image-2013-01-29-14108229-41-taxiuri-bucurestiLegea transportului în regim de taxi şi de închiriere urmează să fie modificată printr-un proiect de ordonanţă aprobat, în şedinţa Executivului.

 Potrivit noilor reglementări, cazierul taximetriştilor nu trebuie să conţină menţiuni care să arate că ei au săvârşit infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, privind traficul şi consumul de droguri sau contra integrităţii sexuale.

        De asemenea, actul normativ va crea temeiul legal pentru ca Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existenţa şi modul de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere.

        Certificatul de competenţă profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obţine trebuie îndeplinite o serie de condiţii, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs şi promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor.

        Întrebați de jurnaliștii publicației noastre ce părere au despre noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească taximetriștii, câțiva șoferi giurgiuveni ne-au declarat că sunt niște condiții de bun-simț, mai ales că majoritatea dintre cei care practică taximetria nu sunt disciplinați în trafic, dau dovadă de lipsă de respect și de tupeu exagerat față de clienți, practicând niște prețuri exorbitante, cu mult peste tariful normal, iar acest comportament urât lor li se pare ceva normal, fiind probabil, obișnuiți să ”jecmănească” la drumul mare.

        În asentimentul opiniilor conducătorilor auto intervievați, nu ne rămâne decât să ne manifestăm speranța că noile reglementări vor contribui semnificativ la ”trierea” taximetriștilor, astfel încât cei care apelează la acest serviciu să poată avea parte, așa cum este firesc, de o călătorie civilizată.

(Teodora N.)

 

 

1 COMENTARIU