De mai bine de o lună de zile, în urma unei decizii – ambigue – a Ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, consilierii locali din oraşele – port la Dunăre, care fac parte din Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, au fost nevoiţi să ia în dezbatere posibilitatea preluării de către comunitate a administrării acestor porturi. Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi la Giurgiu, port despre care directorul general al APDF, Dănuţ Ofiţeru, spunea că „Nu trebuie să se lăcomească aleşii locali, pentru că nu vor lua o bogăţie, ci se vor pricopsi cu o sărăcie!”. Consilierii locali ai municipiului au amânat, cu circa două săptămâni în urmă, decizia preluării Portului, în urma unei insuficiente documentaţii. În aceste condiţii, miercuri, 9 septembrie, aleşii urbei, întruniţi în şedinţă extraordinară de Consiliu local, au luat, din nou, în discuţie oportunitatea unei asemenea preluări. Primarul Lucian Iliescu afirma, în cadrul acestei şedinţe: „Am solicitat, data trecută, reanalizarea pe baza informaţiilor ce este mai bine pentru comunitate.

Am discutat inclusiv cu ministrul Berceanu şi i-am precizat că prezenţa secretarului de stat Anton la Giurgiu m-a încântat, prin proiectele pe care dorea să le realizeze în portul nostru. M-am interesat inclusiv de şansele de a primi în continuare fondurile accesate de conducerea APDF, şi am realizat că nici Dănuţ Ofiţeru, nici Cristian Nemţescu nu ne-au dezinformat atunci când au spus că, în condiţiile actuale, avem şanse foarte mari de a primi finanţările promise. În opinia mea, mai bine preluăm un port amenajat, pe care mai apoi să îl întreţinem, decât să mai încărcăm bugetul local, şi aşa prea sărac, cu încă o cheltuială de amenajare.

Şi noi, comunitatea, şi APDF-ul, trebuie să luptăm pentru a aduce aceste fonduri, iar relaţiile dintre noi ar trebui să fie de colaborare!”. Cum era de aşteptat, consilierii locali prezenţi, în număr de 17, au votat în unanimitate ca Portul Giurgiu să rămână, cel puţin pentru moment, în administrarea APDF.

Oana CĂLIN