Greva generală declanşată de sindicatele din învăţământ joi, 22 aprilie, a afectat aproximativ jumătate din unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Giurgiu. Astfel, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, doar 35 din cele 110 unităţi de învăţământ din judeţ au fost în grevă generală, în alte 51, greva fiind una parţială, în timp ce 24 de unităţi de învăţământ şi-au desfăşurat activitatea în mod normal. În ceea ce priveşte cadrele didactice, din totalul de 2446, doar 1332 au fost în grevă, restul intrând la ore după orarul normal. Cât despre elevii şi preşcolarii din judeţul Giurgiu, aproximativ jumătate au fost afectaţi de această grevă: 19689, din totalul de 39677. Greva cadrelor didactice nu a afectat în niciun fel derularea probelor de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat, profesorii supraveghetori luând decizia de a-şi continua activitatea în mod normal, astfel că

BAC-ul a continuat fără probleme.

La nivel naţional, însă, greva cadrelor didactice a afectat 136 de centre de examinare a elevilor care susţin proba de competenţe digitale a bacalaureatului, alte 40 de centre solicitând înlocuirea profesorilor care şi-au anunţat intenţia de a intra în grevă. Nemulţumirile profesorilor sunt legate de faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de MECTS Guvernului, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative asupra personalului din învăţământ, între care enumerăm: pierderea titularizării în sistem, ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate; dispariţia în totalitate a mişcării de personal; trecerea clasei a IX-a la gimnaziu; subfinanţarea sistemului de învăţământ public, în condiţiile în care

dintr-un procent de de 6 la sută din PIB – ci nu 7 la sută, cât se prevede în Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea cunoaşterii” – se finanţează atât învăţământul public cât şi cel privat; politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale; structura nefuncţională a Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ: dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie; imposibilitatea negocierii de drepturi, altele decât cele salariale, prin contractele colective de muncă.

Cu o zi înainte de declanşarea grevei, Ionel Trăistaru, preşedintele Ligii Cadrelor Didactice Giurgiu, afiliată la FSLI ne declara, în exclusivitate: „Prin această zi de grevă generală, tocmai când elevii din clasa a XII- a susţin o probă de examen, trebuie tras un semnal de alarmă către guvernanţi, care nu ţin cont de statutul şi interesele cadrelor didactice din România. Este inadmisibil să elaborezi un proiect legislativ, ba mai mult, să-l trimiţi spre aprobare, şi să nu ţii cont de propunerile cadrelor didactice”. Se pare, însă, că nu toate cadrele didactice din Giurgiu sunt de acord cu aceste revendicări, în condiţile în care, după cum am arătat mai sus, doar puţin mai mult de jumătate dintre profesori au intrat în grevă.

Dorind să ştim care este cu adevărat situaţia în şcolile din judeţ, am luat legătura cu direcţiunea câtorva şcoli şi licee. Dacă în comunele Prundu şi Greaca, cursurile se desfăşurau normal, elevii şcolilor de pe raza comunei Băneasa au avut o zi de vacanţă. Şi în comuna Singureni, conform spuselor directorului Marius Stoica, au stat elevii pentru o zi acasă: „dascălii de la ambele sindicate, FSLI şi FEN au hotărât să facă grevă” . La Liceul „Viceamiral Nicolae Bălănescu”, purtătorul de cuvânt, Aurelia Piperea, ne-a declarat că doar o parte din cadrele didactice au fost în grevă, însă protestul lor nu a afectat desfăşurarea probei de competenţe digitale a bacalaureatului.

Un părinte din comuna Prundu care a dorit să-şi păstreze anonimatul

ne-a declarat că nu ştie nemulţumirile cadrelor didactice, dar că mutarea clasei a IX- a la gimnaziu defavorizează elevul: „Când termină şcoala generală, la 16 ani vor pleca obligatoriu la muncă, deoarece au dreptul să se angajeze şi-i vor tenta banii, mă refer la băieţi. Dar şi fetele se pot mărita. La această vârstă, mulţi părinţi cu posibilităţi reduse nu vor mai putea să-şi ţină copiii în şcoală”.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele concrete ale acestei greve şi ce vor reuşi profesorii să obţină în urma acestor proteste.

JGR