Numărul giurgiuvenilor agresați de maidanezi a scăzut. În numai o lună au fost ridicați din stradă peste 200 de câini!

0
71

rtvnet

Mușcăturile de câini maidanezi reprezintă, în continuare, o problemă deosebit de serioasă pentru giurgiuveni, în ciuda eforturilor întreprinse de municipalitate pentru a reduce numărul acestor animale care, de cele mai multe ori, din lipsa hranei, devin extrem de agresive și periculoase.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Giurgiu informează că în urma sesizărilor primite de la cetățeni, dar și potrivit planului de acțiune al Giurgiu Servicii Locale, în perioada 11 martie – 10 aprilie 2016, angajații Serviciului de ecarisaj au capturat 214 câini comunitari, în urma acțiunilor derulate pe șoselele principale din municipiu, în parcuri precum și în apropierea instituțiilor publice. Cele mai multe patrupede au fost capturate din zona Tineretului, B-dul 1 Decembrie, strada Negru Vodă și din cartierul Policlinică, câinii comunitari capturați în această perioadă fiind transportați la Adăpostul de Câini de pe Canalul Plantelor, acolo unde sunt hrăniți și, totodată, beneficiază de servicii medicale.

        Pentru a afla însă care mai este  numărul giurgiuvenilor mușcați de câinii comunitari în ultima perioadă, jurnaliștii publicației noastre s-au adresat medicului specialist în boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, dr. Irina Andreescu, care ne-a declarat: Având în vedere faptul că maidanezii au început să fie strânși de pe străzi, iar populația este deja vaccinată cu un vaccin al cărui efect durează 5 ani, pot să vă spun că am remarcat o diminuare a numărului giurgiuvenilor mușcați de aceste animale. Spre exemplu, de la începutul anului,     s-au înregistrat doar 30 de astfel de cazuri, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost mușcați… 

        Întrebată ce boli poate transmite oamenilor o mușcătură de câine comunitar și cum se pot trata acestea, dr. Andreescu ne-a precizat: În afară de rabie, boală care, din fericire, nu s-a înregistrat la noi, mușcăturile de maidanezi pot provoca infecții ale plăgii, care se manifestă prin umflarea și înroșirea zonei respective. În acest caz, tratamentul constă în administrarea de antibiotice sau tratament local; dacă mușcătura este severă și câinele este necunoscut, cel mai indicat este ca pacientul să meargă la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București,  pentru a i se efectua seroterapia, apoi se va întoarce la Giurgiu pentru vaccinare. De asemenea, mușcăturile de câini maidanezi pot transmite parazitoze, care se manifestă prin erupții cutanate, dureri abdominale, diaree, greață, vărsături și care necesită administrarea unui tratament specific, după ce se identifică parazitul.

        Întrebată, totodată, ce ar trebui să facă, în primă fază, o persoană mușcată de un câine fără stăpân, doctor Andreescu ne-a explicat că este imperios necesară, imediat după mușcătură, dezinfectarea rănii cu apă și săpun; apoi, persoana în cauză va merge la Unitatea de Primiri Urgențe (U.P.U.) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu și, în funcție de severitatea leziunilor, va fi trimis spre consult și vaccinare la Secția de Boli Infecțioase.

(Teodora Nicolau)