De când gospodinele au început pregătirile cămărilor pentru iarnă, Piaţa Centrală arată ca un iarmaroc în care producătorii, cot la cot cu precupeţii, blochează pur şi simplu orice acces către celelalte magazine din zonă. Micii negustori îşi oferă produsele direct pe caldarâm, bordurile luând de multe ori locul tonetelor.

Încercând să răspundă nemulţumirilor cetăţenilor faţă de această harababură cu iz oriental  creată  la sfârşitul fiecărei săptămâni,  jurnaliştii noştri au solicitat primarului Nicolae Barbu cât şi Poliţiei comunitare Giurgiu să găsească o soluţie în acest caz.

Vineri, 5 octombrie, după orele prânzului, o echipă a Poliţiei comunitare Giurgiu a descins în Piaţa centrală încercând să-i convingă pe micii producători,  ce vindeau marfa direct din praful străzii,  să solicite tonete, degajând astfel puţinul spaţiu pe care cetăţenii îl au la dispoziţie pentru accesul către celelalte magazine din zonă. Rugat să ne explice care este motivul acestei situaţii create, salutând intervenţia Poliţiei comunitare, Marian Mihalcea, directorul ADPP Giurgiu, solicita însă prezenţa permanentă a echipelor acestei instituţii şi nu doar atunci când  este sesizată. Directorul ADPP observa că în ciuda faptului că niciun vânzător din Piaţa Centrală nu eliberează  vreun bon de casă, nimeni nu-i întreabă însă dacă  au sau nu, casă de marcat. La fel de adevărat este că negustorii din Piaţa Centrală (amenajată), se tem de concurenţa micilor producători ce nu sunt obligaţi, ca ei, să plătească în avans chiria tonetelor şi nici să participe la vreo licitaţie,  limitându-se la a plăti  un preţ  modic doar pentru ziua în care solicită tonetă. În aceeaşi zi de miercuri, pentru a veni în sprijinul acestor mici comercianţi, Administraţia Pieţei Centrale a pus la dispoziţia acestora 25 de module.

Directorul ADPP  mai spunea că instituţia pe care o conduce nu are ca scop să-i fugărească pe aceşti mici producători. “ Trebuie înţeles că aceştia au drepturi egale cu toţi ceilalţi comercianţi ce desfăşoară o activitate comercială în acest spaţiu. Nu-i poţi cere unui producător care vinde 2 saci de gogonele să participe la licitaţie”- a mai precizat Marian Mihalcea. Dornic de a le fi de folos celor ce doresc să vândă sau să cumpere din Piaţa Centrală, de curând ADPP   a preluat şi spaţiul de parcare al marketului  din apropiere, trasformându-l într-o parcare pentru orice cetăţean. În curând vor fi finalizate lucrările la o altă piaţă aflată pe locul deţinut de către av. Dragoş Ujeniuc, în imediata apropiere a Pieţei Centrale, spaţiu prin care  se doreşte să se satisfacă aceleaşi solicitări ale micilor comercianţi.

T. Florian