Până nu demult, taxele percepute de Serviciul de Cimitire din cadrul Direcţiei Generale pentru Servicii Publice şi de Gospodărire Comunală Giurgiu erau considerate de către cei care le achitau a fi rezonabile. Însă, de la data de 1 ianuarie 2010, nici să mai mori nu va mai fi o „afacere” bună. Poate doar pentru DGSPGC Giurgiu, care a instituit taxe cu 20% mai mari la Serviciul Cimitire. În aceste condiţii, dacă în perioada 2006 – 2009 se achita suma de 22,9 lei pentru un loc în cimitirele oraşului – şi aşa supraaglomerate – pentru o perioadă de şapte ani, după data de 1 ianuarie a aceluiaşi an 2010 se vor plăti 35 de lei. În schimb, cei care aveau locul de înmormântare pe termen nelimitat, vor plăti în loc de 164,6 lei nici mai mult, nici mai puţin de 250 de lei. La alte cheltuieli, oamenii nici măcar nu vor să se mai gândească. Dacă până acum nici măcar nu se punea problema de taxe pentru eliberarea de acte, de anul viitor giurgiuvenii vor scoate din buzunare 10 lei pentru fiecare act eliberat în regim normal, şi de trei ori mai mult pentru orice act eliberat în regim de urgenţă.

Cu toate că legea prevede majorări de maxim 20 de procente pentru orice taxă sau impozit pentru anul fiscal 2010, Serviciul Cimitire din cadrul DGSPGC Giurgiu a propus ca unele dintre taxele de înhumare sau deshumare să fie chiar şi cu 300% mai mari. Astfel, o simplă înhumare în pământ ar urma să coste familia defunctului 110 lei, în condiţiile în care acum costă doar 39,75 lei.

Tot atât costă şi deshumarea din pământ, pentru care conducerea Serviciului solicitase o majorare de aproape 100%, până la suma de 75 de lei. Cea mai mică majorare ar urma să fie aplicată la procesul de înhumare-deshumare din pământ, suma crescând de la 75,9 lei la 110 lei. Au fost introduse şi alte trei noi taxe, pentru înhumare în cavou (40 de lei), pentru deshumare din cavou (50 de lei) şi pentru înhumare în groapă zidită (41 lei).

Dacă ar fi necesară o comparaţie, tarifele percepute de municipiul nostru pentru cimitire, sunt mari, au spus unii consilieri locali, care nu au înţeles cum de municipiul Giurgiu este comparat cu o serie de oraşe – municipii reşedinţe de judeţ, cu o putere economică mult mai mare decât a Giurgiului.

Astfel, comparaţiile au fost făcute cu Bucureşti (280 lei taxa pentru termen nelimitat şi 20 de lei concesiune pe şapte ani), Ţăndărei (80, respectiv 35 de lei), Constanţa (345 de lei şi 24 de lei), Piteşti (240 respectiv 150 de lei), Galaţi (270, respectiv 51 de lei) şi Sibiu (300, respectiv 80 de lei).

Oana CĂLIN