Azi la sediul Inspectoratului de Poliție Județean în cadrul unei conferințe de presă comisarul șef Tache Vasile, comandantul șef al inspectoratului, a anunțat deschiderea oficială a unui complex de acțiunii specifice, derulate sub genericul ”Săptămâna prevenirii criminalității”. ”La nivel național și județean se desfășoară în perioada 29 septembrie – 3 octombrie cea de a IX-a ediție a ”Săptămânii prevenirii criminalității” – un complex de acțiuni derulate pe 5 paliere. Prin aceste acțiuni, a declarat comisarul șef Tache Vasile, ne dorim ca mesajele noastre să ajungă la grupurile țintă. Încercăm să convingem cetățenii județului, cadrele didactice și elevii din unitățile de învățământ din municipiu și județ să nu se abată de la anumite principii. Cele 5 paliere vor cuprinde acțiuni dedicate: Prevenirii delicvenței juvenile; Prevenirii victimizării minorilor; Prevenirii infracțiunilor de furt – prioritate națională a poliției române; Prevenirii infracțiunilor cu violență și Siguranței rutiere. Grupurile țintă au fost alese în funcție de cele 5 paliere, și nu s-a stabilit un anumit număr de persoane care să participe la ele. I.P.J. Giurgiu urmărește ca la acțiunile care se vor desfășura cu predilecție în școli și licee, împreună cu reprezentanții ATOP și ai Inspectoratului Județean Școlar Giurgiu să atragă cât mai mulți participanți. În această perioadă cadrele polițienești vor aborda exemple concrete, vor purta discuții cu participanții dar și cu persoane care au trecut prin momente dificile în viață”.

Comisarul George Mănucu, șeful Biroului Prevenirea Criminalității, a prezentat pe larg calendarul pe zile al acestor acțiuni. Pe 29 septembrie vor fi întâlniri cu elevii și cadrele didactice din liceele ”Ion Barbu” și ”Miron Nicolescu”, Școlile gimnaziale nr. 1 și 7 din municipiu, dar și din școlile comunale Vedea, Frătești și Ghimpați, tuturor prezentându-li-se informații despre ”Prevenirea delicvenței juvenile”. Pe 30 septembrie pe linia ”Prevenirii victimizării minorilor” se vor derula întâlniri la liceele din Mihăilești și Bolintin Vale, dar și în școlile din Ogrezeni, Vărăști și Clejani.  Pe 1 octombrie pe palierul ”Prevenirea infracțiunilor de furt” se va efectaua o campanie de informare a cetățenilor din municipiu în Piața Centrală și în preajma supermarketurilor, dar și în comunele Mihai Bravu și Singureni. Pe 2 octombrie pe linia ”Prevenirii infracțiunilor cu viloență”, IPJ Giurgiu va informa pe giurgiuvenii din cartierele Tineretului și 1 Decembrie 1918, dar și din localitățile Călugăreni și Stoenești. În ultima zi al  acestui complex de acțiuni polițiștii se vor întâlni pe linia ”Siguranței rutiere” cu diferite grupuri țintă formate din tineri conducători auto, pietoni și bicicliști din municipiul Giurgiu.

În urma acestor acțiuni, a conchis comisarul șef Tache Vasile, vom analiza fenomenul infracțional, lucru pe care de altfel îl facem zilnic și vom compara rezultatele cu alte perioade din acest an sau din cei anteriori. Până acum, în județul Giurgiu numărul infracțiunilor judiciare este în scădere față de anii anteriori. În schimb riscul accidentelor rutiere pe primele 8 luni ale acestui an este în creștere, ca și numărul persoanelor decedate în urma accidentelor. Noi, polițiștii analizăm cauzele care au produs aceste fenomene și încercăm să prevenim producerea altora, mai ales că în județ avem trei drumuri naționale unde traficul rutier este intens și din această cauză practic este imposibil ca numărul accidentelor sau al fenomenelor infracționale să fie zero. Din fericire, la nivelul județului, delicvența juvenilă în școli este în scădere față de 2013, când am fost județul cu cele mai puține infracțiuni. Și în acest an, la acest capitol, suntem deocamdată tot sub media înregistrată la nivelul țării, întrucât noi urmărim în special siguranța elevilor din școli lucru care a condus chiar și la reducerea fenomenului de absenteism de la ore.

Inspectorul general școlar al județului, Gigi Oprișan, a apreciat în intervenția sa faptul că între inspectorat și IPJ Giurgiu există o colaborare strânsă, mergându-se pe principiul că este mai ușor să previi ceva decât să rezolvi cauza unui fenomen.

Heliade CĂLIN