(Comunicat de presă – IGPR)

 Din dispoziția chestorului general Petre Tobă, Poliția Română organizează acțiunea ‘Blocada’ în zona frontierelor de vest, sud și est ale României, cu participarea polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție ale județelor de la graniță, ale județelor limitrofe acestora, precum și de la secțiile regionale de poliție transporturi.

În perioada următoare, se preconizează un flux important de polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție ale județelor Arad, Bihor, Satu Mare, Timiș, Hunedoara, Alba, Mureș, Cluj, Sălaj, Bistrița, Neamț, Maramureș, Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Dolj,  Constanța, Călărași și Giurgiu , și din Secțiile Regionale de Poliție Transporturi Timiș, Cluj, Iași, care vor acționa pe principalele drumuri naționale și europene pentru siguranța și fluența traficului rutier.

Acțiunea, ‘BLOCADA’ se organizează, având în vedere fluxul de vehicule și călători care intră în România prin punctele de trecere situate în zona frontierei de vest, cu Ungaria și tranzitează teritoriul național către frontiera de est, cu Republica Moldova, precum și numărul însemnat de cetățeni români, care se deplasează în stațiunile montane din Bulgaria.

De asemenea, se vor efectua activități de verificare în trafic a autovehiculelor înmatriculate în alte state (U.E. sau non-U.E.), sub aspectul legalității și autenticității documentelor, precum și al valabilității asigurării obligatorii de răspundere civilă auto.

Polițiștii vor acționa prioritar pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind efectuarea depășirilor și a celor privind acordarea priorității de trecere a vehiculelor și pietonilor, precum și pentru identificarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Un interes deosebit se va acorda persoanelor care vor intra sau ieși din țară, pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă. O atențiea polițiștilor se află magistralele CF 300, 500 și 600, în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor de natură judiciară, precum și verificarea, împreună cu structurile de poliție rutieră, a legalității desfășurării transportului rutier în regim, TAXI.

Totodată, în colaborare cu specialiști în domeniu, se urmărește respectarea normelor privind starea tehnică a vehiculelor rutiere, a timpilor de conducere și odihnă, precum și legalitatea transporturilor rutiere de mărfuri și persoane.