Vineri 16.01.2015, la Primăria din comuna VEDEA,  a fost programată o importantă întâlnire cu edilul Consiliului Județean, dl. Mustățea Vasile,  la care au participat  Bălan Marian, primarul comunei Vedea, părintele Paroh al Parohiei Vedea, secretarul Episcopiei Giurgiu, părintele Puflea, reprezentanți din cadrul Direcției județene pentru Dezvoltare prin proiecte, cu finanțare europeana, specialiști din cadrul Consiliului Județean, respectiv din cadrul serviciului financiar contabilitate.

Scopul întâlnirii  a fost  identificarea pârghiilor legale în vederea alocării fondurilor  bănești, pentru reabilitarea Bisericii comunei Vedea. Discuțiile au fost  aprinse ,  bătându-se monedă pe găsirea unor  căi legale de finanțare a lucrărilor de reabilitare a lăcașului de cult, respectiv emiterea unei hotărâri de consiliu prin care biserica sa fie trecută în administrarea Consiliului județean .

După toate insistențele  președintelui Consiliului județean  și al reprezentanților din cadrul Direcției județene pentru Dezvoltare prin proiecte cu finanțare europeană,   nu s-a putut găsi pârghiile și consensul pentru a-l determina, atât pe  primarul  Bălan Marian, cât și pe părintele paroh,  să recurgă la emiterea actului legal, nominalizat mai sus.  Urmare a opoziției celor doi aleși locali efortul  președintelui Consiliului județean a fost și el aruncat pe  apa sâmbetei.

La întrebarea lui Vasile  Mustățea, de ce nu se recurge la emiterea acelui act notificat mai sus, niciunul dintre cei care aveau asul în mânecă, respectiv  primarul Bălan și părintele Paroh, nu au dat niciun răspuns, în schimb au insistat să le fie repartizată suma de 15 miliarde de lei vechi, din bugetul Consilului Județean,  sumă considerată de aceștia suficientă pentru executarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii din Vedea.

Acestora li s-a prezentat totodată motivele din cauza cărora este exclusă  și în consecință această propunere nu se poate promova. S-a încercat chiar un compromis,  președintele Consiliului Județean propunând alocarea a 50%, respectiv 7,5 miliarde din aceasta sumă,  restul pana la 100%, adică 7,5 miliarde urmând să  fie alocată de primarul comunei Vedea  din bugetul local Asta  având în vedere că  în anul 2015, bugetul local, fără a fi luate în calcul cele 7,5 miliarde repartizate pentru reabilitarea bisericii, va fi de 15 miliarde din care, 11 miliarde vor fi repartizate din bugetul Consiliului Județean, iar 4 miliarde vor fi realizate la nivel local din taxe și impozite.   Din păcate nici această propunere nu a prins contur …

Pentru a se  ajunge la un consens, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Vedea, Ștefănică Ion”, a insistat împreună cu fostul primar, Degeratu Nicu, prezent la această discuție, dar  tot fără succes. De precizat că Nicu Degeratu este cel care a realizat studiul de fezabilitate pentru biserică în perioada cât a fost primar .

Mare păcat că cei ce pot să ajute biserica, în mod direct, în cazul de față primarul comunei și parohul Bisericii ,  sunt tocmai cei  care se opun modalităților de  sprijin.  Poate Dumnezeu, în cel de-al 12-lea ceas, le va lumina la toți calea și mintea,  limitându-le orgoliile .  Consilierul Ștefănică Ion, ne declara că nimeni nu încearcă să vândă biserica din Vedea, așa după cum a fost acuzat în cursul anului 2012.  În acest sens , consilierul Ștefănică ne declara: Poate împreună,  stimați cetaățeni  ai comunei, vom găsi cheia succesului și în final veți beneficia de un lăcaș de cult care să rivalizeze cu cele din Moldova, sau nordul Bucovinei…(I. Ștefan)

 

 

5 COMENTARII

  1. Eusor sa arunci cu pietre in oamenii care au curajul de a semnala anumite evenimente, e mai facil sa dai dovada de lasitate sa taci precum .. in iarba, insa sa arunci cu piere. Daca cititorii ar semnala toate evenimetele care priveste urbea, daca ar semnala abuzuri, multe situatii ar putea fi prevenite. Felicitari autorului pt curaj.