Niciun moment de odihnă pentru primarul comunei Călugăreni, Dumitru Iordache,  în această primăvară…!

0
709

Pe primarul comunei Călugăreni, Dumitru Iordache, l-am găsit preocupat de lucrările de asfaltare a uneia din ultimele porțiuni de drum din comună.

La această oră îmi fac casete de 40 de cm. E vorba despre depozitul unde vpm căra  pământul. Avem pe proiectul Anghel Saligny, străzi de asfaltat în lungime de 12, 5 km…Este un proiect în valoare de peste 15 milioane 500 de lei,așa cu aproximație…2,5 miliarde pentru drumurica să apucăm săîl terminăm, la care am mai pus și noi 800.000. Banii sunt  alocați atât din bugetul local iar cea mai importanta parte, din bugetul de stat – menționa primarul Iordache.

 Foto: Primarul comunei Călugăreni, Dumitru IORDACHE

Asfaltăm toate străzile din toată comuna. Lucrările sunt  în curs de derulare. Nu ne permitem nicio clipă de odihnăîn această perioadă… Se va rezolva în acest mod, infrastructura rutieră a  comunei… Așa cum spuneam s-au făcut casetele, s-a turnat primul strat, acum urmează să parcurgem toate celelalte faze… să  punem și cel de al doilea strat.  Probabil că în circa trei săptămâni vom termina… Iar execuția finală probabil că o  să aibă loc cam în trei luni de zile, în proporție de sută la sută… evident cu rezervele de rigoare legate de timp  și de alte lucruri imprevizibile ce pot apărea pe parcurs.

În plan mai am, pentru această primăvară, o hală de ridicat, în cadrul Târgului de la Călugăreni.  Am parcurs, așa cum vă relatam într-o discuție anterioară, toate etapele privind avizele.  La acest moment mai am un singur aviz:  cel de la Mediu. Am avut un mic impediment pentru că nu aveam sistem de apă curentă și va trebui să forăm un puț pentru a asigura această  apă…Așa că vom mai avea nevoie de încă un studiu, după care totul  va fi în regulă – menționa primarul Dumitru Iordache, vizibil oboist de multitudinea de aprobări și avize pe care trebuie să le obțină atunci când se apucă de ceva trainic și serios…

Am prins în același timp un proiect de realizare a unui  parc în satul  Brăniștari. Suntem în faza de proiectare și de obținere a avizelor. În plus am un gard pe care vreau să îl fac la Școala din satul Hulubești și la o Școală care este nefuncțională din Brăniștari. O școală pe care am închis-o frumos, i-am pus uși și geamuri,  urmând să-i ridic și un gard, de jur împrejur. Acolo, în imediata apropiere  va fi adusă și gospodăria de ape, în cadrul proiectului Consiliului județean în care sunt prinse un număr de 20 de localități pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Am înțeles că proiectul se află deja în faza de licitație pentru a se putea demara  lucrările încă de anul acesta…

Așteptăm totodată un aviz pentru realizarea unui dispensar medical atât de necesa , mai ales cetățenilor de vârsta a treia, cu problemee majore de sănătate…

Cu Banca Mondială așteptăm să semnăm pentru realizarea Școlii de la  Hulubești, de care tocmai v-am amintit… Cam acestea sunt proiectele pe care le avem în portofoliu la acest moment.

La ora la care discut cu dvs. Primăria este asaltată de afluența de cereri APIA, din partea fermierilor locali…Mulți vin la noi și pentru obținerea cardurilor pentru plata energiei din gospodăriile proprii. Sunt foarte mulți. Vin cu zecile…Asta și pentru că nu au adresele bine puse pe buletin. Este holul Primăriei plin de aceștia… Trebuie să stai să semnez , nu poți să te miști, să mergi pe teren pentru a vedea care este stadiul lucrărilor – ne mai spunea primarul comunei Călugăreni, vizibil iritat de acest neajuns. Dar domnia sa știe că cetățeanul trebuie mulțumit, trebuie ajutat la rândul lui să își rezolve problemele.

Întrebat dacă Primăria a primit până la acest moment alimente din partea UE pentru familiile vulnerabile din localitate, primarul Iordache ne spunea că de acestea au beneficiat 873 de familii.

De data aceasta în pachete nu au mai fost puse decât alimente. Nu ne-au mai trimis și produse de igienă personală ca în anii trecuți. Doar ulei, zahăr, conserve de carne, orez… adică, produsele de bază folosite în alimentația unei familii – ne mai spunea Dumitru Iordache

El ne spunea că în comună au demarat și lucrările campaniei curățeniei de primăvară.

Salariații noștri sunt la acest moment pe o stradă modernizată unde am pus trotuare, am plantat niște platani, dăm cu var, facem curățenie peste tot. Am pregătit în același timp utilajele de toaletare, căci a început să crească iarba, mai ales în zona în care asfaltăm, pentru a-l pregăti corespunzător.

 Dorim astfel ca Paștele să fie întâmpinat de noi cu o localitate pusă la punct în ceea ce privește curățenia. În privința dotării cu utilaje și echipamente putem spune că avem cam tot ce ne trebuie. Mare parte din investițiile pentru achiziționarea acestora le-am făcut încă de anul trecut.Cele  mai vechi, le-am reparat ca să poată fi folosite eficient atunci când avem nevoie de ele. Să știți că dacă ai tot ce îți trebuie, te descurci. Am cumpărat chiar și un tractoraș cu mașină de tuns iarba, pentru a putea amenaja, de fiecare dată când e nevoie, terenul de sport din localitate. Mai ales că am înființat  câteva parcele cu gazon verde care  se pretează la un anume mod de îngrijire – ne mai spunea  Dumitru Iordache, primarul unei  localități de legendă a județului Giurgiu, în care schimbările sunt evidente, de la o zi la alta și vizibile tuturor celor ce îl tranzitează.

(Jurnal)