sâmbătă, ianuarie 25, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Ordonanța “trenuleț” lucrează. A fost redus pragul de trecere la impozitul pe profit pentru microintreprinderi… 

Ordonanța “trenuleț” lucrează. A fost redus pragul de trecere la impozitul pe profit pentru microintreprinderi… 

0

           Foto: Gheorghe CIREAP – Președintele PJIMM Giurgiu

Ordonanța “trenuleț” lucrează. A fost redus pragul de trecere la impozitul pe profit pentru microintreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, urmând ca începand de anul viitor să fie redus la 100.000 euro, s-a majorat impozitul pe dividende de la 8 la 10%, au fost anulate facilitățile acordate pentru personalul angajat din domeniul construcțiilor, IT și al agriculturii, a fost redusă valoarea vaucerelor de vacanță cu 50%, a fost instituită taxa pe stâlp.

În același timp sunt avute în vedere blocarea creșterilor salariale ale bugetarilor, bursele elvilor și studenților, la nivelul anului 2024, indexarea pensiilor, blocarea noilor angajări în instituțiile statului.

Greul, și de astă dată, apasă asupra mediului de afaceri într-un context  deloc favorabil bunei desfășurări a activității firmelor. Dar lucrul pe care îl remarc este că aceste măsuri, care afectează în primul rând zona contribuabililor privați, firme și angajații acestora, dacă nu vor fi însoțite de reforme care să modifice fundamental filosofia de construcție și de realizare a bugetului public, lucrurile nu o sa meargă bine.

Respectiv trebuie să producă dislocari semnificative de cheltuieli publice prin reducerea personalului supradimensionat în cele mai multe din instituțiile statului de la guvern, parlament și pâna la primării, profesionalizarea și eliminarea sinecurilor politice, digitalizarea și eficientizarea activității acestor instituții în prestarea serviciilor către cetățeni.

O alta zonă cu impact asupra veniturilor bugetare, unde se impune o restructurare profundă, privește colectarea veniturilor la bugetul statului. Avem aici o mare parte a intreprinderilor cu capital de stat, cu datorii uriașe la buget, care constant, în loc să fie sursă de venituri sunt găuri negre în care se pompează inutil bani publici și sunt pastrate în viață, artificial, doar pentru satisfacerea unor interese ale unor grupuri de profitori privilegiați.

E necesară oprirea pierderilor în această direcție, aplicarea responsabilă a măsurilor de guvernanta corporativă sau privatizarea acestor intreprinderi. Noi, mediul de afaceri, avem permanent un sentiment de frustrare, remarcând această perspectivă dihotomică de împarțire a obligațiilor pe care le avem față de societate și stat.

 Cei mai multi dintre antreprenori înțeleg și își asuma voluntar responsablitățile pe care le au în societate, dar trebuie să primim un răspuns echilibrat în ceea ce privește obligațiile altor categorii, altfel noi ne dezechilibrăm și mai mult, într-un context de criză, în care piețele lucrează incoerent și impredictibil, în care presiunea sistemului de creditare ne epuizează masiv lichiditățile, instabilitatea angajatilor e mare iar noi mai ales, cei din zona IMM-urilor, ne zbatem să răspundem la toate aceste provocări și sa supraviețuim.

Gheorghe Cireap – Președite al Patronatului Județean al IMM Giurgiu

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.5 °
6.5 °
75 %
0.5kmh
93 %
sâm
7 °
Dum
12 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com