O vorbă veche – românească – spune că cine nu are bătrâni, să îşi cumpere, iar cine îi are, să aibă grijă de ei. Poate că această cugetare – uşor traductibilă în orice limbă de pe pământ – a stat la baza deciziei ONU de a declara prima zi a lunii octombrie ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor de Vârsta a Treia. Ei, bunicii noştri, merită ca, măcar o dată pe an, să ne amintim cu drag de ei, să îi luăm în braţe şi să redevenim, pentru câteva clipe, cu toţii, copiii pe care cei care acum au tâmplele acoperite de neaua vremii îi adormeau odinioară cu poveşti cu Ilene Cosânzene şi cu Feţi Frumoşi. Lor, venerabilor noştri bunici şi părinţi, le-a fost dedicat spectacolul din seara zilei de vineri, 1 octombrie, de pe scena Ateneului „Nicolae Bălănescu” din municipiul nostru. Pe rând, au urcat pe scenă şi au încântat cele câteva sute de bătrânei, corul Sindicatului Pensionarilor, orchestra de suflători „Valahia” a Centrului Cultural Local „Ion Vinea” şi artiştii populari din municipiul nostru. A fost un cadou binemeritat de cei care,

de-a lungul anilor, au vegheat asupra generaţiei de astăzi şi care, de ce nu, vor veghea, atât cât sănătatea le-o va permite, şi asupra generaţiilor viitoare.

Cu doar câteva ore mai devreme, în cadrul unei conferinţe de presă a Partidului Naţional Liberal, Ionel Muscalu, purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice, afirma, referindu-se la Ziua Internaţională a Persoanelor de Vârsta a Treia:

„Ei, cei care acum sunt trecuţi de o anumită vârstă, şi care trăiesc azi doar din pensie, sunt cei care au trăit întâi într-o perioadă de comunism sălbatic, în care se stătea la cozi interminabile pentru o pungă de tacâmuri, care mergeau, lună de lună, să îşi ia, pe cartelă, kilogramul de zahăr, de făină sau de ulei. Acum, aceeaşi oameni trăiesc un capitalism sălbatic, în care vitrinele magazinelor sunt pline, dar mulţi nu îşi mai pot permite aproape nimic din ceea ce se găseşte în aceste vitrine. Avem nevoie de respect, de stimă, pentru modelele, reprezentate de persoanele vârstnice, pentru a fi siguri că aceştia se vor bucura de onoarea de a ne arăta drumul în viaţă. Din păcate, avem o guvernare care nu a făcut nimic altceva pentru cei în vârstă decât să schimbe detaliile decorului. Din cauza unui guvern de pitecantropi imbecili, al căror loc e la Zoo, aceşti oameni se gândesc cu groază la iarna care se apropie”, a mai precizat Ionel Muscalu.

D.C.