Paște fără drob? Anul acesta vânzarea mieilor este interzisă  în piețe…Ce rămâne de făcut?

0
252

Anul acesta este primul în care vânzarea mieilor e interzisă în pieţe, târguri sau din portbagajul maşinii.  Așa că practic, animalele se  vor vinde direct din gospodărie.  Vânzătorii însă nu arată clienților niciun act medical, cerând acestora să aibă încredere în ei, lucru din ce în ce mai riscant  pentru aceștia , spun specialiștii.

Un  cetățean din Călugăreni, judeţul Giurgiu,  o localitate în care vânzarea animalelor a fost interzisă în târguri, după ce a fost descoperită pesta porcină, declara, zilele trecute, unui jurnalist de televiziune, fără nicio ezitare, că este pregătit să livreze cumpărătorilor  miei, garantând că nu vor avea nicio surpriză neplăcută din partea poliției sau inspectorilor  sanitar veterinari (?!).   Unii dintre comercianții de miei   justificau lipsa măsurilot sanitar- veterinare  prin faptul  că animalele sunt prea mici ca să fie văzute de un veterinar.

Ce spune Legea

Potrivit legii, mielul poate fi tăiat doar la abator și nicidecum pe bătătură. Cumpărătorii  ignoră însă pericolele care îi pasc pentru a obține un preț bun la kilogram, deși medicii veterinari susțin că există  riscuri de transmitere a unor boli infecţioase: toxioplasmoză, salmoneloză, Escherichia coli. Ele se pot transmite  prin carnea acestor animale tăiate în condiţii insalubre sau neverificate de medicul veterinar. Autorităţile ameninţă cu amenzi,   deținătorii de miei riscând  amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei pentru comercializarea unei cărni neexpertizate sanitar veterinar. Cu toate  astea mare parte din mieii ce urmează a fi sacrificați sunt déjà antamați de clienți, iar comercianții par să nu se sinchisească de eventualitatea măsurilor coercitive.

Pentru cumpărători nu rămâne altă soluție decât cumpărarea cărnii de miel  de la supermarketuri, unde produsul ambalat este însoțit de toate documentele solicitate de Legislația în vigoare.

În Piața Centrală, un comerciant oferea spre vânzare miei, la 25 de lei pentru un kilogram (la data documentării noastre, marți, 23 aprilie). Întrebat de reporterii publicației noastre despre eventuale documente, autorizații, acesta a răspuns simplu că, de când vinde el miei în piață, de câțiva ani buni, nu a fost nevoit să prezinte asemenea documente, dar că nici nu a avut vreo reclamație în acest sens.

(Jurnal)