Colonel-Emil-ApostolEmil Apostol s-a născut la data de 6 august 1969, în orașul Bolintin Vale din județul Giurgiu. Primul contact pe care l-a avut cu domeniul militar a fost după finalizarea studiilor liceale, în anul 1989, când, timp de câteva luni, a realizat stagiul militar la Compania de Pompieri Izvor din București. Deși inițial nu prea a cochetat cu ideea unei astfel de cariere, doi ani mai târziu Emil Apostol a decis că singura meserie care îl reprezintă și care îl poate împlini este cea militară. Astfel, în anul 1991, Emil Apostol a fost admis la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, pe care a absolvit-o cu succes patru ani mai târziu.  Tânărul absolvent  a fost repartizat ca locțiitor comandant la Compania de Pompieri Pieptănari, iar după numai patru luni a fost numit comandant la Compania de Pompieri Grozăvești, unde a activat până în anul 1999, când a revenit în calitate de comandant al Companiei Izvor.

În anul 2002 el a fost numit într-o funcție extrem de importantă și onorantă, aceea de șef de stat major al Batalionului de Pompieri București, fiind mai exact al doilea om pe treapta ierarhică a unității, după comandant. Doi ani mai târziu, când în România au luat ființă Inspectoratele pentru Situații de Urgență, a devenit comandant al Batalionului 3 București, unde a activat până în anul 2011, când a revenit în județul de baștină, pe funcția de inspector-șef, în urma promovării examenului aferent postului scos la concurs. Datorită experienței acumulate de-a lungul timpului și având în vedere faptul că în acea perioadă ISU Giurgiu se confrunta cu grave probleme de comandă și de personal, prin multă muncă și determinare, Emil Apostol a reușit să redreseze situația atât la nivel municipal, cât și județean schimbând total imaginea instituției pe care o conducea. Astfel, conștient de necesitatea și de importanța existenței echipajelor pentru Situații de Urgență, menite  să intervină prompt și eficient atunci când oamenii au nevoie de ajutor,  el a înființat cinci subunități de pompieri dotate la standarde europene :  în Bolintin Deal, Mihăilești, Colibași, Greaca și Călugăreni. Toate acestea  în colaborare cu primăriile locale, pe sprijinul cărora a putut conta necondiționat în acest demers mai mult decât apreciabil.  Drept urmare astăzi, ISU Giurgiu se poate mândri că este una dintre cele mai performante unități de pompieri din țară. Mai mult decât atât, dacă până în 2011 ISU Giurgiu acoperea prin intervențiile sale  aproximativ 60% din județ, în 2016 teritoriul este asigurat integral. De precizat este și faptul că eforturile și implicarea inspectorului-șef Emil Apostol nu au trecut neobservate la nivel central. Astfel, în anul 2013, acesta a primit ”Placheta de onoare” din partea IGSU ,  cea mai înaltă distincție pe care o poate oferi unui cadrul al său, această instituție.

        Întrebat de jurnaliștii publicației noastre ce anume îl motivează în această activitate pe care o depune cu atâta pasiune, Emil Apostol ne-a replicat:  mulțumirea din ochii miilor de oameni pe care îi salvăm anual reprezintă cea mai mare recompensă pe care o putem primi, mai ales că nu oricine are șansa să-și ajute semenii, salvându-i atunci când se află în pericol!

        Emil Apostol ne mai mărturisea că intenționează să continue să salveze vieți și bunuri materiale în județul său natal, pentru că numai aici se poate regăsi atât din punct de vedere profesional, cât și personal, iar orice alt post  oferit într-un alt oraș, oricât de tentant ar fi, nu îl va determina probabil niciodată să îi părăsească pe giurgiuveni.

        Fire perfecționistă, corectă, riguroasă, dar în același timp idealistă, Emil Apostol ne-a mai spus că este pasionat de călătorii, de a descoperi  locuri noi și persoane, civilizații și religii noi, preferând în timpul liber să se relaxeze împreună cu familia în mijlocul naturii, pe care o consideră cel mai bun remediu împotriva stresului cotidian.

        Pentru întreaga sa activitate profesională, pentru felul profund și necondiționat în care se dedică unei meserii deloc ușoare, dar cu satisfacții pe măsură, jurnaliștii publicației ”Jurnal giurgiuvean” îi conferă inspectorului-șef al ISU Giurgiu, Emil Apostol, titlul de ”Omul săptămâmii”, alături de cele mai sincere urări de sănătate și o la fel de intensă implicare în ceea ce i-a fost hărăzit să facă :  să vegheze asupra siguranței oamenilor și să-i salveze atunci când viața le este pusă în pericol.

(Teodora NICOLAU)

 

1 COMENTARIU

  1. Un om de isprava si foarte bun profesionist ce reprezinta cu cinste institutia Pompierilor si imaginea judetului Giurgiu.
    Impreuna cu subordonatii de la Detasamentul de Pompieri Bolintin Deal si Managementul Spitalului Bolintin -in luna noiembrie 2015 au fost efectuate 2 actiuni de antrenament privind utilizarea mijloacelor de stingere si un exercitiu cu forte in teren pe scenariu de stingere si evacuare pacienti si personal, utilizand 2 autospeciale cu spuma- apa si o ambulanta SMURD;
    s a simulat evacuare in sectii medicale , obstetrica si n-n., chirurgie si stingere cu scara, utilizarea echipamentelor de respiratie in mediu toxic
    ; exercitiul s a desfasurat pe parcursul a 3 zile ; galerie foto disponibila la Spital.