“A fost odată ca niciodată un pădurar care fura lemne…!?” Aşa ar putea debuta în curând poveştile spuse copiilor noştri despre aceşti oameni plătiţi din banii contribuabililor pentru a păzi zestrea verde a naturii. Pădurarul salvator din Scufiţa Roşie nu mai este astăzi după cum veţi vedea în rândurile de mai jos deloc eroul aşteptat de cei mici să încheie povestea. Isprăvile lui nu mai sunt nişte basme de adormit copiii ci mai degrabă de speriat Codul Penal!

Dacă despre defrişările masive făcute în toată ţara, despre jaful necontenit al lemnului  presa a făcut şi face referire aproape tot timpul, iată că de data aceasta cazul de faţă este cu atât mai grav cu cât el îi implică pe câţiva dintre cei puşi să protejeze această zestre a naturii, lemnul. De curând la Direcţia Silvică Giurgiu s-a lăsat cu desfacerea contractelor de muncă şi cu plângeri penale împotriva unor pădurari şi şefi de ocol, pentru dispariţia din  fondul a două cantoane a Ocolului Silvic Comana,  a peste 15.000 de mc lemn.

Totul a început cu vreo 3 ani în urmă, dar lucrurile au fost descoperite abia în luna decembrie a anului trecut. După revenirea la conducere a directorului Direcţiei Silvice Giurgiu, Dan Dumitrescu, anul trecut , după o mutare politică probabil menită tocmai pentru a pune la adăpost această furăciune ca-n codru, bănuitor, omul a dispus controale în tot judeţul, curios să afle dacă nu cumva detaşarea sa forţată avusese alt scop. Primul semn că se întâmplase ceva în lipsa sa a fost semnalat la Ghimpaţi unde s-a descoperit un volum mic de masă lemnoasă lipsă din fondul Ocolului. Pentru asta pădurarului Dănăilă Valeriu i s-a desfăcut contractul de muncă şi i s-a făcut plângere penală, urmând să plătească pagubele produse pădurii. Controlul a continuat la  fondul forestier al comunei Călugăreni, unde o altă pagubă va trebui acoperită. În urma acestei constatări pădurarul Ion Tilică a fost concediat şi i s-a făcut plângere penală. Atât lui, cât şi şefului său direct, care nu putea să nu fi ştiut de isprăvile subalternului său. Începutul lunii decembrie 2012 controlul ajunsese deja la Ocolul Silvic Comana. Aici dezastrul era deplin.  Din două cantoane  lipseau 7.500 de mc. de lemn şi respectiv 7.800 mc, una pe raza comunei Comana şi una pe raza comunei Prundu. Concluziile controlului conduceau la ideea că cei răspunzători de lemnul lipsă, au făcut afacerea în familie. Este vorba de pădurarii Barbu Gelu şi fiul acestuia, Barbu Mugurel (nume predestinat parcă pentru înMugurirea hoţiilor de tot felul). Evident că nu putea fi exonerat de răspundere nici  şeful de district, Paraschiv  Adrian, furturile fiind ”recompensate” cu desfacerea contractelor de muncă şi plângeri penale. Suplimentar au fost schimbaţi din funcţii şi cei doi foşti şefi de ocoale: Mihalache Mihai şi Iancu Gheorghe, comisia de  cercetări disciplinare a Direcţiei hotărând şi desfacerea contractului lor de muncă. Trebuie menţionat că Mihalache Mihai este un personaj promovat cu surle şi trâmbiţe de liderii PDL din perioada de guvernare a acestui partid, chiar în funcţia de director al Direcţiei Silvice (2009), dar din fericire pentru instituţie, doar pentru două luni. El este totodată şi iniţiatorul unei importante investiţii de familie, o ”porcărie”  cu zeci de capete de porci  crescuţi în pădure, departe  de ochii lumii, nu însă şi de cei ai presei, ”Jurnal giurgiuvean” scriind mai multe articole despre acest personaj controversat şi îndeletnicirile sale domestice.

E bine de precizat că toate acestea se întâmplau pe timpul când lucrurile din viaţa noastră nu mai erau deloc roz şi nici verzi precum pădurea, ci  aproape peste tot… portocalii!  Mulţi spun că nimic nu a fost întâmplător pentru că ele s-au petrecut (culmea coincidenţei!) chiar în perioada  când secretar de stat la Ministerul Mediului era însuşi Marin Anton. Sub protecţia ministerului pe care-l gestiona Marin Anton, Mihai Mihalache a  fost propus ca director al Direcţiei de chiar Marin Anton şi tot atunci s-a consumat acest  jaf  ce va fi cu greu recuperat, pădurii fiindu-i necesari zeci de ani pentru a reface tot ce au furat alţii pentru a se îmbogăţi. Important este că hoţia a fost stopată. Pentru remedierea deficienţelor, la Comana a fost delegat să gestioneze zona, inginerul Constantin Bicu, un specialist cu multă experienţă care va avea grijă ca hoţii să nu mai poarte de acum haine de pădurar.

Florian T.

