AcasăActualitateParcul Tehnologic Industrial Giurgiu, un loc ce pare uitat de toată lumea,...

Parcul Tehnologic Industrial Giurgiu, un loc ce pare uitat de toată lumea, lăsat să agonizeze…  

Parcul Tehnologic și Industrial Giurgiu (Nord Parc Tehnologic și Industrial),  deși ar trebui să constituie  un obiectiv extrem de important pentru județul Giurgiu, el este  aparent inexistent, funcționând din inerție și prin efortul și am putea spune ”încăpățânarea” directorului acestuia, Nicolae Jianu.  Observația noastră este confirmată  și prin faptul că site-ul Parcului este de mai multă vreme ”înțepenit” într-o formă  care nu oferă utilizatorului decât câteva date vagi, fără nicio relevanță.

Iată motivul pentru care am luat legătura cu directorul Nicolae Jianu care ne-a oferit câteva informații despre situația de moment a Parcului ce se întinde pe întreaga suprafață a fostei țesătorii ”Textila Dunăreana”, o intreprindere care asigura locuri de muncă, înainte de anii 90, câtorva mii de giurgiuveni. Evident că dialogul nostru a început cu întrebarea legată de numărul societăților ce își desfășoară astăzi activitatea în acest Parc.

Din 35 de firme au plecat doar două – ne spunea directorul Jianu. Pare puțin, dar precizez că cele două erau și cele mai mari. Este vorba despre societatea unui antreprenor chinez pe care Fiscul a băgat-o în faliment, ce producea o fibră de sticlă ce intra în structura materialului de anvelopat blocurile de locuințe, și binecunoscuta (pentru giurgiuveni) firmă, UCO Țesătura. Despre UCO, ce devenise cea mai mare țesătorie de acest gen din Europa, pot spune că deși nu sunt șanse de a mai funcționa, deocamdată a anunțat că și-a încetat doar activitatea. Din păcate foștii salariați au plecat majoritatea în Capitală să își caute un loc de muncă, după ce și-au primit însă câte două salarii compensatorii din partea societății.

Directorul Parcului Industrial ne mai spunea că din cei aproape 2000 de salariați ce lucrau până mai ieri, aici, astăzi se mai regăsesc doar vreo 900.

De curând în Parc – ne mai spunea directorul Jianu – a sosit o nouă societate ce produce perne din material sintetic de accesorizat mobilierul de apartament și pentru birouri. Mărfurile sunt produse exclusiv pentru export. În scopul funcționării în bune condiții a acestei societăți am reabilitat deja o Hală de producție de circa 2.500 mp – mai spunea Nicolae Jianu.

În dialogul avut cu managerul Parcului Tehnologic și Industrial Giurgiu (Nord Parc Tehnologic și Industrial), am aflat că încă de la înființare și până astăzi acest important obiectiv economic a fost uitat pur și simplu de toți cei vânturați pană acum pe la guvernare.

Directorul Parcului ne spunea că nimeni nu s-a interesat în toată această perioadă care sunt greutățile întâmpinate de acestă sursă de venit pentru bugetul local și respectiv de stat. Nu s-a vorbit  niciodată despre vreun program de relansare a  Parcului, ce ar fi trebuit să devină o carte de vizită a județului și totodată o formă de atracție pentru investitorii de pretutindeni, dacă ţinem cont de condițiile moderne pentru activitatea de producție, oferite de acest Parc aflat pe un drum național, în continuarea unuia european ce face legătura Capitalei României cu Bulgaria și respectiv cu Orientul, localizat la intrarea în Municipiu și aflat la doar doi pași de frontieră, beneficiind de o infrastructură solidă.

Cu toate acestea, așa cum subliniam în rândurile de mai sus, acest Parc pare uitat de toată lumea, lăsat cum spunea Nicolae Jianu, să agonizeze, înainte de a se stinge complet,  aparent fără nicio soluție de resuscitare, la acest moment.

(Florian Tincu)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
29 ° C
29 °
29 °
28 %
3.5kmh
85 %
mar
27 °
mie
26 °
joi
12 °
vin
17 °
sâm
13 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!