Marți  13 ianuarie , poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Giurgiu au organizat şi desfăşurat în oraşul Mihăileşti şi zona de competenţă a acestuia o acţiune pentru verificarea legalităţii modului de deţinere a armelor şi muniţiilor.

Cu ocazia controlului efectuat la cetățeanul R. M. L. ( un bărbat de 47 ani), din oraşul Mihăileşti, judeţul Giurgiu, posesor al unui de permis de armă, ce figura ca fiind expirat, poliţiştii au stabilit că posesorul nu mai deţine niciun document pentru armele şi muniţiile deţinute.  Acesta a motivat că au fost distruse în urma unui incendiu survenit la locuinţa sa. În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti la locuinţa bărbatului au fost găsite:  o armă de vânătoare cu glonţ, calibru 222 Rem, o armă de vânătoare cu alice, calibru 12 şi 61 cartuşe aferente, un pistol de autoapărare cu gaze, calibru 9 şi 4 cartuşe cu gaze aferente.  Totodată au fost identificate şi o armă de tir sportiv cu glonţ calibru 5,6 mm., 58 cartuşe cu glonţ aferente, două  cartuşe cu glonţ de calibru necunoscut şi 5 capse de implantat bolţuri.

Din verificările efectuate s-a constatat că, până la data controlului, bărbatul nu s-a adresat cu cerere de schimbare de domiciliu ca  deţinător de arme şi muniţii pe raza judeţului Giurgiu, conform obligaţiilor avute, iar arma de tir sportiv cu glonţ, calibru 5,6 mm. nu figura înregistrată în Registrul Naţional al Armelor la nicio persoană fizică sau juridică.

Cu privire la cele două  cartuşe cu glonţ de calibru necunoscut şi 5 capse de implantat bolţuri bărbatul le-a precizat poliţiştilor că le deţine de mai mult timp şi nu mai ştie în ce împrejurări a intrat în posesia lor. Toate armele şi muniţiile au fost ridicate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Giurgiu în vederea continuării cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materiilor explozive, urmând ca pe numele bărbatului să se emită o dispoziţie de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor.

Și tot în  data de 13 ianuarie , la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Giurgiu s-a prezentat B. Ş. M., un bărbat de 39 ani, din comuna Comana, judeţul Giurgiu, care a solicitat radierea din permisul de armă a unei arme de tir sportiv cu aer comprimat, calibru 5,5 mm., pe care a vândut-o prin intermediul armurierului, o societate comercială autorizată să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii, la data de 9 ianuarie 2015. Cu această ocazia verificării permisului de armă, poliţiştii au constatat că avea valabilitatea expirată începând cu data de 25.11.2013 iar posesorul a deţinut arma la domiciliul său până la 9 ianuarie, neîndeplinindu-şi obligaţia de a o depune la un armurier autorizat, în termen de 10 zile.

Câteva ore mai târziu, la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase s-a prezentat un alt bărbat, S. M. D., de 38 ani, din comuna Găiseni (judeţul Giurgiu), care a solicitat radierea din permisul de armă a unei arme de vânătoare cu alice, cal. 12 mm., pe care a vândut-o prin armurier autorizat la data de 16 decembrie 2014. Şi de această dată, cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că permisul de armă are valabilitatea expirată începând cu data de 17.09.2013, iar posesorul a deţinut arma la domiciliul său până la 16.12.2014, fără a-şi îndeplini obligaţia de a o depune la un armurier autorizat în termen de 10 zile.

Faţă de posesorii armelor poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, urmând ca celor doi să le fie emise dispoziţii de anulare a autorizării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor. (Jurnal)