”Piramida” lui Burtavel, primarul comunei Oinacu

0
2459

Așa cum declara într-un material anterior apărut în cotidianul ”Jurnal giurgiuvean”, primarul Laurențiu Burtavel consideră că se află în vârful ”piramidei” carierei sale și că oricând ar putea ieși la pensie, căci este total satisfăcut din punct de vedere profesional. Ghinionul comunei – după cum ne spunea un locuitor din Oinacu – este că primarul nu-și duce acest gând până la capăt, renunțând să mai candideze în continuare la fotoliul de primar.

Această stare de suprasuficiență probabil l-a împins  în ultima ședință a Consiliului local Oinacu la câteva gesturi necugetate ce nu-i fac deloc cinste. După ce consilierul liberal (culmea!), Mirela Mocanu i-a aruncat șefului ei de partid, Niculae Marincea, câteva suluri de hârtie igienică, sub pretextul că sunt un cadou de Anul Nou din partea Primărie, sugerându-i în acest mod dizgrațios să se șteargă la gură de toate murdăriile pe care le-a declarat în presă, a avenit rândul primarului Burtavel să-i aducă acestuia tot felul de acuzații. Am fost învinovățit că am făcut plângeri împotriva sa – spunea președintele Marincea. I-am replicat că n-am făcut plângeri către ANI nici către nimeni…Eu ce am de spus, spun omului în față, răspicat. El însă o ținea pe-a lui…

M-am abținut cât am putut și i-am spus să își ia ”măgăriile” alea (hârtia igienică – n.red.) pentru că eu nu fac așa ceva. I-am spus și că celor de la presă, care m-au solicitat, nu le-am spus decât adevărul. Reacția primarului a venit însă imediat. S-a ridicat în picioare și a început să îmi reproșeze lucruri din trecutul meu, ce nu aveau însă nicio legătură cu ședința de Consiliu la care participam. Mi-a amenințat familia…Mi-a reproșat apoi o serie de amănunte despre relațiile mele cu ceilalți membri ai  familiei mele, ceea ce mi s-a părut deplasat și insultător. Doar niște tâmpenii…Mi-a fluturat un reportofon cu care mai vine pe la ședințe, spunându-mi că dovezile sale împotriva mea sunt înregistrate acolo… N-a scăpat prilejul de a-mi reaminti un accident regretabil de acum 30 de ani, în urma căruia a murit un copil, punându-mi în spinare toate dramele întâmplate de-a lungul anilor prin această comună.

Concluzia, spuneau cei prezenți la discuția noastră despre comportamentul tot mai deviant al primarului Burtavel din ultima vreme, ar fi că primarul este cuprins de panică, în perspectiva apropierii alegerilor locale, și că în felul acesta  încearcă să împiedice intențiile adversarului politic, în speță organizația PNL Oinacu, de a-și impune candidatul. În acest context, mai spuneau aceștia, Laurențiu Burtavel folosește orice mijloc mai mult sau mai puțin ortodox de a macula imaginea eventualilor săi contracandidați.

Președintele Marincea ne spunea că în urma repetatelor episoade de partizanat față de ieșirile primarului, respectiv coalizarea cu acesta împotriva membrilor organizației PNL, din care face parte, consiliera Mirela Mocanu va fi în aceste zile exclusă, conform statutului, din Partidul Național Liberal.

De fapt această Mocanu nu a fost cu noi niciodată – spunea președintele Marincea. Nu odată consiliera Mocanu, la întrebarea mea ce caută toată ziua bună ziua la primar mi-a replicat: – Nu mă poate opri, bă, nimeni pe mine, eu intru la primar când vreau eu și de câte ori vreau eu, căci eu am afaceri… 

În vârful Piramidei

Niculae Marincea ne mai spunea că primarul Burtavel nu ezită să sublinieze cu orice ocazie situația socială de care se bucură la acest moment. Nu este ședință să nu ne spună că el a ajuns în vârful piramidei… Evident că am dorit să aflăm și noi care este deosebita evoluție profesională a primarului Laurențiu Burtavel, treaptă cu treaptă din Piramida în vârful căreia se găsește în prezent  – așa cum îi place să spună. Tot președintele Marincea a fost cel care ne-a lămurit în privința acestei chestiuni…

