06dgpp43

 

După patru ani, Petrolul Ploieşti îşi va juca din nou, la Giurgiu, şansa de a reveni în primul eşalon fotbalistic al ţării. Chiar dacă de această dată nu este vorba de “ultima carte”, Valeriu Răchită ştie cât de important este meciul de la malul Dunării.

În ciuda faptului că jocul “alb-albaştrilor” nu prea merge în ultima perioadă, orgoliile sunt mai mari ca oricând. Ioan Niculae – finanţatorul Dunării şi patronul celeilalte echipe din Ploieşti, Astra – şi mai ales preşedintele de onoare al giurgiuvenilor, Lucian Iliescu, îşi doresc ca Petrolul să nu “prindă” unul dintre cele două locuri promovabile.

Referitor la meciul de pomină din ultima etapă a sezonului 2005/2006, atunci când Daniel Bănaru a ucis în prelungirile acelei partide (scor 4-3) visul petroliştilor de a se califica la barajul de promovare pentru prima ligă, antrenorul de atunci (şi de acum) al prahovenilor, Valeriu Răchită a dat de înţeles că nu va pierde la Giurgiu, formaţia de acum fiind mult mai bine pregătită decât cea de acum 4 ani.

Meciul dintre Dunărea Giurgiu şi Petrolul Ploieşti (contând pentru etapa a XXXII-a a Ligii Secunde, Seria I) va avea loc sâmbătă, 29 mai, cu începere de la ora 13.00, pe arena centrală din complexul sportiv “Marin Anastasovici”. Partida va fi transmisă în direct şi de postul naţional, Sport.ro.

 

APĂRARE IMPROVIZATĂ, PORTAR ADOLESCENT

Emil Ursu nu va avea la dispoziţie pentru încleştarea cu Petrolul Ploieşti întregul lot de jucători. Cu doar câteva zile înainte de jocul cu Victoria Brăneşti, Costel Ciocârlan s-a accidentat la un antrenament, sezonul actual fiind deja compromis. Un alt fundaş central, George Şanţmare, a colecţionat în partida precedentă cel de-al şaptelea cartonaş galben, urmând să fie suspendat pentru meciul cu prahovenii.

Datorită faptului că, la începutul returului, s-au despărţit de alţi doi jucători care puteau evolua pe acest post (Vasile Tatarciuc şi Constantin Ungureanu), stafful tehnic al Dunării se pregăteşte să improvizeze.

Cel mai probabil, Ştefan Odoroabă (fost jucător la Petrolul Ploieşti) va face cuplu în centrul apărării cu Răzvan Damian. Fundaş dreapta va juca Cătălin Gheorghe, iar pe stânga ar apărea, firesc, Silviu Constantin. Un alt jucător care ar putea evolua pe postul de fundaş central este Sorin Bucă, şi el, o mai veche cunoştinţă a prahovenilor.

Tot datorită cartonaşelor nu va putea evolua nici Alin Dragne. Deşi ar fi fost puţin probabil să rămână titular după “prestaţia” din meciul cu Victoria Brăneşti, Dragne s-ar fi putut “răcori” pe banca de rezerve. În lipsa acestuia, Emil Ursu este nevoit să apeleze la “juniori”. Astfel, rezerva lui Cătălin Neagu va fi, mai mult ca sigur, Andrei Fulger, jucător care a împlinit 16 ani recent! “Fulgerică” (titularul Juniorilor B ai Dunării) i-a luat faţa în ultima perioadă celuilalt “portar junior”, Bădiţă (titularul Juniorilor A).

 

IESE AVRAM, INTRĂ COLŢESCU

Datorită faptului că Liga I s-a încheiat, mai mulţi “cavaleri ai fluierului” din primul eşalon au fost “distribuiţi” de către Federaţie la partidele din 29 şi 30 mai. Deşi iniţial Comisia Centrală a Arbitrilor îl delegase pe Marius Avram drept “central” la Dunărea – Petrolul, acesta a fost schimbat cu Sebastian Colţescu (arbitru de rezervă miercuri la finala Cupei României). Referitor la această schimbare, antrenorul prahovenilor, Valeriu Răchită, a declarat că nu cunoaşte motivele pentru care Avram a fost schimbat, însă va avea încredere deplină în Colţescu.

 

PETROLUL, FĂRĂ VICTORIE LA GIURGIU!

Dacă pe teren propriu au ieşit mai tot timpul învingători în faţa Dunării (cu excepţia partidei tur, care s-a încheiat cu un scor alb), vă vine să credeţi sau nu, “găzarii” nu au câştigat niciodată la Giurgiu!

Până în acest moment s-au disputat şase partide (prima dintre ele în sezonul 1978/1979), giurgiuvenii câştigând trei, alte trei încheindu-se la egalitate.

Iată “desfăşurătorul”:

  • sezonul 1978/1979: FCM Giurgiu – Petrolul 3-2 (1-1)
  • sezonul 1979/1980: FCM Giurgiu – Petrolul 2-2 (1-1)
  • sezonul 2005/2006: Dunărea – Petrolul 4-3 (3-0)
  • sezonul 2006/2007: Dunărea Petrolul 2-1 (0-1)
  • sezonul 2007/2008: Dunărea Petrolul 1-1 (0-0)
  • sezonul 2008/2009: Dunărea – Petrolul 0-0

 

MĂSURI DE SECURITATE SPORITE

Partida de sâmbătă este considerată de către Jandarmerie una de risc major dat fiind faptul că, în urmă cu 4 ani, o ţară întreagă era şocată de ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi suporterii Petrolului. Dacă în anii precedenţi au avut “interzis” la Giurgiu, “lupii galbeni” vor fi din nou prezenţi “în haită”, conform datelor Jandarmeriei la partidă urmând să asiste aproximativ 300 de fani ai oaspeţilor. Pentru acest eveniment, 35 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică. Echipajele Jandarmeriei, dotate cu câini de serviciu, vor acţiona pentru asigurarea ordinii publice în zona apropiată şi imediată a arenei sportive înainte, pe timpul şi după terminarea jocului, precum şi pe traseele de afluire/defluire a publicului. Principala “misiune” a acestora va fi prevenirea faptelor antisociale şi restabilirea ordinii publice în cazul tulburării acesteia.

 

BILETE LA PREŢ PROHIBITIV PENTRU SUPORTERII OASPEŢILOR

Deşi până în acest moment suporterii echipelor oaspete care se deplasau la Giurgiu în cadru organizat nu plăteau vreun leu pentru a asista la meci, oficialii Dunării s-au decis să schimbe placa pentru meciul de sâmbătă. Datorită faptului că la meciul tur au fost nevoiţi să scoată din buzunar câte 10 RON pentru fiecare membru al galeriei (pentru ca la meciul cu o altă formaţie prahoveană, Tricolorul Breaza, să achite câte 15 RON pentru fiecare suporter giurgiuvean), preşedintele CS Dunărea şi-a dat acceptul pentru majorarea preţului tichetelor pentru suporterii “găzarilor”. Astfel în loc de 3 RON (preţul unui bilet aplicat fiecărei persoane peste 14 ani), fanii petrolişti vor trebui să plătească câte 15 RON “de căciulă”.

 

Bogdan VLADU