Bărbieritul mirelui, gătitul miresei, împodobitul bradului, nuneasca sau darul miresei sunt doar câteva dintre obiceiurile specifice în cadrul unei nunţi desfăşurate în zona folclorică Vlaşca a judeţului Giurgiu şi care au fost prezentate, vineri seară, pe scena Teatrului Valah Giurgiu în cadrul unui spectacol intitulat „Nunta în Vlaşca”. „Este prima dată când la Giurgiu se pune în scenă o nuntă de Vlaşca cu toate datinile şi obiceiurile care o însoţesc. Este un vis mai vechi al meu de a realiza un astfel de spectacol document pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare din această zonă folclorică”, a declarat ini-ţiatorul acestui proiect, directorul Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, Virgil Peţanca.

Pentru punerea în scena a unei nunţi de Vlaşca organizatorii au apelat la un grup de peste 40 de actori profesionişti şi amatori din Giurgiu care au jucat rolul mirelui şi al miresei, al naşilor, al socrilor, al lăuta-rilor sau al invitaţilor. Nunta a fost pusă în scenă cu sprijinul soliştilor, instrumentiştilor şi dansatorilor din cadrul Ansamblului Folcloric Doina Dunării din Giurgiu care s-au alăturat cu plăcere acestui proiect. Cu ocazia acestui spectacol va fi realizat şi un film documentar pentru Centrul Local de Conservare şi Promovare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Giurgiu şi care va fi prezentat mai apoi şi la nivel naţional. Punerea în scenă a „Nunţii de Vlaşca” a fost posibilă cu sprijinul regizorului suedez de origine română, Marcel Stănciuc, care a recunoscut că este o adevărată provocare un asemenea proiect realizat după cartea „Nunta în Vlaşca”, scrisă de Ştefan Cărăpănceanu.

Astfel, giurgiuvenii iubitori de tradiţii şi obiceiuri populare au putut asista vineri, timp de aproape două ore, la o nuntă din Vlaşca în timpul căreia au fost respectate toate datinile strămoşeşti specifice zonei de la bărbieritul mirelui şi gătitul miresei, la obiceiul udatului, împodobitul bradului, darul miresei, furatul miresei şi până la aruncarea voalului.

AGERPRES

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.