În perioada 8 – 10 august Orchestra de suflători ”Valahia” a Centrului cultural local ”Ion Vinea”, ce recent a aniversat 10 ani de activitate, împreună cu Trupa de majorete ”Oops”, a aceleaşi instituţii, vor reprezenta Municipiul şi Judeţul Giurgiu la ediţia 2014 a Festivalului Internaţional al Fanfarelor şi Orchestrelor Muzicii de Promenadă ”Iosif Ivanovici”, de la Galaţi.

Orchestra dirijată de profesorul Virgil Peţanca şi Trupa de majorete pregătită de maestrul coregraf Tania Moga au plecat la Galaţi, joi 7 august, pentru a realiza repetiţiile comune cu Fanfara din Galaţi, întrucât pe tot parcursul festivalului cele două formaţii vor susţine concerte comune.

”Repertoriul Orchestrei de suflători ”Valahia” pentru acest festival,  ne-a declarat dirijorul Virgil Peţanca, va fi unul foarte vast şi va cuprinde lucrări muzicale de toate genurile: polkă, valsuri, marşuri, uverturi, arii şi muzică uşoară. Festivalul, la care participă 14 fanfare şi orchestre din mari  centre muzicale ale ţării precum: Piteşti, Galaţi, Iaşi, Constanţa, Bistriţa, Cîmpia Turzii, Baia Mare etc, dar şi din Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova, se va deschide şi închide cu o paradă a formaţiilor participante. De altfel, în deschiderea şi închiderea festivalului pe scenă vor evolua sute de artişti reuniţi într-o singură formaţie, şi toată lumea va cânta în întregime melodia ”Valurile Dunării”, de Iosif Ivanovici, melodie care este emblema festivalului. După acest prim moment muzical toate formaţiile participante vor intona în comun,   bineînţeles, Imnurile naţionale ale ţărilor participante”.

Orcestra de suflători ”Valahia”, ne mai spune profesorul şi dirijorul Virgil Peţanca, pe lângă repertoriul propriu pe care îl va prezenta la Galaţi, cu muzică orchestrală ce va cuprinde toate genurile muzicale, va acompania şi Baletul şi soliştii vocali ai Teatrului ”Nicolae Leonard” din localitate. Vom susţine trei concerte muzicale comune cu Fanfara din Galaţi, în zilele de 8, 9 şi 10 august, în formula comună cu care asigurăm şi acompaniamentul baletului şi al soliştilor vocali. ”Practic, putem spune fără a exagera cu ceva, că Orchestra ”Valahia” a devenit indispensabilă pentru buna desfăşurare a acestui festival dar şi pentru Orchestra din Galaţi, noi aflându-ne deja la a şaptea participare consecutivă! Pe lângă faptul că este momentul în care se promovează muzica acestor structuri orchestrale, Festivalul ”Iosif Ivanovici” este şi modul prin care se păstrează o tradiţie muzicală cunoscută şi la Giurgiu. Din Păcate la Giurgiu, a conchis Virgil Peţanca, directorul Centrului cultural local ”Ion Vinea” acest gen este promovat la o scară mult mai mică în raport cu ce se face la Galaţi, şi cu investiţii financiare foarte mici. Cu toate acestea ţin să mulţumesc pentru sprijinul primit Primăriei şi Consiliului local Giurgiu. Totodată, ţin să mai menţionez şi faptul că participarea la Festivalul de la Galaţi este un prilej excelent pentru toate formaţiile participante de a proceda la un real schimb de experienţă, şi nu în ultimul rând pentru a avea termeni valorici şi calitativi de comparaţie”.

Heliade CĂLIN