O învățătoare din Adunații Copăceni este acuzată de primarul localității că a lăsat repetentă o elevă de clasa a doua, din cauza unor divergențe avute cu părinții acesteia! ( VIDEO)

0
981

Un comentariu al primarului localității Adunații Copăceni, Daniel Rusu, făcut pe Facebook, ne-a atras atenția prin gravitatea subiectului. Edilul acuză o învățătoare din comună c-ar fi lăsat repetentă o fetiță de clasa a doua din cauza unor divergențe apărute între ea și părinții copilei.

GATA, PÂNĂ AICI!!!

Deși nu aș fi vrut niciodată să mă implic în bunul mers al activității din școlile noastre, ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă m-a facut să îmi schimb atitudinea – scrie primarul comunei Adunații Copăceni în postarea sa.

 Aceasta pentru că tânara pensionară, d-ra învățătoare Pascu Maria, care este într-un continuu conflict cu colegii de breaslă și cu vecinii, și-a revărsat frustrarea și asupra copiilor ai căror părinți au fost, de asemenea, în situații divergente cu dumneaei.

 În acest moment, această învățătoare a traumatizat 3 copii ( pe care la începutul anului școlar nu a vrut să îi primească în clasă decât la insistențele mele!,) lăsându-i repetenți în clasa a II-a din cauza materiei AVAP (Arte Vizuale și Activități Practice).

 Nu voi tolera niciodată acest comportament demn de un psihopat , care poate lăsa sechele pe viață asupra unui copil, făcându-l să se piardă pentru societate – mai scrie, extrem de intrigat, primarul Daniel Rusu.

Nu pot, de asemenea, să îmi explic de ce Consiliul de Administrație al școlii i-a prelungit acestei individe dreptul de a profesa, cunoscându-i-se antecedentele. Oare din nepăsare sau din comoditate?

 Vă promit că voi acționa cu tot ceea ce îmi stă în putință ca acest cadru didactic să fie tras la răspundere și voi veghea ca de acum încolo niciun dascăl să nu mai aibă un asemenea comportament.

Aceasta pentru că, atunci când mă uit la clasa d-rei învățătoare, revăd imagini din timpul nazismului, când copii de alte naționalități erau marginalizați.

Voi merge până la domnul Președinte Iohannis să susțin această cauză, pentru că dacă statul tot plătește aceste cadre didactice ele nu trebuie să se considere deasupra tuturor și să nu șantajeze copiii și părinții, ci trebuie să-și ducă până la capăt menirea – a mai scris primarul localității Adunații Copăceni, Daniel Rusu, în postarea sa pe facebook.

https://www.facebook.com/100011801109225/videos/pcb.1526311837772172/2917539651725574

Ce spune conducerea Inspectoratului Școlar Giurgiu

Evident că prima noastră reacție a fost aceea de a suna la Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, cerând un punct de vedere privitor la acest caz, Inspectorului General, Adelina SÎRBU, care ne-a spus:

Am stat de vorbă cu dl. Primar și i-am spus că părinții acelei fetițe putea să facă o contestație și să solicite o reevaluare a copilului. . Noi o să facem o comisie  imediat după ce vom termina cu examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat,  și o să mergem acolo, la fa’a locului să vedem care este realitatea în acest caz.

Din ce spune dl. Primar că ar fi rămas repetentă din cauza desenului și muzicii. Atunci chiar e o problemă,

Întrebată de ce directorul Școlii în care învață fetița nu a sesizat acest conflict, prof. Adelina Sârbu ne-a spus:

Degeaba spune Directorul dacă învățătorul are o altă părere. Învățătorul este împărat acolo, pe bucățica lui. Unii înțeleg, iar alții nu…O să mergem  să verificăm…Cel mai bine e să fie evaluat copilul și atunci ne vom da seama dacă a fost vorba despre un abuz sau chiar așa stau lucrurile. Din păcate mai sunt și cazuri de răzbunări în care victime sunt copiii. Din câte spune însă dl. Primar, ar exista un conflict între doamna învățătoare și părinții fetiței  și dacă a făcut așa ceva chiar nu este normal – ne-a mai spus Inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Adelina Sîrbu.

Deci, se poate lăsa repetent având corigențe anuale la 3 materii. Nu poți fi însă declara repetent doar la o singură materie… Cel mult corigent în toamnă și dai corigența în toamnă. Acesta este însă un caz unic de corigență la o asemenea materie… Este fostul desen și lucru manual de pe vremea noastră – ne declara o învățătoare ce predă în ciclul primar din Giurgiu.

De la ce a pornit  conflictul…!

Dorind să aflăm de la ce s-a iscat tot acest conflict între învățătoare, fetiță și respectiv părinții copilei, am stat de vorbă cu mama acesteia care ne-a declarat:

Ea (n.red – învățătoarea) nu vorbește cu niciun vecin, aicea,…De anul trecut, de Sfântă Mărie este toată chestia…A bătut o grămadă de alte fetițe, în afară de a mea…Le-a dărâmat  de pe trotinete, au venit copiii  acasă juliți. Părinții,  i-au spus cu frumosul, au luat-o și cu binele și cu răul , ca aici la țară, dar degeaba…Dacă vrei să spui ceva, vino și spune-ne nouă, ca părinți, nu mai da în ei…Nu ai însă cu cine să te înțelegi. Tot ea reclamă la Poliție, ca nebuna, cerând să ne dea amenzi. Am chemat și eu Poliția, dar în timpul acesta a chemat și dânsa și l-a reclamat pe soțul meu că a dat în ea, deși am avut toată strada martoră că soțul meu nu a atins-o și că i-a spus cu frumosul… Am chemat și Salvarea… au vrut să o ducă la IML, căci a găsit-o că băuse alcool, chiar în ziua de Sf. Mărie.

