poză pian - Virtuozii - Brăila 2013*Artiștii giurgiuveni s-au confruntat cu adversari de pe întregul glob pământesc!

Sâmbătă, 18 mai, s-a dovedit a fi o zi mai mult decât norocoasă pentru giurgiuveni, zi care va intra în istoria Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), datorită pianiștilor care frecventează cursurile Școlii Populare de Arte Giurgiu. În această zi, la București, la Palatul Național al Copiilor, a avut loc finala Festivalului Concurs Internațional de Interpretare Pian „Micul virtuoz”, ediția a V-a. Peste 250 de copii-artiști, din aproape întreaga țară dar și din majoritatea țărilor de pe glob, s-au întrecut în această competiție, în fața unui numeros public și a unui juriu exigent juriu internațional. Dacă din România, reprezentanții județului nostru s-au confruntat cu adversari din județele: Argeș, Brașov, Brăila, București, Călărași, Caraș-Severin, Dîmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Vaslui, Vîlcea etc. Printre micii pianști de pe mapamond s-au prezentat la București și cei din țări precum: Ucraina, Cehia, Belarus, Bulgaria, China, Rusia, Moldova, Franța, Germania, Italia, Lituania, Siria, Ungaria, Serbia etc. Județul Giurgiu a fost reprezentat la această competiție de 9 pianiști, pregătiți la Școala Populară de Arte, instituție ce funcționează în cadrul CJCPCT, condusă de managerul Carmen Mihaela Pețanca. Cei 9 pianiști, pregătiți de profesorul Marioara Danilov au câștigat 9 premii, din 9 posibile, fiecare constând într-o Diplomă și o plachetă! Acestora li s-a adăugat și Diploma de excelență și o frumoasă cupă primită de profesoara Marioara Danilov. Vă prezentăm în continuare premiile obținute de cei 9 pianiști: Ruxandra MUTI, anul IV de studii, premiul întâi; Oana STOIAN, anul III de studii, premiul întâi; Daria BĂNICĂ, anul III, premiul întâi; Emanuel CIUCĂ, anul III, premiul doi; Alice FRÎNCU, anul II, premiul trei; Grațiela ZORILĂ, anul II, premiul întâi; Tea ION, anul II, premiul doi; Teodora Ștefan, anul I, premiul întâi; și Nafije BITIQ, preșcolar în vârstă de doar 7 ani (aflată în an pregătitor de studii), premiul doi. „A fost o competiție extrem de echilibrată. Performanța copiilor noștri este foarte bună, ei fiind încântați de experiența dobândită. Același lucru l-au spus și părinții lor, care i-au însoțit la această mare competiție internațională. Fiecare copil a prezentat în concurs, la alegere, o melodie din cele două cu care s-a înscris inițial”, ne-a declarat Marioara Danilov.

 

Și … Brăila ne poartă noroc

 

În perioada 17-18 mai, la Brăila, a avut loc Concursul Național de Interpretare Pian „Virtuozii”, ediția a V-a, organizat de Consiliul Județean și Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu”. La această competiție au participat copii de la Școlile populare și instituțiile muzicale, în total peste 120 de participanți, din aproape întreaga țară. Județul nostru a fost reprezentant de doi pianiști care frecventează cursurile Școlii Populare de Arte, din cadrul CJCPCT Giurgiu, pregătiți de profesorul Cătălina Țone, care au interpretat câte două melodii. Pianista Andreea GHINCEA, anul I de studii, a obținut premiul doi, fiind distinsă, pe lângă diplomă și cu o medalie, iar Andrei CRĂCIUN, anul I de studii, a fost distins de juriu cu o mențiune. „Copii noștri sunt foarte mulțumiți de rezultatele obținute, mai ales dacă ținem cont că Andreea s-a aflat la prima sa participare la o competiție în afara județului”, ne-a declarat profesorul Cătălina Țone. La rândul său, managerul CJCPCT, Carmen Mihaela Pețanca, ne-a declarat: „Suntem foarte mândri de acești minunați copii, de părinții lor dar și de cadrele didactice care îi pregătesc. Este o muncă imensă, care răsplătește prin rezultatele obținute efortul copiilor care fac și altceva, în afara orelor de școală.  Ne bucurăm că avem asemenea elevi talentați, părinți înțelegători și cadre didactice bine pregătite. Promitem să nu ne oprim aici și să mai câștigăm pentru Giurgiu și alte premii la viitoarele concursuri, unde sperăm să ne prezentăm, cel puțin, tot așa de bine pregătiți. Prin aceste rezultate, de la București și Brăila, dovedim, încă o dată, că reușim să cultivăm în rândul copiilor și gustul pentru estetic, alături de gustul pentru muncă, prin studiu. Mulțumesc pentru sprijin Consiliului Județean, dar și părinților care fac eforturi financiare uriașe pentru copii lor, cărora le achită contravaloarea costumelor de scenă și cheltuielile legate de cazare, la fiecare competiție. Menționez că la Școala Populară de Arte copiii vin să studieze numai din pasiune, care de multe ori întrece munca celor de la clasele normale de muzică, din cadrul instituțiilor de învățământ din subordinea Ministerului Învățământului. Deci, cu atât mai mult sunt mai valoroase și de apreciat toate premiile obținute de elevii noștri”.

Heliade CĂLIN

2 COMENTARII

  1. In spatele fericitilor castigatori(felicitari!!)se afla Monumentul cu Ceas,simbol al orasului Braila,ridicat la 1906.El reprezinta punctul central al unei „Farfurii”asemanatoare celei care era in Giurgiu,dar la o scara mai redusa.In planul indepartat se vede partial Hotelul Traian,singura constructie moderna integrata in peisaj,pe coltul strazii care coboara catre Port.In partea opusa se afla Teatrul Maria Filotti(nu se vede in imagine),pe coltul pietonalei „Republicii”,locul de promenada al brailenilor(cum ar fi in Giurgiu-str.Mircea cel Batran).
    Iata doua orase dunarene,cu Centrul Istoric asemanator,cu deosebirea ca giurgiuvenii si l-au distrus.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.