De precizat, pentru cine nu știe , că Registrul Auto Român alături de Poliția Rutieră sunt două instituții ce au ca obiect de activitate și eliminarea din trafic a vehiculelor ce pot produce accidente din cauza problemelor tehnice grave pe care le au,  programând  zilnic  , controale tehnice în trafic.

În urma acțiunilor de control desfășurate în primele 10 luni ale anului 2014, în județul Giurgiu, inspectorii RAR au descoperit 115 vehicule (din 1401 verificate) care prezentau pericol iminent de accident! Altfel spus, numai o minune sau pur și simplu întâmplarea a făcut să nu ne trezim cu 115 accidente rutiere  soldate cu tot atâtea  victime omenești.  În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român. Ca urmare a acelorași controale s-a constatat că 33 % dintre vehicule aveau diferite neconformități de natură tehnică sau legate de acte.

Din totalul vehiculelor cu probleme:16% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (proasta funcționare a dispozitivelor de iluminare și semnalizare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcție, defecțiuni ale sistemului de frânare) 9,08% depășeau nivelul maxim admis de poluare 5,5% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea) 3,92% au avut neconformități din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP expirat sau fals) .

La finalul controalelor tehnice desfășurate în trafic, la nivelul județului Giurgiu, în intervalul ianuarie-octombrie 2014 Poliția Rutieră a reținut 407 certificate de înmatriculare, 82 de permise de conducere și au fost aplicate 429 de amenzi. Menționăm că sancțiunile mai sus specificate au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au găsit neconformități tehnice sau legate de acte.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU