În maximum un an, românii care primesc acum o pensie de invaliditate fără a fi cu adevărat bolnavi vor fi trimişi la muncă şi, mai mult, vor fi obligaţi să returneze statului toţi banii pe care i-au primit până acum. Aşa a decis Executivul, care a acceptat un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, prin care s-a redus de la trei la un an termenul-limită pentru descoperirea pensionarilor ilegali.

Pe de altă parte, autorităţile nu au mai aşteptat apariţia acestei legi pentru a începe verificările în ţară, un astfel de program fiind demarat de Casa Naţională de Pensii de anul trecut, după ce au apărut cazuri flagrante în mai multe judeţe. Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, şi la Giurgiu va începe verificarea dosarelor de pensii pe caz de boală.

Directorul adjunct al Casei de Pensii Giurgiu, Ion Olaru, spune că această verificare nu va fi o sarcină prea grea pentru angajaţii Casei de Pensii, pentru că aproximativ 25% din aceste dosare sunt, deja, verificate. “La nivelul judeţului Giurgiu există circa 7.000 de dosare de pensionare pe caz de boală, încadrate în gradele II şi III, însă aproximativ un sfert dintre acestea sunt deja verificate de specialişti Institutului Naţional de Expertizare şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

Şi aceasta pentru că noi am demarat deja o astfel de acţiune de verificare şi, în timp, toate cazurile ce ni s-au părut suspecte au fost trimise spre expertizare la acest institut. Practic, nu cred că la Giurgiu vor fi cazuri în care să se dovedească că s-au încasat bani illegal din aceste pensii, pentru că, fiind aproape de Capitală, am avut posibilitatea de a trimite solicitanţii direct la acest institute, care, în unele cazuri,

şi-a dat avizul pentru pensionarea pe caz de boală, în altele nu… Oricum, după apariţia legii, toate dosarele vor fi verificate şi cei care nu sunt cu adevărat bolnavi vor fi trimişi la muncă şi obligaţi să returneze banii încasaţi ilegal”, ne-a precizat directorul adjunct al Casei de Pensii Giurgiu, Ion Olaru.

Cristina MOISE

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.