gethumb.details-11-660x375Parcă premonitoriu, Ministerul Sănătăţii venea cu două săptămâni înainte de accidentul mortal al patronului Hexi Pharma, Dan Condrea,  cu un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul MS,  ce  prevede ca Persoana decedată să fie înmormântată purtând, obligatoriu, la mâna dreaptă o brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare şi serviciile de tanatopraxie.

Iniţiatorii proiectului justifică măsura prin faptul că o astfel de brăţară ar lămuri situaţiile în care există sesizări ulterioare, eventual suspiciuni, din partea rudelor celui decedat, cum ar fi cele legate de serviciile de îmbălsămare.

Potrivit noilor reguli, agenţii economici care prestează servicii funerare vor fi obligaţi “să păstreze şi arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani”.

De asemenea, rudele celor decedaţi vor plăti îmbălsămarea, care va deveni obligatorie, dacă familia vrea să ţină sicriul deschis sau dacă decedatul este transportat la o distanţă mai mare de 30 de kilometri.

Soluţiile folosite la conservarea cadavrului, dar şi cele pentru îmbălsămare, trebuie să fie din categoria ”biocidelor” (n.red.- (substanţă care împiedică înmulţirea microorganismelor) , avizate şi autorizate.

În cazul în care persoana decedată este înhumată, firma de pompe funebre are obligaţia să pună “eşantioane din aceste substanţe în flacoane din material plastic de minim 10 ml, etichetate, alături de defunct, în sicriu.” În cazul persoanelor decedate prin boli infecţioase, administratorul cimitirului unde sunt înhumate trebuie să păstreze o evidenţă a acestora.

Actul  normativ pregătit de Guvern interzice totodată  fotografierea persoanelor decedate, cu excepţia procedurilor judiciare.

Această măsură  cu siguranţă va afecta  o parte a presei care  are o plăcere morbidă  de a fotografia şi a oferi publicului imagini explicite cu cadavre mutilate (în cazul accidentelor ) şi   cu decedaţi care au fost cumva VIP-uri şi s-au bucurat de oarece popularitate. După cum observăm şi la noi în urbe înmormântările sunt subiectele preferate atât pentru o parte presei locale cât şi pentru cetăţeni atraşi în mod bizar consumatori media, dornici de can-can-uri morbide.

Jurnal