Proba de limba şi literatura română a celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, 2014, a adus cu ea noi comentarii bizare și pline de haz, ca să nu spunem pline de prostie. Vă prezentăm în continuare câteva dintre ele…

*Mă trezesc în fiecare zi şi mă rog să nu-mi pice iarăşi poezie şi chiar asta a picat, învăț doar gen epic, puteţi să înțelegeţi? Profa mea ne vorbea doar de Blaga, o frustra…, scria unul dintre candidați, în lucrarea sa.

Ne vedem cred că şi la anul, e greu subiectul. Îmi exprim admiraţia pentru profesori, dar rămâneţi acasă….nu aveţi ce corecta la mine… a scris, iritat , un alt candidat.

Au fost și dintre aceia care au făcut confuzii majore între autori şi genurile literare: Poezia Moromeţii a apărut de două ori în viaţa poetului Preda. Are 17 personaje Moromeţii, dar cel mai tare e nea ilie. Obsedat de Eminescu cineva a scris: Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafărul şi mircea cel bătrân. Un candidat s-a gândit în timp ce scria : Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb”.  Şi cerinţele la textul lui Gib Mihăescu au dat naştere unor răspunsuri pe alocuri anecdotice: „Imperfectul scoate în evident faptul că acum este o întamplare în viaţa lui Gib Mihaescu.” „Trăsăturile genului epic sunt multe, dar cea mai cool cred că este ca are niste sentimente directe realizate prin poet.” La subiectul privind rolul verbelor la timpul imperfect, unul dintre elevi a dorit să fie sincer dând chiar din casă: Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult.

Bietul Bacovia probabil s-ar răsuci în mormânt citind următoarele comentarii: Domnul Bacovia a scris în total 8 versuri, în timp ce aștepta ceva, lângă un om mort. Autorul a ajuns să fie obsedat de plumb, după ce dragostea lui s-a întors cu spatele la el și a adormit în cimitir.

Domnul Bacovia spune în poezie că tot din jurul lui era de plumb, chiar și mortul.

Bacovia și-a ales plumbul, pentru că toată lumea purta aur și argint și el a vrut să fie mai special.

Pentru că e de prost gust să pui la cimitir coronițe de plastic, poetul a pus coroane de plumb. Sunt mai grele, dar de efect pentru cititori.

Unii dintre cei ce au susținut acest examen s-au hotărât ce vor avea de făcut imediat după ce vor ieși din sala de examen: „Mă duc dincolo în străinătate. Nu am ce să fac aici în țară… Alții s-au încurcat în ”anatomia” unor analize, scriind : Îl socotea mâna lui dreaptă, adică vrea să zică că avea o mână stânga și două mâini drepte. Ne oprim deocamdată aici urmând ca după terminarea examenelor să revenim cu o altă serie de perle ce dincolo de caracterul lor anecdotic ne lasă un gust amar asupra nivelului de pregătire al elevilor …