La ultima şedinţă de consiliu local, au fost aprobate o serie de sponsorizări, din partea aleşilor locali, în valoare totală de 236.000 de lei. Cea mai consistentă a fost sponsorizarea făcută către Episcopia Giurgiului, în valoare de 200.000 lei. Referitor la acest aspect, senatorul Cezar Măgureanu a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

R – Domnule senator, cum comentaţi alocările de fonduri efectuate de Consiliul Local?

Cezar Măgureanu – Nu am nimic împotriva sponsorizărilor, din contră, sunt de acord atunci când acestea sunt făcute pentru scopuri care sunt în interesul comunităţii. Nu vreau să creadă cineva că am ceva împotriva Bisericii, dar, în actualele condiţii de criză, pe care le traversează atât ţara, cât şi municipiul nostru, nu cred că era absolut necesară acordarea unei asemenea sume – două miliarde de lei vechi – Episcopiei, mai cu seamă că am înţeles că se aşteaptă ca o sumă identică să fie alocată şi de către consilierii judeţeni.

R – Concret, cum vedeţi distribuirea unor asemenea sume?

C. M. – Revin şi spun că, într-adevăr, comunitatea trebuie să ajute Biserica, dar nu în condiţiile pe care le traversăm acum. Chiar m-am bucurat când, cu ceva timp în urmă, domnul primar anunţa că trebuie să o lăsăm mai uşor cu sponsorizările şi cu ajutoarele financiare. Din păcate, acum sunt puţin de atitudinea aceasta, pentru că şi-a încălcat promisiunea făcută atunci cetăţenilor…

R – Ce alte priorităţi consideraţi a fi de luat în seamă în această perioadă?

C.M. – Aşa cum am mai spus, avem alte priorităţi în oraş. Aici aş menţiona numai câteva: străzi asfaltate pline de gropi, după această iarnă în care am avut de suferit cu toţii, străzi neasfaltate, acoperite de noroaie, în perioadele în care plouă, şi de pe care nu se mai poate ieşi decât încălţat în cizme de cauciuc, avem un oraş în care haitele de câini comunitari sunt la tot pasul, şi asta este o problemă pe care ar trebui să o gestionăm cu toţii, parlamentari, primar, consilieri sau chiar cetăţeni; mai avem un oraş în care elevii nu îşi primesc bursele la timp, pentru că nu sunt fonduri, şi avem un oraş în care locuitorii se chinuie să îşi achite facturile la energia termică, pentru că nu se ştie cine nu a vrut să accepte o mai mare subvenţie din partea consiliului local pentru această energie termică…Oricât mi-aş dori o adevărată sărbătoare a oraşului, trebuie să ţinem cont de criza în care ne aflăm cu toţii, aşa că revin la ideea mea: mai bine se majora cuantumul subvenţiei, decât să aruncăm o grămadă de bani pe apa sâmbetei!

R – Mai circulă un zvon, conform căruia Piaţa Centrală şi hala de carne ar urma să fie desfiinţate, acestea urmând să fie mutate în incinta InterEX-ului. De asemenea, la ultima şedinţă de consiliu, s-a discutat foarte mult pe tema aprobării construirii unui supermarket pe spaţiul verde din imediata apropiere a Pieţei Centrale.

C. M. – Despre zvonul cu pricina, nu am cunoştinţă, dar dacă are un sâmbure de adevăr, este mare păcat să se ajungă la o asemenea decizie. Piaţa Centrală, cu piaţa ţărănească, sunt un fel de embleme ale oraşului, aşa că nu văd de ce ar trebui desfiinţate. Mai bine s-ar investi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Dacă s-ar pune în aplicare un asemenea proiect – aflat, după cum spuneaţi, la stadiul de zvon, pe care mi l-aş dori doar un zvon – s-ar distruge un drept al cetăţeanului: acela de a alege de unde să se aprovizioneze. Referitor la apariţia respectivului supermarket, eu, unul, nu sunt deloc de acord, în primul rând pentru faptul că se distruge un spaţiu verde, giurgiuvenii fiind şi aşa văduviţi de asemenea locuri de aer curat. Şi, dacă tot se vrea cu orice preţ desfiinţarea spaţiului verde, mai bine s-ar realiza nişte spaţii de parcare, necesare în zonă!

A consemnat

Oana CĂLIN