De curând EvZ a dat publicității un material în care ne arată cu ajutorul cifrelor statistice care sunt lucrurile ce îi sperie cel mai tare pe români. Ca de fiecare dată s-a folosit metoda chestionarului… 
Conform indicatorilor  dacă în aprilie anul trecut, aproape 58% dintre cei chestionaţi considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât în 2011, la distanţă de un an doar 49% dintre români mai cred acest lucru, în vreme ce 20% se aşteaptă ca situaţia lor chiar să se îmbunătăţească şi 41% să rămână la fel ca în prezent. 12 procente afirmă că trăiesc mai bine decât în aprilie 2012.

Şi în privinţa situaţiei economice generale a ţării, românii sunt ceva mai optimişti decât în anii trecuţi. Numai două treimi dintre ei cred că economia nu merge bine, în vreme ce în aprilie 2012 procent acestora era mai mare cu 8%. 47% dintre cei chestionaţi nu văd o redresare a situaţiei economice în următoarea perioadă. Există totuşi aproape 13 procente dintre ei care speră într-o revenire.

Cu toate acestea, opt din zece români consideră că vremurile pe care le trăim sunt nefavorabile economisirii, atât pentru prezent, cât şi pentru următoarea perioadă. Iată motivul pentru care ei nu sunt dispuși să pună un ban de-o parte .   Prin urmare, şi intenţia de achiziţie a unor bunuri de folosinţă îndelungată este foarte scăzută. Numai 3% intenţionează să îşi cumpere sau să îşi construiască o casă în următoarea perioadă şi doar 6% să-şi achiziţioneze un autoturism. Acestea sunt unele dintre cele mai mici procente înregistrate pentru aceşti doi indicatori ai Barometrului de Opinie până în prezent. Un număr ceva mai mare dintre cei chestionaţi, aproape 18%, îşi doresc totuşi să investească în lucrări de îmbunătăţire a locuinţei.

Românii nu sunt deloc optimişti în privinţa inflaţiei. Opt din zece cred că preţurile au fost mai ridicate decât acum un an, iar trei sferturi dintre ei estimează că acestea se vor mări pe parcursul lui 2013.
Oamenii nu sunt încrezători nici în stabilitatea locurilor de muncă: 68% cred că şomajul va creşte în decursul acestui an, într-o uşoară scădere faţă de aprilie 2012, când 70% credeau acelaşi lucru.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România de peste 12 ani. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.