OFICIAL: Trecerea Dunării cu bacul între Giurgiu și Ruse se reia din toamnă

0
910

Potrivit unui comunicat al Guvernului, joi, 29 septembrie, a fost semnat la Bucureşti, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno-bulgară a punctului internaţional de trecere a frontierei Giurgiu Ruse în regim de bac.

În prezentul Act normativ se prevede înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei la Giurgiu-Ruse, pentru transportul de vehicule şi pasageri cu bacul.

„Înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei este justificată de intensificarea traficului pe la punctul de trecere a frontierei existent între Giurgiu şi Ruse, precum şi de creşterea duratei de aşteptare şi a blocajelor”, precizează Guvernul.

Trecerea Dunării cu bacul-ul pe la Giurgiu-Ruse a fost suspendată în urmă cu aproximativ 15 ani, iar de atunci, cea mai aglomerată vamă dintre România și Bulgaria a rezistat cu greu fluxului mare de trafic, mai ales vara sau în perioadele când Podul Prieteniei a fost în reparații.

Cozile de camioane de la vama Giurgiu-Ruse sunt foarte mari, se întind pe mai mulți kilometri blocând o bandă a Drumului Expres (Centura Giurgiu).

Pe de altă parte, reluarea curselor ar duce la scăderea încasărilor CNAIR din taxa de Pod, dar ar reduce mult timpul de așteptare.

Punctul de trecere a frontierei va fi deschis după ce cele două părţi vor asigura infrastructura adecvată, precum şi mijloacele tehnice şi materialele adecvate, echipamentul şi personal necesar, mai precizează Executivul României.

(Jurnal)