evanghelice din oraşul Giurgiu. Consider că a fost răspunsul nostru la o rugăciune care a durat şapte ani, până când s-a ajuns la acest eveniment. În viaţă, sunt trei răspunsuri posibile la o rugăciune: da- atunci când Dumnezeu ne ascultă şi dă curs cererilor noastre; nu- atunci când o rugăciune este respinsă, şi al treilea răspuns este atunci când Dumnezeu spune – aşteaptă, nu a sosit încă momentul pentru ceea ce ceri tu. Printre multe alte evenimente desfăşurate de Biserica Baptistă „Sfânta Treime” din Giurgiu pentru enoriaşii săi şi nu numai, mai doresc să amintesc şi vizita unor oaspeţi dragi din America, şi anume pastorul Joe Faraldi şi Jim Minutela, doi prieteni deosebiţi, care ori de câte ori vin ne umplu inimile de bucurie.

– La capitolul neîmpliniri aveţi vreun regret din anul 2012?

– Oooo! Desigur. Am mai multe regerete, cel mai mare este acela că nu am suficient timp pentru studiu. Am mai multe proiecte începute cu ceva timp în urmă şi vreau să le continui, apoi vreau să-mi dedic mai mult timp pentru familie. Ştiţi doar că, singurele lucruri pe care le ducem cu noi pe lumea cealaltă sunt sufletele celor dragi!

– În încheierea primului nostru dialog, din acest an, v-am ruga domnule pastor Viorel Dumitru să ne dezvăluiţi şi câteva planuri pe care le aveţi trecute pe agenda anului 2013?

– Planurile mele contează mai puţin. Mă interesează mai mult care sunt planurile lui Dumnezeu cu mine şi Biserica pe care o slujesc. Mă gândesc la un frumos verset din Sfânta Scriptură „Eu ştiu gândurile mele cu privire la voi, să vă dau un viitor şi o nădejde spune Domnul”. Mă rog să putem continua toate lucrurile bune de până acum şi să mai adăugăm şi altele pe cât se poate, în mod special vrem să întărim partea spirituală prin post şi rugăciune- cele două arme spirituale ale creştinilor.

Heliade CĂLIN