Model de sms
Model de sms

Nu cu mult timp în urmă, pe posturile naţionale de televiziune, era prezentat un reportaj – avertisment la adresa românilor, de a nu da curs „invitaţiilor” diverşilor indivizi, care, prin intermediul sms-urilor trimise pe telefoanele mobile, îi anunţau pe oamenii de rând de faptul că sunt „câştigătorii irevocabili ai sumei de 10.000 de euro!”. Asemenea sms-uri au fost recepţionate şi de către mai mulţi giurgiuveni, posesori ai cartelelor pre-plătite ale unei reţele de telefonie mobilă. La contactarea numărului respectiv de telefon (0764.955.147), care, de altfel, s-a dovedit a fi o cartelă pre-plătită, cu posesor necunoscut, un anume „domn Răzvan” se recomanda a fi „consilierul personal al câştigătorului, singurul care îl poate ajuta să intre în posesia fabulosului premiu”. „Firma” pe care o reprezenta respectivul individ, şi care era, de altfel, organizatoarea concursului la care se ofereau asemenea premii, îşi avea sediul – conform celor spuse de „Răzvan” – în Bucureşti, pe Bulevardul Nicolae Titulescu, la numărul 41.

Spre neşansa lor, „organizatorii” concursului au omis câteva mici detalii: numărătoarea pe bulevardul cu pricina nu prevede UN SINGUR NUMĂR, ci grupuri de genul 39 – 49, iar la adresa menţionată de ei…nu există, automat, nicio firmă, cu atât mai puţin acea „Departamentul Antena 1 prin intermediul Cosmote”, cum susţineau respectivii că se numeşte firma organizatoare a concursului. ªirul neregulilor – care ar trebui să dea de gândit oricărui om cu scaun la cap – continua cu afirmaţiile aceluiaşi „Răzvan” că fericitul câştigător al fabulosului premiu nu trebuia să plătească niciun fel de impozit, aşa cum, de fapt, prevede legea, pe numele lui urmând a se deschide un cont la o bancă pe care ar alege-o persoana respectivă, cont în care urma să se verse integral suma de zece mii de euro. Singurul lucru pe care trebuia să îl facă cel care îşi dorea această sumă, era să trimită, prin mandat poştal on-line, suma de 880 de lei, sumă ce reprezenta „comisionul” firmei.

Excrocii erau foarte bine documentaţi, pentru a verifica veridicitatea şi corectitudinea câştigătorului îi cereau acestuia, în momentul în care ar fi ajuns la poştă pentru a trimite suma de 880 de lei, să precizeze exact cum arată şi ce anume scrie pe mandatul on-line pe care trebuia să îl completeze; ba, chiar oferea indicaţii asupra modului în care trebuia completat mandatul.

Întreaga convorbire telefonică era monitorizată de cei câţiva excroci, care înregistrau, fără ca interlocutorul să îşi fi dat acordul, fiecare secundă a convorbirii.

Mai mult, acelaşi „Răzvan” ţinea legătura permanent cu cel care ar fi câştigat suma respectivă de bani, îndrumându-l, pas cu pas, spre „ridicarea marelui premiu”. Din jumătate în jumătate de minut, acesta solicita interlocutorului „discreţie maximă”, toate datele care urmau a fi comunicate (seria şi numărul chitanţei cu care se achitase la poştă suma de 880 de lei, diverse date personale ale câştigătorului) fiind comunicate în locuri în care să nu mai existe alţi martori la discuţia telefonică, în speţă în afara oficiului poştal.

Suma de 880 de lei urma a fi expediată pe numele unei anume Andreica Florenţa, la ghişeul numărul 75 din Bucureşti. Ghişeul cu pricina se află în sectorul 5. După ce persoana ar fi achitat suma de 880 de lei pe numele respectivei persoane, câştigătorul ar fi trebuit să se îndrepte către banca pe care şi-o alesese pentru a intra în posesia contului. Acolo, teoretic, ar fi trebuit să fie pus în legătură cu directorul firmei, un anume Adrian Dumbravă. După ce „câştigătorul” ar fi depus suma, se putea constata o modificare a tonului „consilierului”, care, probabil, îşi freca mâinile de bucurie că încă un om i-a mai căzut în plasă! Replica era scurtă: „O să vă ridicaţi premiul…”.

O nouă greşeală a excrocilor a fost aceea că au utilizat, în numele „firmei”, un important post de televiziune. În urma investigaţiilor „Jurnal giurgiuvean”, singura legătură între postul de televiziune Antena 1 şi acest Andrei Dumbravă era legată de faptul că, în urmă cu ceva timp, o persoană cu acest nume fusese invitată, în mai multe rânduri, contra cost, în calitate de administrator al lanţului de farmacii ELITE (cu sediul în Deva) în cadrul emisiunilor „Duminica în familie” realizate de Mihaela Rădulescu. Bietul om, contactat telefonic, nici măcar nu ştia că numele lui este folosit într-o asemenea excrocherie, afirmând că, de altfel, nu ştie cum va proceda în continuare, şi pe cine anume ar putea da în judecată pentru că s-a folosit numele său în scopuri necurate.

Numai că, odată ajuns la bancă, „fericitul câştigător al premiului irevocabil de zece mii de euro” se vedea în faţa crudului adevăr: fusese tras pe sfoară, iar suma de 880 de lei, reprezentând comisionul firmei şi costurile de deschidere şi de traducere (?!!) a contractului, nu era decât…o sumă pe care o pierduse!

Cu toate că, în nenumărate rânduri, atât poliţia, cât şi firmele de telefonie mobilă au avertizat cetăţenii asupra acestor excroci, încă mai există destui creduli care, pe fondul crizei economice, se bucură de un asemenea câştig!

De altfel, asemenea excroci mizează, în principal, pe faptul că nu pot fi detectaţi, utilizând, tot timpul, cartele pre-plătite, cu toate că ar fi indicat ca, la vânzarea unor astfel de cartele, operatorii de telefonie mobilă să solicite un minim act de identitate, pentru a se evita asemenea neplăceri şi chiar eventuale procese pentru pagubele pe care le produc aceşti indivizi puşi pe căpătuială rapidă.

Oana CĂLIN