Cu circa o săptămână în urmă, Nicolae Dobrin, şeful Poliţiei giurgiuvene, a fost retrogradat din funcţie. Măsura a fost luată de Consiliul Superior de Disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în urma unui control care s-a întins pe parcursul ultimelor luni. Motivul invocat de superiorii săi este managementul defectuos.

„A fost dispusă măsura sancţionării cu trecerea într-o funcţie inferioară, ca urmare a propunerii formulate de către Consiliul Superior de Disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române, întrunit în baza concluziilor formulate urmare a controlului efectuat de Corpul de Control.

Potrivit legii, cu privire la măsura de sancţionare aplicată, ofiţerul în cauză are dreptul de a formula constestaţie, în termen de cinci zile de la comunicare” se arată într-un comunicat remis de Direcţia de Informare şi Relaţii Publice din cadrul MAI. Decizia de destituire din funcţie a fost transmisă fostului – de acum – şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie încă din data de 24 iunie, cu toate că zvonuri cu privire la „mazilirea” sa existau de mai mult timp. După apariţia documentului, mulţi dintre subalternii lui Dobrin au răsuflat uşuraţi. Pe lângă vocabularul neadecvat şi stilul dictatorial de conducere (cuvântul lui era lege), de care îl acuză subalternii şi colegii din Poliţie, în „cârca” lui Nicolae Dobrin stă şi întârzierea la plata orelor suplimentare ale poliţiştilor. De mai bine de trei luni, el a refuzat, sistematic, să pună la dispoziţia instanţei de judecată tabelul nominal cu numărul de ore suplimentare efectuate de fiecare poliţist în parte. Mai mult, asupra fostului şef al Poliţiei giurgiuvene mai plana o acuzaţie: devenise, în ultima perioadă, extrem de interesat de lumea şi de viaţa politică, nu puţine fiind situaţiile în care era văzut la petreceri câmpeneşti sau la întâlniri de taină ale reprezentanţilor puterii.

Comisarul-şef Nicolae Dobrin a fost numit în fruntea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu în urmă cu cinci ani, mai exact în mai 2006, venind din funcţia de şef Serviciu Precursori, laboratoare Clandestine şi Culturi din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate – Direcţia Antidrog. Este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi şi al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, ambele din Bucureşti. Încă nu se ştie cine i-a luat locul lui Nicolae Dobrin la conducerea IJP Giurgiu, cel mai vehiculat nume fiind al adjunctului său, subcomisar de poliţie Cătălin Constantin Georgescu.

Oana CĂLIN