primar-l-iliescu
Primar Lucian Iliescu

Indignat de faptul că va trebui să plătească aproximativ 40 de miliarde din vistieria instituţiei pe care o conduce pentru subvenţionarea energiei termice din această iarnă, primarul municipiului, Lucian Iliescu, iese la atac.

Astfel, în cadrul conferinţei de presă susţinute în data de 16 februarie, edilul-şef a cerut ca Guvernul să fie cel care să subvenţioneze preţul gigacaloriei şi nu administraţia locală. În caz contrar, Iliescu ameninţă că va face cunoscută această problemă la forurile europene.

“Nu mai sunt de acord cu subvenţionarea gigacaloriei. Dacă mă pune în continuare să plătesc aceste subvenţii, mă duc şi le spun celor de la Uniunea Europeană că în România energia termică este subvenţionată. Să suporte Guvernul aceste costuri. Eu sunt român care gândesc sănătos, ei mint sănătos” a declarat Iliescu.

Acesta a reclamat faptul că preţul gigacaloriei este unul neconform cu realitatea, şi că acesta se bazează pe unele calcule vechi. Lucian Iliescu îşi doreşte ca preţul gigacaloriei să fie la nivelul mediu şi nu al doilea pe ţară, cum se prezintă în momentul de faţă.

“De ce preţul gigacaloriei nu este făcut la nivelul celorlalte municipii? Nu cel mai mic, ci la o valoare medie. Noi prin subvenţii plătim datoriile lor. Toată lumea crede că eu stau pe un munte de bani şi că fac şmecherii. Nu e deloc aşa”, a mai spus primarul de Giurgiu.

Costurile subvenţiei acordate de municipalitate pe lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie trec de 20 de miliarde de lei vechi (aici fiind incluse subvenţiile către populaţie şi şcoli), până la ieşirea din iarnă, acestea vor ajunge, conform declaraţiilor lui Lucian Iliescu la 40 de miliarde.

Edilul-şef a menţionat şi faptul că aceste facturi vor fi plătite, probabil, în lunile martie sau aprilie.

Bogdan VLADU