statuie-bruxelles-620x620

Foto: Statuia lui Tamango, expusă pentru o zi la Muzeul din București alături de realizatorii acestui proiect extrem de onorant pentru noi, pentru familia acestuia și totodată  pentru etnia acestui artist … 

           Puțini cunosc faptul că una dintre celebritățile ” from all the times ” ale muzicii țigănești autentice din România s-a născut și a trăit în comuna Ghimpați ,  (satul Valea Plopilor), județul Giurgiu.

Regretatul ”altermanelist” Radu Vasile (n.1946 – m. 2012), cunoscut în lumea showbiz-ului sub porecla de Tamango, a fost de curând protagonistul unui proiect ce s-a născut în România,  dar a prins contur la  Bruxelles, mulțumită unui grup de artiști ( Cristian Borș, Marius Nedelcu, Marius Rițiu), mentor fiind Claudia Rădulescu, stabilită în Belgia, cea care s-a ocupat de întregul parcurs al acestei inedite inițiative.

Așa se face că după ce artiștii au realizat  o statuetă a solistului pe care Claudia Rădulescu – așa cum mărturisea-  l-a întâlnit pe lăutar  pentru prima oară la un concert, într-un club din Bruxelles, ei au făcut cu ea un tur prin Europa oprindu-se pentru a marca evenimentul la Muzeul de Artă Contemporană din Capitală, sâmbătă 7 mai, la prânz după care întregul cortegiu s-a îndreptat spre Valea Plopilor unde au poposit la casa artistului.

Aici, statueta în mărime naturală a muzicianului de pe meleagurile Ghimpați-ului , a fost dăruită soției acestuia, Aurica, grădina casei acestuia fiind considerată, așa cum am aflat de la organizatori, o anexă simbolică a Muzeului din București. Claudia Rădulescu a avut amabilitatea de a ne oferi în exclusivitate și câteva amănunte despre modul cum se va finaliza acest proiect.  Este vorba despre un film realizat de către regizorul belgian Koen Van Sande , pe care inițiatorii proiectului vor să-l prezinte la MNAC, încheind totul cu o proiecție a acestuia în satul natal al lui Tamango, Valea Plopilor.

Mai multe detalii despre artistul ale cărui melodii semnate de Shukar Collective, Hara, Matze, au fost  auzite chiar și în jingle-urile Radioului Guerilla și care au delectat spectatori și muzicieni din toată lumea, vă vom oferi în materialul din ediția tipărită a publicației noastre, Jurnal giurgiuvean ,  de vineri 13 mai…

(Florian TINCU)

1 COMENTARIU