Omul potrivit  ”numit”  pe  postul  de conducere potrivit! EDITORIAL.

0
1052

După o serie de ezitări privind numirea noilor directori în câteva deconcentrate din Municipiul Giurgiu, unii în sfârșit și-au văzut visul cu ochii.

Din păcate pentru noi toți, dar mai ales pentru destinul instituțiilor respective, numirile au fost făcute strict politic, nefiind stabilite oarece criterii de competitivitate, ocupanților acestor funcții. Una din excepțiile de la această – aparent – regulă, ar fi Inspectoratul Școlar Giurgiu unde inspector general a fost numit de data aceasta, un cadru didactic cu experiență. Ce te faci însă când te trezești cu un fost conducător auto, pe post de director general al unei ditamai companii și mă refer aici la Compania Națională – Administrația Porturilor Dunării Fluviale, conform acronimului: CN APDF…

Altfel spus ce te recomandă domnule proaspăt numit în funcție? Unii spun că doar aroganța dumitale, fără frontiere…!

Aș fi curios ce reacție ar avea orice politician în cazul în care, de exemplu, când s-ar prezenta la spital pentru a suporta  o intervenție chirurgicală ar afla că cel ce urmează să-l opereze este… mecanic de locomotivă!?

De ce nu? Dacă un șofer poate fi pus să performeze ca manager al unei companii menită să administreze porturile fluviale ale acestei țări, de ce nu ne-am lăsa operați pe creier de un… electrician, că tot despre ”circuite” e vorba, nu!

Sunt  destui care se vor grăbi să  spună că este suficient să ai abilități manageriale și să fi dovedit anterior că știi să conduci o firmă, eventual o instituție. Numai că, să parchezi un autocamion de marfă și să-l duci la destinație nu este același lucru cu a conduce o Companie Națională.

Eu cred  totuși că nu este suficient  să îți ridici o vilă cât un palat în Municipiu și să introduci în circuitul  turistic un căsoi transformat în unitate hotelieră, undeva, într-o zonă montană pentru a demonstra că ai putea să stabilești ordinea de intrare a navelor în port, alocarea danelor în care navele urmează să opereze, să-i  monitorizezi pe toți  agenții  economici care transportă sau operează mărfuri periculoase în apele naționale navigabile sau în porturile aflate în zona de activitate a Companiei, să  asiguri utilizarea infrastructurii de transport naval prin contracte de închiriere sau asociere, să aduci  la îndeplinire  obligațiile care revin statului din acordurile și convențiile internaționale la care România este parte sau   să asiguri  aducerea la îndeplinire a obligațiilor ce revin statului român din acordurile și convențiile României și nu în ultimul rând elaborezi programe anuale și de perspectivă pentru lucrări de întreținere, reparare și modernizare a bunurilor proprietate publică a statului și a bunurilor proprietate a companiei, sau să închei contracte de vânzare-cumpărare cu agenți economici români și străini pentru echipamente, instalații, materiale, piese de schimb, combustibil, asigurând totodată realizarea informatizării porturilor maritime și fluvial,  a legăturilor cu alte sisteme informatice, naționale sau internaționale, legate de activitatea portuară…

Sunt, iată, citate în rândurile de mai sus, doar câteva din activitățile curente ale Companiei APDF Giurgiu. Evident că proaspătul numit ar putea spune: Dacă predecesorii mei au reușit, deși nu erau cu mult mai presus decât mine, de ce n-aș putea  s-o fac și eu?! Păi tocmai din acest motiv probabil Compania trece de ceva vreme prin cea mai proastă perioadă a existenței sale. Pentru că toți predecesorii noului numit au crezut că, fără a cunoaște ceva despre organizare, planificare și, evident, navigație, vor putea aduce la mal o ”navă” scăpată de sub control care pe deasupra mai ia și apă.   

Dacă numirea la conducerea APDF este făcută însă pentru a răsplăti prestația unuia dintre activiștii organizației liberale Giurgiu, ea nu poate fi considerată doar nepotrivită, ci ea poate genera o adevărată dramă, costurile urmând a le plăti tot  noi, contribuabilii.

Iată de ce, în contextul încercărilor de întoarcere la starea de normalitate, dorință atât de clamată de Partidul Național Liberal, așteptăm în funcții importante, ca cea de director general al unei Companii Naționale, să fie numite persoane care au o anume experiență în domeniu, persoane a căror expertiză personală să fie o garanție în perspectiva eficienței și performanței activității instituției și nicidecum un cadou făcut clientelei politice.  

Mai mult de atât, colac peste pupăză, în Consiliul de Administrație al Companiei mai sus amintite este anunțat să facă parte un alt personaj controversat al scenei politice locale, Dumitru Beianu, despre care unii susțin că încă nu și-a rezolvat problemele mai vechi  avute cu justiția. 

Constatăm astfel că un astfel de precedent se petrece tocmai în PNL, un partid ce a câștigat simpatia electoratului și prin susținerea propunerii: ”Fără penali în funcții publice” !

Oare Partidul Național Liberal Giurgiu, în criză vizibilă de cadre, nu poate identifica persoane competente din cadrul societății civile pe care să le susțină în astfel de posturi strategice, de interes național?

De ce a devenit oare o regulă ca în funcțiile de conducere ale instituțiilor  locale să fie numiți aceleași și aceleași personaje politice, de care giurgiuvenii s-au săturat până peste cap…Fie ele de stânga, fie de dreapta, persoane care nu au performat în niciun fel în prestațiile lor anterioare, ce s-au mulțumit  a fi remunerate  împărătește în funcțiile  pe care le-au ocupat. 

Cum poate o individă cu studii medii, o casnică ”magna cum laude” să fie numită consilier al Prefectului județului Giurgiu, așa cum s-a întâmplat  recent la Giurgiu? Ce ar putea să o învețe noua consilieră, pe doamna Prefect, altceva decât ce fel de borș să pună la o ciorbiță de cocoș cu ouă întregi. Evident, de găină, nicidecum cele ale cocoșului!

Iată la ce întrebări va trebui să răspundă conducerea Organizației PNL Giurgiu, în perioada imediat următoare, pentru ca până la data alegerilor locale electoratul să poată face diferența, în raport cu tot ce a ales și a  suportat până în prezent .

Cert este că giurgiuvenii așteaptă lideri noi, competenți, care să repună acest municipiu, pe șenalul său navigabil, un oraș despre care chiar liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, spunea recent că deține un potențial uriaș, dar nefructificat însă până acum, în mod intenționat… 

Acum nu rămâne decât ca noii gestionari ai puterii să îi identifice pe cei nimeriți pe astfel de funcții de conducere, conform principiului upgradat politic: omul potrivit  ”numit” pe postul potrivit…!

 (Florian TINCU)