Cu circa doi ani în urmă, prin orice locşor al judeţului şi în special din mediul rural, puteai vedea afişe cu anunţul: „Firmă de salubritate din Bucureşti angajează personal, salariu 600 de lei pentru femei şi 800 de lei pentru bărbaţi, bonuri de masă. Se asigură transport”. Speriaţi de sărăcie, conştienţi de faptul că tot mai greu îşi mai pot găsi astăzi un alt loc de muncă, panicaţi de faptul că nu se vor putea bucura de pensie la bătrâneţe, mulţi giurgiuveni şi-au călcat pe mândrie şi s-au angajat „la mătură”. Cu timpul însă, cei peste o sută de giurgiuveni care s-au angajat la firma ROMPREST – condusă de Florian Valter, unul dintre acţionarii Clubului Dinamo Bucureşti – au început să realizeze faptul că sunt traşi pe sfoară. După ce s-au bucurat de salarii şi de bonuri, circa o jumătate de an, a intrat „criza” şi la ROMPREST, încet, încet beneficiile angajaţilor începând să fie diminuate.

Mai întâi, oamenii au simţit acest lucru la nivelul salariilor, care au „îngheţat” la valoarea de la data angajării chiar dacă promisiunile fuseseră altele şi, cu toate că inflaţia crescuse. Apoi, bonurile de masă au început să se diminueze: de la câte un bon pentru fiecare zi lucrătoare a lunii, la un bon de masă pentru fiecare zi lucrată (cu toate că programul de muncă era de 12 ore, nu de opt), pentru ca, în ultimele luni, acestea să se reducă la cinci sau şase bonuri de masă/lunar. Cei peste o sută de angajaţi din Giurgiu (comunele Vedea, Malu, Slobozia), dar şi din localităţile limitrofe Drumului Naţional 5), s-au resemnat, gândindu-se că este totuşi bine că au un loc de muncă, şi că „se adună vechimea”, după cum ne declarau câţiva angajaţi ai firmei.

Totul a mers relativ bine pentru cei care „asigurau curăţenia Bucureştiului, până pe data de 1 martie, când oamenii au aşteptat în zadar, dimineaţa, microbuzul pentru a-i duce la muncă. După mai bine de o oră de aşteptare, oamenii şi-au luat inima în dinţi, sunând la conducerea firmei care le-a răspuns sec: „Veniţi pe cont propriu la muncă de acum înainte”. Conştienţi de faptul că acest lucru este imposibil, deoarece salariul lunar nu le-ar fi ajuns pentru a-şi asigura transportul până la Bucureşti, cei peste o sută de giurgiuveni s-au strâns, într-un miting spontan, în faţa sediului firmei, aflat în zona Străuleşti din capitală. Oamenii nu cereau nimic altceva decât să li se pună, din nou, la dispoziţie, un mijloc de transport. Mai mult, unii dintre angajaţi ne spuneau că, la momentul semnării contractelor individuale de muncă, în acestea scria negru pe alb, la „obligaţiile angajatorului”, faptul că li se va asigura transport. Contactat telefonic, responsabilul pentru judeţul Giurgiu, Nicu Negurescu, ne-a declarat: „Nu se prevede nicăieri faptul că suntem obligaţi să le asigurăm salariaţilor, ca firmă, transportul.

Cât despre faptul că am sistat mijloacele de transport pentru Giurgiu, este adevărat, începând de ieri (1 martie). Pentru angajaţii din Giurgiu nu se mai asigură transport de la Giurgiu la Bucureşti şi nici de la Bucureşti la Giurgiu”.

Cei peste o sută de angajaţi au „pichetat” câteva zile sediul firmei. În cursul zilei de 3 martie, în urma unor „negocieri”, li s-a comunicat că cel puţin pentru moment salariaţii sunt trimişi în concedii fără plată, situaţie nu foarte îmbucurătoare pentru ei, dar singura soluţie de a-şi mai menţine locul de muncă.

O păcăleală de care autorităţile locale ar trebui să ţină seamă, eventual să le acorde sprijin periodic celor peste o sută de salariaţi rămaşi nu numai fără loc de muncă dar şi cu o parte din drepturile ce li se cuveneau neplătite. Un caz care subliniază încă o dată cât de important este ca înainte de a accepta condiţiile de angajare, să citeşti foarte bine care sunt obligaţiile tale dar mai ales cele ale angajatorului.