La noi la țară lumea se strânge pe stradă, copiii se joacă, și ea atunci, că e singură ( n.red.- doamna Pascu este domnișoară) și îi vin anumite persoane în vizită, ia copiii la goană (…) se ia de ei, îi bate.

Femeia ne mai spunea că învățătoarea trebuia să iasă deja la pensie  și că anul trecut  și-a vărsat toată furia care clocotea în ea  pe fetița de numai 9 anișori. I-a rupt cartea, a refuzat să ia bani pentru a comanda caiete speciale…

Mama fetiței mai spunea că în situația fiicei sale se mai află alți 3 copii, ce sunt, în același mod, respingător, tratați, pedepsiți și izolați de restul colectivității.

Ca să se răzbune, că nu putea să le facă nimic pe stradă, îi prindea la școală …  

Mama fetiței   ne mai spunea  că învățătoarea se răzbună pe fiica ei în orele de curs și că de ceva timp au începit să se cunoască efectele traumatizante  ale acestui tratament agresiv.

Am mers la dl. primar să reclamăm, căci fetița s-a schimbat total în comportament… a terorizat-o…

La întrebarea noastră de ce nu a consultat în tot acest timp un psiholog, Ț.G., mama fetiței, ne-a spus:

Am zis că de săptămâna viitoare voi consulta și un psiholog –  spunea femeia , promițându-ne  că ne va pune în legătură și cu părinții celorlalți elevi, colegi cu fetița sa, ce au parte de același tratament din partea învățătoarei.

Primarul este ferm și vrea înțelegere și armonie între cetățenii comunei pe care o conduce

Femeia aceasta ar trebui dată afară. Oricum e pensionară, dar le-a fost frică de ea (n.red- celor din conducerea școlii), că face numai reclamații Dar nici nu putem să lăsăm copiii pe mâna unei individe ca asta. Se ceartă cu toată lumea, cu vecinii… este o problemă pentru comunitate. Să lași tu repetenți, la arte vizuale și activități practice, auziți și dvs… 

Ei  (n.red: – părinții fetiței și învățătoarea), sunt vecini acolo, pe aceeași stradă… Stau la distanță de câteva case (…) Învățătoarea  reclamă că din cauza copiilor care se joacă pe stradă, nu poate să se odihnească… 

Primarul Rusu  era  contrariat și de faptul că doamna învățătoare încearcă să se joace de multe ori cu mințile lor, trecând extrem de rapid de la o stare la alta. El spunea că dacă dă de o persoană străină doamna învățătoare  își schimbă total comportamentul,  jucând rolul de victimă.

S-au săturat de ea și colegii de breaslă. Eu ca primar trebuie să mă implic în probemele urbei și de aia vreau să terminăm odată cu episoadele acestea nefericite din comună – ne mai spunea, extrem de afectat de situație, primarul comunei Adunații Copăceni, Daniel Rusu.

Cazul de față este, după cum se conturează lucrurile, în urma dialogului cu mai multe persoane implicate în sistemul de învățământ,  unul tipic de bullyng, probat nu numai prin declarațiile mai multor cetățeni ai comunei, care o cunosc pe învățătoare, ci și de imaginile  filmulețului video ce ne-a fost pus la dispoziție,  în care se poate vedea cum eleva (dacă se va confirma faptul că în imagini este vorba despre ea), este izolată, cu bună știință, de restul elevilor cu ocazia unui eveniment la care au participat toți copiii clasei învățătoarei Pascu Maria.

Concluzie, în  absența acuzatei… 

În mod echidistant și deontologic  ar fi trebuit să dăm celei acuzate, învățătoarea Pascu Maria, dreptul de a se apăra,  însă din cauza normelor GDPR ne-a fost imposibil să aflăm adresa sau numărul de telefon al acesteia.

Asta nu ne împiedică să solicităm însă ca în urma acestui material să fim contactați la redacție sau telefonic de către doamna învățătoare, cu scopul de a ne prezenta motivele pentru care a lăsat o fetiță de 9 ani repetentă, în clasa a doua (!!) din cauza unor materii la care se cere talent și îndemânare și nicidecum  cunoștințe laborioase obținute în urma unor exerciții, lecturi suplimentare sau/și studii aprofundate într-un anumit domeniu.

Iată de ce până la proba contrarie, în ciuda experienței sale de multe decenii, ca dascăl,  la rândul nostru o lăsăm repetentă pe învățătoarea Maria Pascu la ”Dragostea  pentru copii” și la ”Profesia de educator”,  de la care, după cum observăm, nu a învățat nimic!

Cazul de față, este totodată dovada elcoventă a faptului că fără un strop de empatie pentru  profesia de dascăl, de formator de caractere,  mai devreme sau mai târziu,  vei eșua în absurd și lamentabil, lăsând în urmă oameni ce vor duce cu ei toată viața traume  imposibil de vindecat,  pe care le puteai evita cu un strop de înțelegere și de bunătate.

(Florian TINCU)