AcasăwPacienții vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale, începând cu 1 iulie

Pacienții vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale, începând cu 1 iulie

De luna viitoare, (1 iulie 2021)  intră în vigoare noul contract-cadru care va viza câteva aspecte în ceea ce privește prevenția.  Astfel autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor. 

Noul contract-cadru, prevede modificări și în ceea ce privește valoarea punctului ”per serviciu”  în special, în serviciile ambulatorii.

Pe de altă parte, în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), sunt cuprinse 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete, cu prioritate cele din mediul rural, pentru a fi dotate, dar și diverse activități de reabilitare a clădirilor în care își desfășoară activitatea medicii de familie.

Întrebați cum trebuie interpretat acest nou proiect cadru, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu ne-a făcut mai multe precizări.

Proiectul de Ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Contractului –reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anii 2021-2022.  Aflat  în prezent pe circuitul de avizare,  cu aplicabilitate de la 1 iulie 2021,  proiectul a avut în vedere asigurarea accesului asiguraților la servicii medicale, medicamente cu sau fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu și îmbunatățirea managementului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul prevede întărirea activităţii de prevenţie în asistenţa medicală primară, în special pentru adulţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani; introducerea unor servicii adiţionale noi care pot fi acordate de medicul de familie (spirometrie, măsurare ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate); creşterea numărului de consultaţii la domiciliu acordate de către medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie, pentru boli cronice, de la  maximum patru consultaţii pe an la o consultaţie pe lună; consultaţiile pentru afecţiunile cronice şi consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemoepidemic ce necesită izolare pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu respectarea acelorași condiții de acordare că și consultațiile în cabinet pentru afecțiunile cronice.

Un element de noutate, care vine în ajutorul  asiguraților este în asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru  specialitățile paraclinice.

Pentru investigațiile paraclinice recomandate de medicii de familie persoanelor asimptomatice cu vârsta mai mare de 40 ani, în cadrul consultațiilor preventive din pachetul de bază, sumele contractate cu Casele de Asigurări de Sănătate se pot suplimenta prinacte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate.

În asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice consultațiile pentru afecțiunile cronice şi consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemoepidemic ce necesită izolare pot fi acordate și la distanță, prin orice mijloace de comunicare.

Pentru consultațiile la distanță, acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din specialitățile clinice din ambulatoriu, nu este necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS-COV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii de specialitate din specialităţile clinice cardiologie şi pneumologie vor putea recomanda servicii conexe actului medical furnizate de kinetoterapeuţi/profesori de cultură fizică medicală/fiziokinetoterapeuţi, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, prin scrisoare medicală și servicii conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

Că urmare a măsurii de creștere  a cuantumului de decontare pentru endoscopiile digestive  superioare (esofag, stomac, duoden) cu saufără biopsie și pentru endoscopiile digestive inferioare (rect, sigmoid, colon) cu sau fără biopsie, în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, va crește posibilitatea de a diagnostica precoce afecțiunile gastroenterologice și conexe, contribuind astfel la ameliorarea morbidității și mortalității asociate și deschizând calea spre organizarea programelor de screening populațional, conform strategiilor naționale de sănătate.

S-au reglementat și unele aspecte privind prescripțiile medicale emise că urmare a unei consultații la distanță de medicul de familie sau de medicul de specialitate  din specialitățile clinice din ambulatoriu și anume asiguratul sau persoană care ridică  medicamentele în numele asiguratului poate printa documentul transmis de medic prin mijloace de comunicare electronică sau îl poate prezența/transmite farmaciei în vederea printării.

Alte prevederi ale proiectului vizează  biletul de trimitere pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare care va avea o valabilitate de maximum 90 de zile calendaristice de la dată emiterii (în prezent 60 de zile) și numărul maxim de proceduri/oră posibil de efectuat în cadrul programului de lucru de către maseuri şi băieşi care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la furnizor va fi de 4 proceduri/oră (în prezent 2 proceduri/oră).

Pentru dispozitive medicale în ambulatoriu, în Pachetul de bază au fost introduse 3 noi tipuri de dispozitive :

– „filtru umidificator HME” – în categoria de dispozitive de protezare în domeniul O.R.L;

– „manşon de silicon pentru proteză de coapsă modulară cu manşon de silicon” ;

-„manşon de silicon pentru proteză de gambă modulară cu manşon de silicon” în categoria protezelor pentru membrul inferior.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
29 ° C
29 °
29 °
28 %
3.5kmh
85 %
mar
27 °
mie
26 °
joi
12 °
vin
17 °
sâm
13 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!