La început Burtavel a lucrat ca vopsitor în Întreprinderea Dunăreana, împreună cu Nicu Zlate, un alt oinăcar, tehnician veterinar. A urmat perioada în care a lucrat ca tehnician zootehnist în cadrul Complexului de porci Giurgiu, după cursuri făcute la fără frecvență, în anii dinainte de 90. Gurile rele ale satului ne-au spus că primarul ar fi terminat institutul conform principiului ”porcul și examenul!” O răutate pe care noi nu am dorit să o comentăm în niciun fel, neavând dovezi în acest sens.  Odată cu desființarea Complexului, Burtavel s-a angajat  casier – încasator în Vama Giurgiu. Mulți s-au întrebat ce legătură au toate acestea cu administrația publică locală, la care primarul comunei Oinacu încearcă să pară că se pricepe. Iată funcțiile deosebite în care a performat actualul primar al comunei Oinacu, ajuns – așa cum nu uită să ne amintească de fiecare dată când are ocazia – în vârful Piramidei sale profesionale – ne-a mai precizat președintele Marincea.  

Evident că ați fi tentați să îl întrebați pe primarul comunei Oinacu care îi sunt realizările în cele două mandate de până acum. Lipsa lor este justificată extrem de simplist de către  acoliții domnului primar – ne spunea Gică Florea, întreprinzător din comună. Într-o recentă discuție între localnici și viceprimarul comunei, Marin Roșca acesta a explicat oamenilor de ce Primăria nu  face proiecte. De ce?  Pentru că nu vrea să o bage în FALIMENT, și ne-a dat exemplul primăriei din Malu. 

Cu alte cuvinte decât să faci ceva pentru comunitate, decât să riști să greșești, mai bine să nu faci nimic și astfel nimeni nu te poate acuza! ”Bravos” domn Primar! Cu o asemenea mentalitate despre prezentul și viitorul satului românesc am fi fost și acum în Evul Mediu.

Realitatea este, spuneau cei cu care am stat de vorbă,  că primarul Burtavel nu și-a adus lângă el oameni cu experiență. Tot din spusele acestora am aflat că  viceprimarul nu are la bază  decât o școală profesională care nu i-ar permite în niciun fel să aibă pretenții de a propune vreodată vreun proiect. Este suficient să amintim însă că există destule societăți ce pot realiza proiecte, urmând doar ca Primăria să absoarbă banii europeni puși la bătaie. Dar pentru un astfel de demers este nevoie de puțină ”glagore” (”pricepere”, mai pe românește), în realizarea unei scrisori de intenție… Dar, vorba proverbului:  Acolo unde nu e, nici Dumnezeu nu dă!

Frustrări de primar

Simțindu-se încolțit de suspiciunile consătenilor săi, apropiații primarului Burtavel ripostează deseori ciudat, după cum ne spunea Gică Florea. Viceprimarul Marin Roșca a ajuns să îmi reproșeze că deși am terminat facultatea de Drept și mi-am obținut licența, nu am profesat niciodată ca avocat, preferând să devin om de afaceri și să îmi deschid niște spații comerciale în comună – ne mai spunea cel amenințat recent de primarul Burtavel cu demolarea unei amenajări anexe din cadrul unui spațiu comercial al acestuia, poveste redată de cotidianul nostru într-un număr anterior. Gică Florea își exprima totodată bănuiala că primarul s-ar simți frustrat de succesul în carieră al fiecărui alt consătean al său.

În loc de Epilog

Iată de fapt cum arată această ”Piramidă” a lui Laurențiu Burtavel, la finalul celor două mandate ca primar de comună și după câteva decenii pline de semne de întrebare asupra competențelor sale profesionale. O ”piramidă” despre care primarul Burtavel vorbește ca despre o minune, ca despre un dar sacru pe care numai cei ”aleși” îl pot dobândi.  

Consătenii primarului din Oinacu, oameni simpli cu care am purtat discuții de-a lungul ultimelor săptămâni, sunt însă de altă părere. Ei cred că după ce se ajunge, sus, în vârf, pentru fiecare dintre noi, urmează în mod logic,  coborârea care în cazul primarului Burtavel ar putea  fi onestă, demnă sau extrem de dureroasă, chiar  rușinoasă dacă este dozată, așa cum observăm, de vanitate și de spirit revanșard. Vom afla, doar peste câteva luni cum va coborâ Laurențiu Burtavel din vârful Piramidei atât de mult clamate: cu fruntea sus, pe ușa din față, pe coate, târâș  sau pe ușa din dos, condamnat la uitare, lăsând în urma sa doar resentimentele celor pe care i-a jignit, disprețuit  sau i-a umilit, fără vina de a fi meritat acest lucru?!

(Jurnal)