Oana CĂLIN

2 COMENTARII

  1. STIMATA CONDUCERE A ACESTUI PRESTIGIOS COTIDIAN,SUNT UN ANGAJAT AL ACESTEI FIRME DE SALUBRITATE SI FAC PARTE DIN CONBDUCERE;SPER DIN TOT SUFLETUL CA ACEST MESAJ PE CARE FOARTE INDICNAT IL POSTEZ PE INTERNET SA FIE CITIT MACAR DE UNUL DIN CONDUCATORII ACESTUI ZIAR;IN PRIMUL RAND VREAU SA VA SPUN CA ARTICOLUL SCRIS DE ACESTA DUDUIE OANA CALIN,ACESTE BALIVERNE SI INVENTII MI SE PAR IN PRIMUL RAND CALOMNIOASE SI CEL PUTIN NEPROFESIONISTE..(LUCRU PENTRU CARE O VOM ACTIONA SI IN JUDECATA!!)ACEASTA DUDUIE TERORIZEAZA DE APROXIMATIV 2,3 SAPTAMANI ANGAJATI(RESPONSABILI DE ZONE)ACESTEI FIRME IN PRIMUL RAND TELEFONIC.DOAMNA RESPECTIVA NICI MACAR NU SE INFORMEAZA DESPRE ACEST SUBIECT:IN PRIMUL RAND ESTE VORMA DE 136 DE ANGAJATI CARE AU FOST PENALIZATI DEALUNGUL PERIOADEI IN CARE AU LUCRAT DE DIFERITE ABATERI:EX PRINSI SUB INFLUENTA ALCOOLULUI IN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU,ABSENTE NEMOTIVATE(MULTE)CONCEDII MEDICALE „PRELUNGITE” DE CATRE DOCTORII DE FAMILIE IN SCHIMBUL UNEI SUME DE BANI..ASTEA AR FI NUMAI CATEVA DIN MOTIVELE PENTRU CARE S-A RENUNTAT LA ANGAJATII DIN GIURGIU.ALT MOTIV FOARTE INTEMEIAT DIN PUNCTUL DE VEDERE AL FIRMEI ESTE CA DATORITA ABSENTILOR NEMOTIVATI SAU A CONCEDIILOR MEDICALE UN AUTOBUZ DE EXEMPLU CU 50 DE LOCURI VENEA LA SERVICIU CU APROX 10-15 MUNCITORI.TRANSPORTATORUL ESTE PLATIT LA NUMARUL DE LOCURI OCUPATE DE CURSA..ORI INCHIPUITI-VA DVS CA ACESTE FIRMA DE TRANSPORT MERGEA MAI MULT IN PIERDERE DECAT IN CASTIG…DECI ACESTE SUNT MOTIVELE REALE..CAT DESPRE ACESTA DUDUITA DE 90-100 DE KG SPER PE VIITOR SA SE INFORMEZE MAI BINE SI SA NU MAI SOLICITE SUME DE BANI ANGAJATIILOR CARE CICA „LE IA APARAREA”.DOAMNA DE 90-100 DE KG A VENIT IN LOCALITATEA MALUL LA ACESTA DATA LA CARE VA POSTEZ MESAJUL SI CU UN TELEFON IEFTIN INREGISTREAZA UN ANGAJAT AL FIRMEI CARE NICI MACAR NU STIE DESPRE SITUATIA ANGAJATIILOR DIN GIURGIU.IN FINAL VREAU SA VA MULTUMESC PENTRU INTELEGER SI SA-I TAIATI „APETITUL”DE SENZATIONAL AL ACESTE DUDUI DE 90-100 DE KG SI CARE MERGE IN CISPE DE PESCAR DE CAUCIUC SI SA O RECOMANDATI PENTRU OTV UNDE POATE FACE FOARTE BINE MATERIALE DESPE ELODIA,MAGDA CIUMAC,BONA,ROXY MANELISTA.CU STIMA BOBBY

  2. DOAMNA CALIN INFORMATI-VA INAINTE SA MAI SCRIETI VREUN ARTICOL IN CARE SA IMPROSCATI CU NOROI IN OAMENI..IN PRIMUL RAND DOMNUL FLORIAN WALTER NU ESTE ACTIONAR AL CLUBULUI DINAMO…NICIODATA SALARIILE SAU BONURILE OAMENILOR ANGAJATI DE LA GIURGIU NU AU FOST REDUSE…ESTE ADEVARAT CA EI LUCRAU 12 ORE DAR PROGRAMUL ESRA DE 12 CU 36!!SI PRIMEAU 21 DE BONURI!!FACETI SOCOTEALA CATE ORE MUNCEAU EI PE LUNA!!DVS NU STITI NICI MACAR CINE ESTE NICU NEGURESCU DAR VA PERMITETI SA-I PUBLICATI NUMELE IN ARTICOLUL DVS ORICUM AR FI DVS SUNTETI NEMULTUMITA NU STIU DC…?!CAND SANTAJATI OAMENI DIN CONDUCEREA FIRMEI CU INREGISTRARI TELEFONICE NU ERATI LANGA OAMENI ASA CUM PRETINDETI..TOT ODATA II PRETINDETI DOAMNEI CRAICIU ILINCA SAU DOMNULUI PIVNIUC PETRE(2 DINTRE ANGAJATII RESPECTIVI) SUME DE BANI PENTRU AI APARA ORICUM AR FI DVS MERGETI LA 2 CAPETE SI NU SUNTETI MULTUMITA DE NIMIC..IN CAUTAREA DVS DE SENZATIONAL SE PARE CA MERGETI PE PREMIZA:CAND FU-TICU NU FU-TACHE,CAND FU-TACHE NU FU-TICU..HALAL ZIARISTA..PACAT DE NUMLE PRESTIGIOSULUI COTIDIAN CARE VA ANGAJAT!!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.