NICOLAE BARBU  a fost reales vicepreședinte al CODCR, de către comitetul de la BRATISLAVA

0
169

Barbu-1Conform site-ului Primăriei Giurgiu, Palatul Primatial din Bratislava ( capitala Slovaciei), a fost în perioada  9-10 februarie, gazda Comitetului extins al Consiliului Orașelor și Regiunilor Riverane Dunării, derulat cu titulatura de “Orașe Dunărene Inteligente, Durabile și Sociale”, prezidat de Coordonatorul General al CODCR, Peter Langer.

La această întâlnire extrem de importantă pentru scena europeană dunăreană au luat parte circa 50 de invitați din Slovacia, Germania, Austria, Belgia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și nu în ultimul rând din România, țara noastră și municipiul Giurgiu fiind reprezentate de primarul Nicolae Barbu, vicepreședinte și membru în consiliul director al CODCR.

Întâlnirea a fost deschisă de Iso Nesrovnal, primarul din Bratislava, cel care preia funcția de președinte al acestei structuri, printre numele importante din cadrul SUERD care au luat cuvântul la comitet aflându-se și Ivo Gonner, președinte de onoare al CODCR, dr. Erhard Busek, Jorg Mirtl (coordonator Arie prioritară 10).

În discuțiile comitetului executiv s-a pus mare accent pe faptul că în regiunea Dunării nu trebuie să se vorbească doar despre conexiuni pe fluviu, ci de contacte bune pe toate căile de infrastructură, rutieră și feroviară și că doar atunci se va putea spune că avem o strategie cu adevărat funcțională. Pasul următor este să trecem de la coordonare la cooperare în regiunea Dunării, au opinat factorii decizionali ai strategiei, la Bratislava, și în acest sens, prin Birourile Dunării, a căror existență s-a stabilit la Ulm, trebuie să se construiască cooperarea sub forma unei comisii SUERD.

 Identificarea problemelor în cadrul acestor comisii și ulterior găsirea soluțiilor în regiune este scopul concret al CODCR în general și al fiecărui membru în special.

Pentru Nicolae Barbu, întâlnirea de la Brastislava a însemnat și reconfirmarea poziției de vicepreședinte al acestei structuri, fiind reales în această funcție de coordonare a tuturor municipiilor dunărene, orașul nostru fiind un exemplu de bună practică în regiune prin proiectul Portului Verde și de Înaltă Performanță înscris în platorma urbană SUERD.

Conform aceluiași comunicat la masa convorbirilor printre altele, s-a abordat și problema migranților și a populației de etnie romă din regiunea Dunării și a responsabilității autorităților locale care trebuie să asigure integrarea acestor categorii. În acest context  s-a subliniat faptul că autoritățile centrale asigură fonduri și contextul legal, dar la nivelul autorităților locale trebuie găsite cele mai bune soluții de integrare socială, economică, culturală etc.

La capitolul planuri de viitor, în cadrul sedinței s-a amintit despre cea de-a noua conferință CODCR și despre cel de-al cincilea forum anual al SUERD, programate pe data de 3 noiembrie 2016, la Bratislava.

(Jurnal)