Rezultatele controalelor tehnice în trafic : 3 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2014

Bilanțul pe anul trecut al celor de la Registrul Auto Român, dovedește faptul că încă sunt conducători auto care se joacă nu numai cu viața lor dar și a celorlalți participanți la trafic. Din datele acestora desprindem faptul că în anul 2014 Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic,  1.638 autovehicule la nivelul județului Giurgiu. În urma controalelor inspectorii RAR au descoperit că 124 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

“Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, ne declara George-Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite:

  • 16,36% au avut diferite probleme tehnice (proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)
  • 5% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare)
  • 78% dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).
  • în urma analizei emisiilor poluante, la 8,63 % dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Giurgiu de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2014 au fost aplicate  486 sancțiuni, au fost reținute 85 permise de conducere și 455 de certificate de înmatriculare. De precizat că atunci când vehiculul este imobilizat de Poliție, ca urmare a defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționa că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă însă și starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

( Biroul de Presă- Registrul Auto Român)