La SCUT Giurgiu activitatea de recuperare a creanţelor de la Asociaţiile de proprietari este în toi, din păcate născând drame dar şi semne de întrebare. După cum ne spunea juristul societăţii, Vlad Gheorghe, CET a trecut deja la executări silite, cinci apartamente fiind scoase la licitaţie pentru datorii la întreţinere cuprinse între 40 şi 60 milioane de lei. Vlad Gheorghe sublinia faptul că doar unul din cele cinci apartamente a fost vândut, în cazul celorlalte proprietarii au găsit, ca prin miracol, pe ultima sută de metri, sumele datorate, salvându-şi astfel locuinţele, fiind însă nevoiţi să achite şi taxele procedurilor de executare silită.

La această dată SCUT Giurgiu a făcut adrese către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cu scopul identificării numărului cadastral pentru alte 15 apartamente ce vor fi scoase la licitaţie. Valoarea apartamentului ce a fost vândut prin licitaţie a ajuns la 22.000 de euro în zona Casa Cărţii, un preţ extrem de tentant pentru eventualii cumpărători, ţinând cont de poziţia lui în municipiu şi gradul său de confort. Fostul proprietar al apartamentului datora SCUT-ului 55 milioane de lei.

Un lucru inedit este faptul că unii dintre evaluatorii care au încercat să ia legătura cu cei ale cărui apartamente urmează a fi scoase la licitaţie au fost alergaţi de aceştia prin cartierul Tineretului, cartier ale căror Asociaţii înregistrează un număr record de rău platnici. Juristul Vlad Gheorghe ne mai spunea că evaluatorii au avut cele mai mari probleme în cadrul Asociaţiilor nr. 7 şi 11, acolo unde pe viitor se va cere sprijinul Poliţiei, mergându-se eventual pe o evaluare la nivelul preţului de vânzare din zonă.

„Au mai rămas de recuperat circa două miliarde de lei – declara juristul SCUT, cuantumul creanţelor, în dosarele puse în executare, variind între 15 şi 60 milioane de lei. Vă daţi seama ce dramă este să ajungi să-ţi pierzi apartamentul pentru 15 milioane de lei ne spunea Vlad Gheorghe precizându-ne că biroul juridic al SCUT a mers şi pe alte forme de stingere a creanţelor, de genul propririlor pe salarii/pensii. Directorul general al SCUT Giurgiu – Sorin Cepraga – ne spunea: „Dacă nu vom avea căldură la iarnă asta se va datora celor care nu-şi plătesc datoriile”, amintind că la această dată societatea pe care o conduce are peste 250 de apartamente (debitori) ce urmează a fi scoase la licitaţie în cazul în care proprietarii acestora nu vor răspunde notificărilor primite. Valoarea mare a creanţelor a făcut ca şi salariile lucrătorilor CET să fie întârziate cu mai bine de o lună şi jumătate. De menţionat este faptul că pe lista rău platnicilor se regăsesc destui şefi de instituţii publice sau patroni de societăţi prospere din Giurgiu, ceea ce determină conducerea CET să concluzioneze faptul că în cazul acestora nu mai este vorba de imposibilitatea de a achita facturile de energie termică ci de nesimţire şi rea voinţă. În acest moment datoriile totale ale Asociaţiilor de proprietari se ridică la peste 120 miliarde de lei, sume care se vor mări odată cu facturarea penalităţilor de întârziere. În următoarea săptămână, conform declaraţiilor directorului Sorin Cepraga, fiecare asociaţie rău platnică va primi pe lângă factură şi notificarea aferentă. „Vom merge până la rezilierea contractului de furnizare a căldurii cu Asociaţiile respective, reînnoirea acestuia făcându-se doar cu plata integrală a datoriilor” – a mai declarat directorul SCUT.

Florian TINCU

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.