Polițiștii primesc încă o facilitate de la Stat privind locuințele

0
251

Un nou proiect de ordonanță de urgență care aduce modificări Legii 360/2002 privind Statutul polițistului, se află în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne.

Printre modificările propuse se numără și decontarea cheltuielilor legate de achiziționarea unei locuințe. În acest moment, polițiștilor li se decontează numai chiria sau cheltuielile legate de contractarea unui credit ipotecar.

Conform noii propuneri, polițiștilor li se vor deconta și ratele pe care aceștia le contractează direct la dezvoltatorii imobiliari.

Proiectul propune să fie acoperite cheltuielile „generate de contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe conform scadențarului de plată, mai puțin cele legate de rambursările anticipate, eventualele dobânzi penalizatoare şi alte costuri care nu se regăsesc în scadențarul de plată a ratelor lunare”.

Condițiile de obținere a compensării cheltuielilor:

  • polițistul să fie numit în prima funcție într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul său
  • să fie nevoit să se mute în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul;
  • să nu dețină o locuință proprietate personală în acea localitate, nici el/ea și nici soția/soțul acestuia;
  • să nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător;
  • compensația poate ajunge până la 50% din salariul de bază;
  • compensația să acopere o singură locuință achiziționată în timpul carierei;
  • compensația va putea acoperi doar achiziționare unei locuințe, în rate, fiind exclusă posibilitatea cumulării acestei compensații cu o alta (pentru chirie, de exemplu).

Pentru poliștii numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu în localitatea de domiciliu vor putea obține beneficiile numai „în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului afacerilor interne, însușite de către conducătorul unității din care face parte polițistul, la solicitarea acestuia”.

(Jurnal)