La doi ani de la “circul” privind împărţirea bugetului, proiectul de hotărâre este din nou atacat în instanţă. Asemeni “momentului 2008”, Instituţia Prefectului a atacat în Contencios proiectul de hotărâre emis de Consiliul Judeţeană pentru că acesta din urmă ar fi încălcat legea 52/2001 privind transparenţa decizională în administraţia publică, dar şi pentru că nu a existat o notă de fundamentare a bugetului.

“În primul rând, a fost încălcat principiul transparenţei. Nu a existat o publicare adecvată în mass-media locală. De asemenea nu a existat niciun document care să ateste consultarea primarilor sau nevoile unităţilor administrativ-teritoriale. Un alt motiv este acela că nu există nicio notă de fundamentare din partea CJ. Să se arate de ce au fost sumele respective alocate pentru anumite localităţi”, a explicat Noruţ Stănişteanu.

Prefectul de Giurgiu a dat de înţeles şi faptul că unele sume au fost trecute “din pix”, cu plus şi minus faţă de ceea ce ar fi fost normal.

De asemenea, acesta a precizat faptul că au fost atacate doar cotele de 20% şi 22%.

“Aş fi preferat ca domnii care mă acuză de încălcarea legii să ştie că procedura prealabilă nu mai este valabilă de vreo trei ani. În plus, nici măcar nu şi-ar fi avut rostul singurul caz în care ar fi fost optimă ar fi fost acela în care era vorba de o notă de fundamentare în plus”, a mai declarat Noruţ Stănişteanu care a ţinut să răspundă astfel acuzelor preşedintelui Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, cel care afirmase cu puţin timp în urmă că, înainte de atacarea în Contencios, era nevoie de o acţiune premergătoare. De asemenea, prefectul a afirmat şi faptul că Hotărârea de Guvern de anul trecut prin care anumite comune au primit bani de la bugetul de stat nu reprezintă un motiv plauzibil pentru ca acestea să fie private în 2010 de anumite fonduri.

Noruţ Stănişteanu speră ca justiţia să facă dreptate şi că, în mod logic, ar trebui ca rezultatul să fie identic cu cel din 2008, şi anume reanalizarea şi reîmpărţirea bugetului.

Bugetul blocat va aduce cu sine şi “îngheţarea” proiectelor aflate în derulare în diferite localităţi din judeţ, cel puţin până în vară, termenul “rezonabil” în care justiţia va da verdictul. Tipic românesc.

Bogdan VLADU