13 COMENTARII

 1. Dle ziarist, deplasati-va la Comana sa vedeti impreuna cu specialistul cu experienta C-tin Bicu, disparitia a peste 2 ha padure aflata in fata Ocolului Silvic. Aici au aparut ca ciupercile dupa ploaie restaurant, piscina, terenuri de sport, etc. fara sa fie platite taxele datorate Statului. Intrebati-l pe dl dr. Dumitrescu cine este vinovat de distrugerea padurii in cauza. Este posibil sa inventeze vinovati precum: prefectul, primarul, politaiul si bineinteles Marin Anton. Angajatilor Ocolului le este rusine de incompetenta si minciunile sefilor. Ce ziceti dna Ministru Lucia Varga? Poate sunteti curioasa sa verificati Complexul Casa Comana construit incepand cu anul 2007, amplasat in locatia mentionata mai sus.

 2. Chiar credeti ca se vor verifica aceste defrisari? Toti cei care au venit in control pana acum au fost cazati si omeniti aici asa cum se cuvine, fara a constata acest jaf. De ce oare nu au vazut nimic? In restaurantele ridicate de fostul sef de Ocol Palamaru Gelu, o parte din angajatii Directiei Silvice si Ocolului au facut nunti, botezuri, sindrofii, ca recompensa pentru a trece cu vederea distrugerea padurii cu buna stiinta.
  Sper ca acest mesaj sa nu fie sters, pentru ca sa mai intamplat, nu ar fi prima data.

 3. Mai oameni buni, cine trebuie sa auda si sa vada trece cu vederea sau se face ca nu vede. Ce face seful de Ocol, daca crede ca nu este capabil sa ia masuri de ce nu raporteaza mai sus ca il depaseste problema, sau mai vin si cei de la capitala in vizita la Comana, ca doar au fost controale de la Bucuresti, dar degeaba. Vorbesc de controalele facute in urma, cand era totul ok dupa control. RUSINE!!!

 4. Ce trebuia sa faca seful de ocol si nu a facut, va spun eu acum: Si-a ridicat trei vile in Comana si Bucuresti din care doua le-a praduit pe bani grei, construite cu sponsorizari de la Barbu Gelu, Popa Marian de la Calugareni, Radu M – Caty Trans- Glacial Prod, Romstarde, EuroStrade, Euroman, Novaci SRL, Pentaco SRL, Ricostar si lista poate continua pentru cei interesati. La fel si saracutul de Iancu GHE. care cu ajutorul unora de mai sus si-a facut o casuta in cartierul Ghencea – Bragadiru, gurile rele vorbesc pe la colturi ca toti cei care au relizat taierile ilegale la cantonul MISLEA Blaj, au prestat munci si in Giurgiu, la unele persoane care azi conduc Ocolul Silvic Comana si Directia Silvica Giurgiu si care sunt dispuse sa declare la autoritati ca au muncit la cei de sus pe lemne furate de la Barbu Gelu. Acest padurar asigura cu duba personala si transportul materialelor de constructii,cat si a muncitorilor din zona Prundu – Greaca, care acum mor de foame deoarece nu mai au de unde fura. Poate SIF Giurgiu, unde zace dosarul acestora se va sesiza si va trece la urgentarea efecuarii de masuri specifice in acest dosar. Altfel ma simnt obligat sa sesizez DNA-ul intr-cat paguba depaseste 3 mil de Euro si de zece luni de zile IPJ Giurgiu se face ca lucreaza, chipurile, asteptand expertiza judiciara.

 5. Pentru Giurgiu, acest subiect este neinteresant. Asta reiese din numarul de comentarii, poate 4-5 persoane apreciaza subiectul cat si gavitatea faptelor, restul…. Sunt multe persoane care cunosc foarte bine subiectul, insa prefera sa taca, ma surprinde ca nu fac nici macar un comentariu, RUSINE!!!

 6. Este foarte usor sa aruncati vorbe in spatele anonimatului. Domnul de la Parcul Comana, mi-as dorii sa te duci la DNA cu dovezile pe care le ai sau sa-mi trimiti mie aceste dovezi, ca sa pot merge eu la DNA sau la tribunal. As vrea sa-mi spui de asemenea care sunt oamenii dispusi sa declare la autoritati ca au lucrat pe bani furati, pentru ca eu n-am gasit nici unul dispus sa spuna adevarul.Toti si-au protejat locul caldut de munca. As avea nevoie de ei ca martori la proces. Din pacate dreptatea umbla cu capul spart de multi ani acolo,la dvs, la Giurgiu. Si vorbesc foarte serios, daca aveti dovezi si daca aveti si curaj, am nevoie de ele. Cat despre case…cand vorbesti despre te referi la Dumnezeu sau la banca ? Pt ca eu numai astea 2 variante le cunosc.

