liceul maiorescuRecent, prof. Mirela Delea, directorul Colegiului Ion Maiorescu, ne-a limpezit în ceea ce priveşte noul Regulament şcolar (ROF) pus în aplicare de unităţile şcolare. Unii elevi sunt supăraţi spunea Mirela Delea – pe faptul că în noul regulament sunt obligaţi să presteze muncă în folosul şcolii atunci când provoacă stricăciuni sau deteriorează bunuri ale claselor de curs. În aceste situaţii ei pot fi puşi să dea cu mătura, cu trafaletul sau să spele veceul în cazul când sunt prinşi fumând. Ciudat este că sunt părinţi care au sugerat ca elevilor să le fie amenajate locuri de fumat, ca o măsură menită să-i facă pe aceştia să nu mai fumeze pe unde apucă şi nici să mai intre în clasă cu întârziere. Directoarea Colegiului mai preciza că elevii sunt foarte greu de supravegheat din cauza lipsei unui sistem de monitorizare video ce la acest moment este extrem de costisitor de achiziţionat.

Întrebată dacă este adevărat ce susţin unii dintre părinţi că profesorii vin la cursuri epuizaţi după orele de meditaţie date la domiciliu şi că la şcoală mai ajung doar pentru a se relaxa, prof. Delea a precizat că acest lucru se poate verifica după caietele de teme ale elevilor. Atâta timp cât pe caiete  există  tema predată la curs nu se poate face o astfel de afirmaţie – preciza prof. Delea

Noutatea absolută a Regulamentului constă însă în posibilitatea elevilor nemulţumiţi de a contesta nota primită la o lucrare de control. Până acum, aceştia puteau contesta strict calificativele obţinute la examene sau teze. Odată cu noul Regulament, elevii îi pot cere profesorului ca, în termen de cinci zile, să justifice notele date la lucrări, ajungându-se chiar la reevaluarea lucrării, printr-o solicitare făcută directorului. Elevul sau, după caz, părintele, tutorele sau susţinătorul legal are dreptul de a contesta rezultatele evaluării, solicitând cadrului didactic să justifice rezultatele acesteia, în prezenţa elevului şi a părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal, în termen de cinci zile de la comunicare.

O altă ciudăţenie este faptul că nici conducerea şi personalul din unitatea de învăţământ nu mai pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare, ale elevilor.

În schimb, un lucru bun este acela că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. Dar iară alte câteva noutăţi din Regulament: lCadrele didactice le sunt interzise agresiunile fizice şi tratamentele umilitoare, sub orice formă, asupra elevilor. În plus, profesorii trebuie să excludă orice formă de abuz sexual, emoţional sau spiritual. lColectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.) lInterzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale. lElevilor le este interzis să înregistreze activitatea didactică, exceptând cazurile în care profesorii îşi dau acordul în acest sens şi cele în care această activitate poate să contribuie la optimizarea procesului instructiv-educativ, se arată în noile prevederi lO altă interdicţie se referă la părăsirea fără aviz a incintei şcolii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor. lO veste proastă pentru politicieni este faptul că  noul regulament prevede că un director de şcoală nu poate să fie preşedinte sau vicepreşedinte de partid politic la nivel local, judeţean sau naţional, însă nu interzice ca acesta să fie membru al unui partid.

Jurnal

1 COMENTARIU

  1. De aici se vede că pentru o judecată dreaptă trebuie ascultară și cealaltă parte,principiu de drept enunțat și aplicat încă din Roma antică. Noul Regulament de Organizare și Funcționare a unităților din învățământul preuniversitar cuprinde pe lângă drepturi și numeroase obligații atât pentru elevi cât și pentru profesori.Iar un părinte responsabil,care dorește ca odrasla lui să ajungă ceva în viață,trebuie să asculte și să dea cel puţin tot atâta crezare și profesorului,nu numai elevilor.
    P.S.Acum este la România TV dl.Marin Anton și mi-a adus aminte de Giurgiu,o apără pe Elena Udrea de e ceva de speriat!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.