61684535

 

Parlamentul a aprobat noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, după ce va fi promulgat de preşedinte . Noul Cod Fiscal aprobat de Parlament aduce mai multe măsuri de relaxare fiscală. Printre cele mai importante sunt reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, cu un punct procentual peste ce a promis iniţial Guvernul, şi renunţarea la supraacciza pentru carburanţi.

 Primăriile au libertatea  de a  crește taxele locale

Guvernul şi-a luat însă și câteva măsuri de siguranţă. Ca să compenseze cât de cât scăderea veniturilor, a lăsat posibilitatea primăriilor să crească nivelul taxelor locale şi nu a mai redus impozitul pentru unele microîntreprinderi.

Experţii financiari văd noul Cod Fiscal însă ca pe o sabie cu două tăişuri. Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit în 2016. România a luat această decizie de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire începând încă din 2016. Aproximativ 2,8% – 2,9%, undeva în zona a 2,5% anul viitor şi să continuăm acest trend pentru a reveni cât mai curând la nivelul angajamentelor asumate. Avem acest Cod Fiscal care duce clar la o creştere economică şi pot să vă spun că anul viitor estimarea noastră este de peste 4% – a declarat în acest sens Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Impactul bugetar al noului Cod Fiscal este de 12 miliarde de lei.

Care sunt schimbările din noul Cod Fiscal:

**TVA scade de la 24% la 19%.

**Accizele la carburanţi se reduc cu până la 20%.

Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%.

**Contribuţiile de sănătate se plafonează la trei salarii medii brute.

**Taxa pe stâlp se elimină.

**Valoarea impozabilă a clădirilor vechi se reduce cu până la 50%.

**Impozitul pe venitul microîntreprinderilor rămâne 3%. nediferenţiat.

**Primăriile pot majora cu 50% nivelul taxelor locale.

**Impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%.