 7. Cel mai usor este sa arunci cu noroi.
  Stimati bugetari(dl. Pensionar silvic, agent 007, parcul Comana, agent parcul comana) dupa cum se vede sunteti platiti de la stat,
  Vorbesc in cunostinta de cauza cand spun ca datorita dl. Palamaru care a cladit in noroaiele de la Comana ceva demn de apreciat, unul din cele mai frumoase locuri din tara, si chiar de peste hotare,
  si sunt cel puntin 50 de oameni care pot duce un trai decent, angajati la Casa Comana, care platesc taxe si impozite legal la stat.
  Cat despre padure poate explicati domnule Pensionar silvic ce este defrisat sau cat trebuia defrisat daca nu aparea Resortul Casa Comana. Eu cred ca nu mai aveam pinii si mare parte din padurea protejata chiar de Casa Comana.
  Asadar daca intr-o localitate precum Comana a fost cladit legal, si cu multa munca un loc minunat, care aduna laolalta romani, francezi, italieni, germani, japonezi, si lista poate continua, ati face bine sa fiti recunoscatori ca datorita acestui lucru vin bani la stat, bani platiti legal prin taxe si impozite.
  Va invit domnule Pensionar silvic si domnilor agenti parcul comana
  la Casa Comana, impreuna cu ziaristul Florian T. sa vedeti cat este de legal, si de minunat acest loc.
  Cu toata stima.

 8. Am o varsta inaintata si stiu multe despre locurile noastre din Comana. Am aflat de la baietii mei ca un pensioner de la Ocolul Silvic si unul 007 de la Parcul natural care probabil e spion care a zis ca s-au taiat 2 ha de padure in fata ocolului silvic de catre cei de la Hotelul Casa Comana. As vrea sa le spun acestor persoane, ca acolo in padure unde este salonul era cantonul lui Zmeu si unde era si pepiniera ocolului. Dl Palamaru a reparat sala de mese a cantonului si fostele grajduri si le-a facut mult mai frumoase de se mira toata lumea care vine acolo. Si acum se vad duzii de la canton care mai sunt pastrati de 50 de ani. Si sa nu spun ca toata padurea este irigata si este udata cu apa din Neajlov. Acolo unde este terenul de tenis era platforma de gunoi, unde tot satul si din alte sate aruncau toate mortaciunile si tot balegarul din cosare de a carat Nicu Olteanu un an de zile sute de masini, ca sa faca curatenie.
  Drumurile de pamant pe care intrau tiganii de furau lemne din fundul ologii astazi le matura oamenii lui Palamaru de doua ori pe zi.
  Gardurile erau rupte nu ca astazi ingrijite si curatate.
  Vreau sa-l intreb pe dl Pensionar de la Ocolul Silvic care avea in planul de taiere aceasta padure si daca nu o cumpara dl Palamaru, astazi erau doar niste boscheti asa cum este acum peste drum.
  Cat despre casa care se face acum si care am inteles ca va fi tot pensiune ca sa cazeze oamenii cu siguranta i-a dat dl Primar Aurel Enache autorizatie.
  Cat despre dl de la Parcul Natural care sta la bariera si i-a bani sa-si ia salariu vreau sa-I spun ca pazeste un drum care a fost facut tot de dl Palamaru acum 20 de ani cu armata de la Gradistea, care a carat traverse de beton din Gara ca nu se putea ajunge la Fantana cu Nucu decat cu tractorul.
  Ca sa nu va spun ca la Fantana cu Nucu daca nu amenaja dl Palamaru cu armata locul si n-ar fi facut podeti in Balta n-ar fi stiut nimeni de locul asta.
  Sunt sigur ca nici cei de la Ocolul Silvic si nici cel de la Parcul Natural nu este comanean de-al nostru. Si sa ne lase in pace cu primarul nostru si cu dl Palamaru nostru ca ne-a facut o comuna frumoasa ca sambata si duminica te miri de cata lume vine.
  Iar dvs domnilor de la ziar, sa inteleg ca sunteti de la Giurgiu veniti si vedeti, si spuneti la giurgiuveni ce Rai e la Comana, si aduceti-l pe dl Prim Ministru Ponta sa asfalteze toate drumurile si sa asfalteze si drumurile pana la Fantana cu Nucu ca vine lumea la aer curat si-si umple plamanii de praf.
  Cei de la Ocol sa ia masuri sa nu se mai fure nici un lemn ca e pacat de padurile noastre.

 9. CA PESTE TOT DE ALTFEL! SA VINA CEI DE LA ADMINISTRATIA FONDULUI FORESTIER SI LA COLIBASI/GIURGIU! SA FACA SI AICI NISTE VERIFICARI ,SA IASA LA LUMINA EXCROCHERIILE SI HOTIILE FACUTE DE PRIMARUL COMUNEI COLIBASI/ GIURGIU ,FACUTE DE PRIMARUL STOICA CONSTANTIN ZIS SI VAPOR,CE A FACUT CU PADUREA! CATE NEMERNICII SI HOTII FACE! II PLACE SA PETREACA SI DUMNEALUI ,PARVENITUL LA RESTAURANTUL DIN PADUREA COMANA,CA DOAR ACOLO A FACUT MARE PETRECERE CAND SI-A BOTEZAT COPILUL ,FACUT CU CONCUBINA ,CARE I-A FOST FINA DE CUNUNIE IN BISERICA! HALAL OM,BARBAT,PRIMAR!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.